Algemeen

'Prometheus' speelt zich af in 'Blade Runner' universum

En daarnaast blijkt Prometheus er in eerste instantie een stuk anders uitgezien te hebben.

door Jim Pedd op 09.10.2012 om 11:28 in Algemeen
Dat Ridley Scotts Prometheus een prequel op Alien was, bleek wel uit de inhoud van de film. Nu blijkt echter uit de dvd-release van de film dat deze ook te koppelen valt aan een andere (oude) film van Scott: Bladerunner. Verder werd ook duidelijk uit een interview met scenarist Jon Spaihts, dat het project hele andere vormen had kunnen aannemen, als Scott & co. zich aan zijn scenario hadden gehouden.

Maar eerst de link tussen Bladerunner en Prometheus (en daarmee indirect ook de Alien-films). In beide franchises speelt mensvervangende technologie een belangrijke rol. In Alien wordt die vertegenwoordigd door androids, in Blade Runner door replica’s van mensen. Nu blijkt uit een Easter Egg op de dvd dat deze twee in een en dezelfde wereld ontwikkeld waren. Daarnaast wordt duidelijk dat hun uitvinders, Peter Weyland in Alien en Eldon Tyrell in Blade Runner, banden hadden. Zij leefden en werkten samen in die wereld, zoals blijkt uit de onderstaande mail die zogenaamd door Weyland geschreven is.

De twee blijken een mentor/student relatie te hebben. De vraag is nu natuurlijk, of, gezien het feit dat Scott zowel aan een vervolg op Prometheus als een vervolg op Bladerunner werkt, de relatie tussen de films explicieter wordt, of dat het bij onderstaande afbeelding zal blijven.
Verder mocht Empire Magazine een interview houden met de oorspronkelijke scenarist van Prometheus, Jon Spaihts. Hij gaf meerdere interessante details, die in de film te zien waren geweest als Damon Lindelof en Scott niet zoveel veranderd hadden aan het verhaal. Een belangrijke toevoeging zijn bijvoorbeeld de facehuggers, die een prominente rol krijgen in de versie van Spaihts.

"I did have facehuggers in my original draft," vertelt Spaihts. "David, as he began to get fascinated by the science of the Engineers, doesn't deliberately contaminate Holloway with a drop of black liquid. Instead, Holloway hubristically removes his helmet in the chamber, is knocked unconscious, facehugged and wakes up not knowing what had been done to him, and stumbles back into the ship."

"In my draft, he returns to his cabin, is embraced by Shaw, who is delighted to see him having feared that he had died, and the two of them make love," vertelt hij verder. "And it's while they're making love that he bursts and dies. So that lovemaking sequence echoed my original lovemaking sequence where he explodes! It was messy."

Daarmee wordt David (gespeeld door Michael Fassbender) een stuk slechter dan in de uiteindelijke bioscoopversie. ”David, fascinated by these creatures, begins delaying the mission and going off the reservation on his own, essentially because he thinks he really belongs with the Engineers."

"They're smart enough and sophisticated enough, great enough, to be his peers. He's harboring a deep-seated contempt for his human makers. So at one point Shaw goes to stop him and David ties her up and deliberately exposes her to a facehugger. He caresses an egg open and out comes a facehugger."

"David doesn't smell like a person - his breath isn't moist - so he can handle the thing like a kitten. It doesn't want him; it's not interested. But then he exposes it to her and it goes for her like a shot. He toys with her for a bit and then lets it take her. That, in my draft, was how Shaw was implanted with the parasite that she had to remove with the medpod sequence."

Vooral de omschrijving van David die een facehugger als een kitten aait is erg interessant. Maar het mocht niet zo zijn. Mocht je je niet meer kunnen herinneren hoe het wel eindigde, hieronder een opfrisser in de vorm van de trailer.


13 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Infje

Avatar

Ik weet dat hier een aantal fans van de film zitten maar voor mij was dit toch wel één van de grootste teleurstellingen op film gebied.

Gedeeltelijk mijn eigen schuld door blind vertrouwen in Scott, de liefde voor de franchise en meegaan in de hype door de overtuigende promotiecampagne. Echter laat de film zo vreselijke veel steken vallen dat je intelligentie gewoon beledigd wordt. Visueel indrukwekkend, maar oh zo slecht in elkaar gezet.

Hierdoor heb ik weinig vertrouwen in de nieuwe Blade Runner en al helemaal niet als ze het eventueel gaan samenvoegen.

Voor eventuele geïnteresseerden. Op de onderstaande link staat een review die het veel beter verwoord dan ik ooit zou kunnen:

http://blogs.indiewire.com/theplaylist/ridley-scotts-prometheus-the-good-the-bad-the-ugly-20120611

Chrischzz

Avatar

Het maakt mij echt niet uit of ze in het zelfde universum afspelen.. Het is eigenlijk best grappig.. en zo'n grapje tussen door dat toch niemand ziet behalve de geeks die een film frame voor frame gaan zitten kijken, is ook leuk..

Zolang ze de films verder maar gescheiden houden.. Dat werkt tot nu toe ook niet voor de AvP franchise.. Mara het was leuk dat ze min of meer in het zelfde universum afspeelden..Was er trouwens ook niet zoeiets dat Avatar in het Alien universum zit..?

FilmMaster

Avatar

Als 't zich allemaal in het zelfde universum afspeelt.Waarom Dan niet een film maken nu waarbij de Aliens de Blade Runner stad infiltreren.

Gigan72

Avatar

Chrischzz "
Was er trouwens ook niet zoeiets dat Avatar in het Alien universum zit..?"


Niet dat ik weet maar dan is het over en uit voor die blauwe wezens de Aliens maken gehakt van ze.

Frietgezicht

Avatar

Hmm vind ik maar onzin en jammer.
In alle 4 de Alien-films heb je nooit de Aarde gezien en kwamen ze er er pas op het einde van deel 4 een keertje aan maar zag je niks en is het best mysterieus hoe het ervoor staat op Aarde.Daarom wou ik ook zo graag een Alien 5 nog,echt balen!!!

krisiz

Avatar

Vanwaar al dat commentaar op Prometheus. Hoe vaak ik hem ook kijk, ik blijf genieten van de film. Het is en blijft science fiction en ik vind het verfrissend hoe ze een nieuwe wending probeerden te creeren. Ja er zitten aardig wat steekjes in het script, maar als we het realistisch bekijken, valt bijna alles niet goed te verklaren.

Prometheus moet je van kunnen genieten en als je dat niet kunt, kijk hem dan vooral lekker niet. Maar alsnog is het een visueel spektakel die ook nog best spannend is, ondanks de 'foutjes'. Die overigens in de eerste kijkbeurt mij amper opvielen, totdat ik erover ging lezen.

sonnycorleone

Avatar

Je gaat bijna denken dat de verkeerde van de brug is gesprongen? In ieder verschaft ie zichzelf op deze manier 'n prima alibi om 't tegaan doen! Wat 'n blind runner! p.s waar wou die zo'n cast vandaan halen als in '82: ford, hauer, young, cassidy, hannah, olmos! En dan heb ik 't nog niet eens over de soundtrack van vangelis........

geertvdheide

Avatar

Ik vond Prometheus een heel aardige sci-fi-film ondanks de gebreken (beetje onlogische karakters, plotfoutjes), maar volgens mij probeert Scott de fans teveel op zijn hand te krijgen met mysterieuze links naar eerdere films. De Alien- en Blade Runner-franchises hebben zo'n grote naam, dat het verleidelijk wordt ze te misbruiken. Er is volgens mij niet echt een artistieke reden om Prometheus te koppelen aan Blade Runner, naast het lekker maken van de fans. De Alien-franchise wordt redelijk leuk verwerkt in Prometheus; ik zou het daarbij houden.

Spider-fan

Avatar

Dat aan elkaar koppelen van fictionele universums, vind ik toch niet aantrekkelijk. Stephen King doet dat ook al met Dark Tower. Vooral als ze daar naderhand dan ineens mee komen. Kunnen het niet gewoon op zichzelf staande werelden zijn. Ik zie het nut niet zo, al die films (of boeken) hebben een eigen sfeer en ineens moet dat dan allemaal verband gaan houden.

KeesjeNL

Avatar

krisiz "Prometheus moet je van kunnen genieten en als je dat niet kunt, kijk hem dan vooral lekker niet."
Dit is een filmsite, daar kunnen mensen discussiëren over een film en hun mening geven. Dus denk even na voor je zo'n maffe post intikt:N.

Ik vond Prometheus ook een beetje tegenvallen, er zaten echt grote plotgaten in en een hele rits onzinnige logica. Helaas, want het idee, concept art, verhaal, sfx zijn geweldig.

skullsplitter

Avatar

Verhaaltechnisch was ie eerst dus beter...

Frietgezicht

Avatar

KeesjeNL "Dit is een filmsite, daar kunnen mensen discussiëren over een film en hun mening geven. Dus denk even na voor je zo'n maffe post intikt:N.

Ik vond Prometheus ook een beetje tegenvallen, er zaten echt grote plotgaten in en een hele rits onzinnige logica. Helaas, want het idee, concept art, verhaal, sfx zijn geweldig."


Kijk dan niet.

Thiver

Avatar

Allereerst vraag ik me af hoe dit qua rechten geregeld zou zijn, aangezien Prometheus en de Alien-reeks van Fox zijn terwijl Blade Runner een film van Warner Bros is. Daarnaast is het linken van Tyrell en Weyland misschien ietwat lastig. Blade Runner speelt zich af in 2019, Prometheus in 2093. Ik weet niet hoe oud Weyland in Prometheus is, maar uitgaande van het gegeven dat hij en Tyrell leerling en meester waren, moet hij dik in de negentig zijn. Dat maakt het ondernemen van een ruimtereis nagenoeg onmogelijk (ook in de verre toekomst) en het hebben van een dochter van halverwege de dertig tamelijk onlogisch.

NieuwsFilm

meest populair