Proces tegen Iraanse actrice en regisseur voor kus

Een kus van een bekende actrice op het voorhoofd van een Iraanse regisseur heeft de twee voor de rechter doen belanden in de islamitische republiek. Lichamelijk contact tussen man en vrouw die niet met elkaar zijn getrouwd, is strikt verboden in Iran.

De strenge islamitische wetten in Iran zijn ingevoerd na de islamitische revolutie van 1979 onder leiding van ayatollah Khomeini. Een man en een vrouw mogen elkaar zelfs niet de hand schudden. Er viel dan ook een verontwaardigde stilte toen vrijdag tijdens een filmfestival in Yazd actrice Gohar Kheirandish een kus gaf op het voorhoofd van Ali Zamani. Ze deed dat toen ze hem de prijs voor de beste regisseur overhandigde.

,,Ik was op het festival uitgeroepen tot beste filmmaker. Ik was een leerling van de overleden man van Kheirandish en ze werd emotioneel en kuste mij op het voorhoofd'', zo citeerde de Iraanse krant Etemad donderdag Zamani. ,,Ze kuste me zoals een moeder haar kind kust'', aldus de regisseur.

Maar de conservatieve autoriteiten die de ceremonie bijwoonden, zagen dat anders. Zij gaven opdracht tot arrestatie van de twee. Zamani, een twintiger, verscheen woensdag voor de rechter en werd op borgtocht vrijgelaten. De actrice, van boven de vijftig, moet haar aanklacht nog te horen krijgen



NieuwsFilm

meest populair