Van Houten in Zwartboek

Actrice Carice van Houten vertolkt de hoofdrol in Zwartboek, de nieuwe film van Paul Verhoeven. Zij speelt in de film een jodin die in de Tweede Wereldoorlog als dubbelspion voor het verzet bij de Duitsers infiltreert en wordt verraden. Zo meldt producent Jos van der Linden dinsdag.

Op dit moment is de producent bezig de financiering voor de film rond te krijgen. De kosten van het project bedragen 9 miljoen euro. De opnames zouden dit jaar moeten plaatsvinden. De film zou najaar 2005 in première moeten gaan.

Het is de eerste film die Paul Verhoeven in Nederland regisseert, sinds hij in 1983 naar Hollywood vertrok. Het scenario komt van Gerard Soeteman, met wie de 65-jarige filmmaker eerder samenwerkte in films als Turks Fruit, Soldaat van Oranje, Spetters en De Vierde Man.

,,Paul vond mij het meest geloofwaardige type'', geeft Van Houten als reden voor haar uitverkiezing. ,,Al kan je nog zo goed spelen, als het beeld dat jij weet te creëren niet overeenkomt met het beeld dat de regisseur in zijn hoofd heeft, gaat het niet door. Het publiek moet het pikken dat jij een bepaald karakter bent.''

Zwartboek is een heel ander soort film dan producties waar Van Houten eerder in speelde. ,,Ik heb nog nooit een oorlogsverhaal verteld: het gáát echt ergens over. Met alle respect voor alle prachtige dingen die ik eerder gemaakt heb, maar hiermee wordt een waargebeurde periode beschreven.''



NieuwsFilm

meest populair