Blu-Ray Review: 21 Jump Street

Een van de weinige écht geslaagde verfilmingen van een populaire tv-serie.


Regie: Phil Lord en Chris Miller | Cast: Jonah Hill (Schmidt), Channing Tatum (Jenko), Brie Larson (Molly), Dave Franco (Eric), Ice Cube (Dickson), e.a. | Speelduur: 109 minuten | Jaar: 2012 | Bioscooprelease: 21 juni 2012 | Retail release: 25 oktober 2012 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. Engels 5.1 DTS-HD | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans, Engels | Aantal Discs 1 x Blu-Ray | Distributeur: Sony Pictures Home Entertainment | EAN: 8712609655391 | FilmTotaal Recensie

De afgelopen jaren worden er flink wat tv-series vertaald naar het witte doek. Denk aan The A-Team, Miami Vice en The Dukes Of Hazzard. Niet altijd pakte dat goed uit. De "verfilming" van de hitserie 21 Jump Street, die draaide van 1987 tot en met 1991, was in ieder geval wel een doorslaand succes en dit kwam hoogstwaarschijnlijk voornamelijk omdat het - op de vermakelijke cameo van Johnny Depp na - weinig meer te maken had met de oorspronkelijke tv-serie. Met hoofdrollen voor Jonah Hill en Channing Tatum scoorde 21 Jump Street, de eerste live-action film van Phil Lord en Chris Miller (Cloudy with a Chance of Meatballs, 2009), onverwacht goed aan vooral de Noord-Amerikaanse bioscoopkassa en is na de R-rated komedie Ted de succesvolste film in het genre in 2012. Ook het ontvangst was prima. Het kwam namelijk tot een uitstekende 85% op de Rotten Tomatoes. Sony Pictures Home Entertainment bracht de R-rated komedie onlangs uit in High Definition.

SYNOPSIS
In 21 Jump Street draait om een unieke undercoverafdeling van de politie, die uit agenten bestaat die middelbare scholieren spelen met als doel drugsbendes op te rollen. Nieuwste leden van het team zijn Schmidt en Jenko, twee groentjes die elkaar nog van de middelbare school kennen. Daar waren ze elkaars tegenpolen; nu zijn ze beste vrienden geworden. Ze hebben echter net hun eerste arrestatie verprutst. Om nog wat van hun politiecarrière te maken krijgen ze een laatste kans: undercover gaan als scholieren op Sagan High, om daar te ontdekken wie verantwoordelijk is voor het verkopen van de populaire maar gevaarlijke nieuwe drug H.F.S. (Holy Fucking Shit). Hierbij moeten ze zich wel aan een aantal strenge regels houden: geen drank en drugs aan scholieren verstrekken, en geen relaties met ze aangaan.

TRAILER
Bekijk hieronder de Frans/Nederlandse trailer van 21 Jump Street of check de verschillende HD versies:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes scoort 21 Jump Street een fraaie 85%. De IMDb noteert een 7,2 bij ruim 133 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de R rated komedie met een 7,4 (Stem zelf!). FT recensent Lieuwe van Albada gaf 3,5 ster naar aanleiding van zijn recensie.
Een reactie van FT bezoeker Geertwillemvanbeek: Wat hierboven mij al gezegt wordt zeker een top film en zeker een aanrader super grappig en geslaagd!! Inderdaad dus een must see!! KIJKEN DUS!! ...
Het productiebudget van 21 Jump Street bedroeg circa $42 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende Phil Lord / Chris Millers tweede bioscoopfilm circa $36,3 miljoen en eindigde op $138,4 miljoen. Wereldwijd staat de teller op een fraaie $201,6 miljoen. De bioscoopopbrengst in Nederland kwam tot zo'n $1,9 miljoen.

BLU-RAY
We bekijken de 1 disc Blu-Ray uitgave van 21 Jump Street. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepkase. De vormgeving van de cover is praktisch een kopie van een van de vele filmposters. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Disc 1: Commentary with Directors and Cast | Not So Slim Shady | Gag Reel | Cube-O-Rama | Back to School | Brothers In Arms | Johnny Depp On Set | The Rob Riggle Show | Peter Pan on The Freeway
Deze Blu-Ray uitgave van 21 Jump Street bevat ruim een uur aan extra's, exclusief het audiocommentaar met regisseurs Phil Lord en Chris Miller en hoofdrolspelers Jonah Hill en Channing Tatum. Het ruime uur aan extra's wordt al voor de helft gevuld door een reeks van 20 verwijderde scènes. Deze zijn erg vermakelijk en het is een must om ze even aan te zetten na de hoofdfilm. Met het voor handen hebben van deze vele extra scènes had Sony er ook makkelijk voor kunnen kiezen om een "Extended" versie uit te geven. Van de overige extra's zijn vooral "Johnny Depp on Set" en "Peter Pan on the Freeway" aardig om nog even aan te zetten.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
De Blu-Ray van 21 Jump Street ziet er keurig uit en dat mag eigenlijk ook niet anders voor een dergelijke productie. Het beeld is goed scherp en prima van kleur. Wat in dit geval meer opvalt is de DTS-HD 5.1 audiotrack, waarvan de soundtrack prima klinkt. Ook de surround effects werken heerlijk bij deze schijf, zeker als de hoofdpersonen weer op geheel eigen wijze in actie komen. Tijdens de rustigere scènes zijn de conversaties duidelijk te verstaan. Dit wil bij andere uitgaven nog wel eens verstoord worden door de soundtrack of achtergrondgeluid.

CONCLUSIE
Het verfilmen van tv-series gaat komende jaren nog wel even door. Het is te hopen dat Hollywood e.e.a. heeft geleerd van 21 Jump Street, die de serie in een compleet nieuw jasje plaatste en in de juiste tijdgeest. Hoe anders was dat bij bijvoorbeeld The A-Team. Ondertussen wordt er in Hollywood gewerkt aan filmscripts voor praktisch elke tv-serie die rond de jaren '80 enig succes kende.
De Blu-Ray uitgave van 21 Jump Street is prima uitgave. Beeld en geluid doen het ruim voldoende en er zijn een aantal vermakelijke extra's toegevoegd, waarbij de Deleted Scenes het meest opvallen. Voor de hoofdfilm zijn waarschijnlijk voldoende liefhebbers te vinden, aangezien het nagenoeg naadloos aansluit op vermakelijke komedies als The Other Guys (2010) en Get Him to the Greek (2010).


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 1 disc Blu-Ray uitgave van 21 Jump Street is er een 1 disc Dvd uitgave verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Sony Pictures Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair