Blu-Ray Review: Headhunters

De zoveelste toptitel van Scandinavische bodem.


Regie: Morten Tyldum | Cast: Aksel Hennie (Roger Brown), Nikolaj Coster-Waldau (Clas Greve), Synnøve Macody Lund (Diana Brown), Julie Ølgaard (Lotte), e.a. | Speelduur: 110 minuten | Jaar: 2011 | Bioscooprelease: 13 april 2012 | Retail release: 9 oktober 2012 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: Noors 5.1 DTS-HD | Ondertitels: o.a. Nederlands | Aantal Discs 1 x Blu-Ray | Distributeur: Lumière | EAN: 5425019007256 | FilmTotaal Recensie

De Scandinavische entertainmentindustrie heeft de afgelopen jaren aangetoond dat het flink wat tv-series en films van hoogstaande kwaliteit kan voortbrengen. Met de regelmaat zijn deze titels gebaseerd op een boek van een van de bekende schrijvers uit Zweden, Denemarken en Noorwegen. Het Noorse Hodejegerne, met Headhunters als internationale titel en gebaseerd op Jo Nesbø's gelijknamige boek, verscheen midden 2011 in het thuisland en wist het Scandinavische filmsucces voort te zetten. De misdaadthriller scoorde niet zo succesvol als het Zweedse The Girl with the Dragon Tattoo (2009), maar het kreeg wereldwijd wel lovende recensies en noteerde uiteindelijk ruim $15 miljoen euro aan de mondiale box office. Een Engelstalige remake staat uiteraard alweer op het programma. Filmdistributeur Lumière bracht Headhunters onlangs uit op Dvd en Blu-Ray.

SYNOPSIS
In Hodejegerne / Headhunters is Roger een man die het allemaal lijkt te hebben: hij is de meest succesvolle headhunter van Noorwegen, is getrouwd met de mooie galeriehoudster Diana en woont in een prachtige villa. Hij leeft echter boven z'n stand. Om z'n levensstijl te kunnen volhouden steelt hij kunstwerken. Op de opening van een nieuwe galerie stelt z'n vrouw hem voor aan Clas Greve. Deze laatste is niet alleen de perfecte kandidaat voor de positie van CEO van het GPS-bedrijf Pathfinder waar hij momenteel voor werkt, maar tevens bezit hij ook een zeer waardevol schilderij. Roger ziet z'n kans om financieel onafhankelijk te worden en bereidt z'n grootste slag ooit voor. Hij raakt echter al snel verwikkeld in problemen - en het zijn geen financiële problemen die hem ditmaal dreigen te nekken. De jacht is geopend.

TRAILER
Bekijk hieronder de Nederlandse teaser trailer van Headhunters of check de verschillende HD versies:


WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt Headhunters / Hodejegerne een fraaie 92%. De IMDb noteert een 7,5 bij ruim 25 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de misdaadthriller met een hogere 8,1 (Stem zelf!). FT recensent Yara Plasman gaf 4 sterren naar aanleiding van haar recensie.
Een reactie van FT bezoeker Movieboy: ik heb de film gezien en ik moet zeggen dat ik verbaasd was... ...de actie en het verhaal is uitstekend, plus het acteren is echt goed!...
Het productiebudget van Headhunters bedroeg ruim $5 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een mooie $15,7 miljoen, waarvan $8,9 miljoen werd opgehaald in het thuisland Noorwegen. Ook in Denemarken ($2,2 miljoen), GB ($2,2 miljoen), Spanje ($1,2 miljoen) en de VS ($1,2 miljoen) draaide de film redelijk. De bioscoopopbrengst in Nederland kwam tot een kleine twee ton in dollars.

BLU-RAY
We bekijken de single disc Blu-Ray van Headhunters. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepkase. De vormgeving van de cover komt overeen met een van de vele posters. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Op een HD trailer van de hoofdfilm na heeft de Nederlandse Blu-Ray uitgave van Headhunters helaas geen extra's meegekregen.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Het beeld komt wat flets over, maar het ziet er overwegend netjes uit. Hier en daar had de scherpte iets beter gekund. De lichte grain maakt het plaatje mooi af. Met het geluid zit het goed. Al met al niet een High Definition uitgave van de bovenste plank, maar zeker niet onaardig.

CONCLUSIE
Voor wie even de Hollywood blockbusters achter zich wil laten en eens een goede misdaadthriller van Scandinavische bodem wil bekijken, zit met Headhunters helemaal goed. Naar verwachting verschijnen er komende periode meer van dergelijke films, aangezien auteur Jo Nesbø al flink wat goed ontvangen boeken achter zijn naam heeft staan. De Noord-Amerikaanse remake van Hodejegerne is ondertussen onderweg. Acteur Mark Wahlberg zou in de race zijn voor een hoofdrol.
De single disc Blu-Ray van Headhunters is er één voor de liefhebber van de Noorse misdaadfilm. Beeld en geluid zijn prima, helaas zonder extra's.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 1 disc Blu-Ray uitgave van Headhunters is er een 1 disc Dvd uitgave verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de distributeur Lumière voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair