Fraai boek - Bond on Set: Filming Skyfall

De prachtige filmbeelden uit de 23e Bond door het oog van een fotocamera.

Bekijk de afbeelding
Titel: Bond on Set: Filming Skyfall | Auteur: Greg Williams | Uitgever: DK Publishing (Dorling Kindersley) | Druk: 1 | Pagina's: 208 | Release: oktober 2012 | Uitvoering: Hardcover | ISBN: 9781405356787

Een van de zaken die vooral opvalt aan Sam Mendes' Skyfall is dat het er visueel prachtig uitziet. De man die hier voornamelijk voor verantwoordelijk is, is de cameraman Roger Deakins. De kans is groot dat hij wederom een Oscarnominatie in ontvangst mag nemen nadat hij eerder negen keer werd genomineerd in de categorie "Best Cinematography" voor onder meer voor The Shawshank Redemption (1994) en No Country for Old Men (2007). Veel van de prachtige sets en omgevingen die Deakins zo stijlvol vastleggende op de filmrol zijn ook door Greg Williams vastgelegd, alleen dan als foto. Voor de vierde keer op rij mocht de fotograaf het gehele productieproces meelopen en nam hij schitterende foto's van onder andere de cast en crew en de sets. Een uitgebreide selectie van zijn "stills" zijn opgenomen in Bond on Set: Filming Skyfall van uitgever DK Publishing.

Het fraaie boek Bond on Set: Filming Skyfall opent met een kort voorwoord van producenten Michael G. Wilson en Barbara Broccoli, waaruit blijkt dat de fotograaf meer doet voor de Bond films dan alleen het afleveren van een fraai fotoboek. Hij neemt namelijk ook de foto's voor posters, advertenties, tijdschriften en tv-reclamefilmpjes. Het boek zelf bestaat voornamelijk uit de foto's die Williams nam op de set van Skyfall en heeft weinig ruimte voor tekst. Daarom is er waarschijnlijk besloten om een inhoudsopgave achterwegen te laten. Na het voorwoord wordt er op chronologische volgorde de verschillende sets in onder meer Istanbul, London, Shanghai, Macao en Schotland in beeld gebracht. Het afsluitende deel laat ook enkele foto's zien van de pre-productiefase.

Aangezien er in woord weinig te zeggen valt over het visueel prachtige boek, zie je hieronder een zestal foto's uit het boek Bond on Set Filming Skyfall, dat zo'n 208 pagina's telt. De eerste foto in het boek is gelijk een foto die is gemaakt van hoofdrolspeler Daniel Craig in de herkenbare James Bond positie.

Bekijk de afbeelding

De foto's zijn afwisselend in kleur en zwart-wit. Zeer aardig is de foto van Craig en zijn stunt-dubbel Ben Cooke tijdens de opname van de scène op de trein, die werd geschoten in Turkije. Naast de foto staat een stukje uit het script, met een korte discussie tussen M (Judi Dench) en Eve (Naomie Harris). Op de volgende pagina staat een spread met een foto van de stunt-dubbel bovenop de graafmachine die Bond weinig subtiel inzet tijdens zijn achtervolging op de trein.

Bekijk de afbeelding

Bekijk de afbeelding

Een van de fraaiste scènes van Skyfall is opgenomen in Macao, waar Bond voor het eerst het personage van Sévérine (Berenice Marlohe) ontmoet.

Bekijk de afbeelding

Niet veel later in de film vindt de eerste ontmoeting plaats tussen Bond en de villain Silva, gespeeld door Javier Bardem. Vooral deze foto's van Williams zijn extra fraai, aangezien het soms lijkt alsof de crew middenin de film staat.

Bekijk de afbeelding

De opmerkelijke actiescène aan het einde van Skyfall wordt ook uitgebreid in beeld genomen in het boek. Hieronder zie je hoe de cast & crew toekijkt naar de explosie van de "Skyfall woning".

Bekijk de afbeelding

Het boek Bond on Set: Filming Skyfall is vooral bedoeld om in te zien ná het bekijken van de film Skyfall. De prachtige foto's van Williams en de vele passages uit het script verklappen enorm veel. Het fotoboek kan eigenlijk gezien worden als een oogstrelende terugblik op de vele visuele hoogstandjes die ook cameraman Roger Deakins al liet zien in de 23e Bond film. Met zo'n 25 euro heeft het boek een zeer schappelijk prijskaartje. Met dank aan uitgever DK Publishing (Dorling Kindersley) voor het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair