Blu-Ray Review: The Dictator

Sacha Baron Cohens typetjes blijven uiterst succesvol.


Regie: Larry Charles | Cast: Sacha Baron Cohen (Aladeen/Efawadh), Ben Kingsley (Tamir), Anna Faris (Zoey), Megan Fox (zichzelf), e.a. | Speelduur: 83 minuten | Jaar: 2012 | Bioscooprelease: 16 mei 2012 | Retail release: 10 oktober 2012 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. Engels 5.1 DTS-HD | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans, Duits | Aantal Discs 1 x Blu-Ray | Distributeur: Universal Pictures / Paramount Pictures | EAN: 5051888097526 | FilmTotaal Recensie

Van regisseur Larry Charles en komiek Sacha Baron Cohen verscheen in 2006 het uiterst goed ontvangen Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan, die drie jaar later werd opgevolgd door het toch iets mindere Bruno. Eerder dit jaar probeerde het duo het met The Dictator. De fraai ogende komedie vestigde wederom de aandacht op een onorthodox hoofdpersonage en de grappen van Baron Cohen werden nog slapper dan ze al waren. De rol van de acteur stond in een schril contrast met zijn nette rol in Martin Scorsese's Hugo, die niet veel eerder in de bioscoop verscheen. Het geeft aan dat Baron Cohen meer in zich heeft zitten dan de steeds minder verrassende komedies die hij sinds zijn "Ali G Show" uit de grond stamt. Overigens bracht The Dictator weer voldoende geld in het laatje. Het scoorde namelijk een kleine $180 aan de wereldwijde bioscoopkassa. Eerder deze maand verscheen er een Blu-Ray + Dvd uitgave in het schap.

SYNOPSIS
In The Dictator raakt de meedogenloze dictator Aladeen al zijn macht kwijt als hij wordt verruild met een naïve geitenherder, die als twee druppels water op hem lijkt. Met de hulp van Zoey, de mooie vrijgevige eigenaresse van een Zen Shop, probeert Aladeen zijn macht terug te krijgen. Hij moet koste wat het kost voorkomen dat zijn land in verkeerde handen valt.

TRAILER
Bekijk hieronder de Nederlandse trailer van The Dictator of check de verschillende HD versies:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt The Dictator 58%. De IMDb noteert een 6,5 bij ruim 88 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de komedie ook met een 6,5 (Stem zelf!). FT recensent Michelle Iwema gaf 3,5 ster naar aanleiding van haar recensie.
Een reactie van FT bezoeker Hogader: ...Vond de film zelf wel precies zoals verwacht, maar zeker geen comedy hoogstaande film. Vrijwel iedere grap was van dezelfde stijl (racistisch of stereotype). Leuk waren dan wel weer de verwijzingen, maar echt eruit springen doet deze film zeker niet... Lees verder
Het productiebudget van The Dictator bedroeg circa $65 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende Larry Charles' vierde bioscoopfilm circa $17,4 miljoen en eindigde op $59,7 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een mooie $177,6 miljoen. De bioscoopopbrengst in Nederland kwam tot zo'n $2,8 miljoen.

BLU-RAY
We bekijken de dubbel disc Blu-Ray + Dvd uitgave van The Dictator. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepkase. De vormgeving van de cover komt overeen met de personageposter, al is de achtergrond flink aangepast. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Disc 1: Deleted and extended scenes | | Music Video - Best Love Song "Your Money is on the Dresser" | Larry King interview
Disc 1: Dvd met de hoofdfilm
Deze Blu-Ray uitgave van The Dictator bevat zo'n 40 minuten aan extra's. De leukste extra is eigenlijk de korte muziek videoclip "Your Money is on the Dresser" van Aladeen. De andere extra's zijn verlengende of verwijderde scenes, met in het specifiek een uitgebreidere scene van het "Larry King Interview". Eigenlijk is het meer van hetzelfde, al zal de echte liefhebber er waarschijnlijk van smullen. Daarom zijn het eigenlijk prima extra's voor een dergelijke film.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Het beeld en geluid doen niet onder aan een gemiddelde Blu-Ray uitgave. Uiteraard draait The Dictator veelal om de grappen van Baron Cohen, waardoor dit niet bepaald een schijf is die je opzet voor de High Definition kwaliteit. De DTS-HD 5.1 track uit zich door veel dialoog via de centrespeaker, met hier en daar wat surround effecten.

CONCLUSIE
Met The Dictator gaat Sacha Baron Cohen rustig verder op de ingeslagen weg. Het concept zal waarschijnlijk nog wel een paar keer herhaald worden, aangezien met The Lesbian al een nieuw project is aangekondigd. Het is echter te hopen dat hij ook wat vaker te zien is in serieuzere rollen. Hij liet al prima prestaties zien in Hugo (2008) en Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007).
De dubbel disc Blu-Ray + Dvd uitgave van The Dictator is een gemiddelde, maar nette uitgave. Het beeld en geluid zijn zoals verwacht mag worden, er staan enkele extra's op en voor wie erop zit te wachten is er een Dvdtje meegeleverd.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 2 disc Blu-Ray + Dvd uitgave van The Dictator is er een 1 disc Dvd uitgave verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Universal Pictures / Paramount Pictures voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair