Moonlight verboden

De Nederlandse film 'Moonlight' is voorlopig in Thailand verboden. En dat terwijl de film, geregisseerd door Paula van der Oest, vorige week nog een prijs won op het Durango Film festival in Colorado. 'Moonlight' moet, volgens Holland Film, een herkeuring ondergaan om alsnog door de Thaise censuur te komen. Het 'gebruik van drugs door teenagers' in de film was de reden dat de film nog niet in Thailand in roulatie mag.

De Thaise distributeur heeft samen met de Nederlandse producent van 'Moonlight', tijdens een persconferentie een herkeuring moeten afdwingen. Door producent Emjay Rechsteiner werd er voor gepleit dat de film 'geenszins het gebruik van drugs door tieners propageert, maar juist gezien moet worden als een waarschuwing tegen het gebruik ervan'. Hij ging verder door te zeggen dat in België zijn film als lesmateriaal gebruikt wordt en het klassikaal door docenten wordt vertoond.

Wanneer de herkeuring niet het gewenste resultaat oplevert, zou dat een grote strop voor de Thaise distributeur betekenen, aangezien de hele marketingcampagne voor de film op de tienerdoelgroep gericht is. 'Moonlight' is een duister 'sprookje' over een 13-jarig meisje dat verliefd raakt op een al even jonge bolletjesslikker uit Afghanistan.

Behalve drugsgebruik haalt de film ook thema's aan als mensensmokkel, pubertijd en tienerseks. In de Benelux is 'Moonlight' inmiddels op video en dvd verkrijgbaar en werd goedgekeurd voor 12 jaar en ouder. De film kreeg vorig jaar vrijwel geen goede kritieken en was daarom ook alweer snel uit de bioscopen verdwenen.



NieuwsFilm

meest populair