Featured

De 10 grootste flops van 2012 (wereldwijd)

Met alle lijstjes die aan het eind van elk filmjaar worden samengesteld, mag een lijst met de grootste verliezers natuurlijk niet ontbreken!

door Zilko Tarici op 24.12.2012 om 10:08 in Featured
Er waren in 2012 een hele hoop succesvolle films, maar daar staan natuurlijk ook de nodige flops tegenover. Onderstaande lijst leest voor een groot gedeelte als een opsomming van de slechtste films van het jaar, maar er staan ook drie films tussen die meer dan de moeite waard zijn. Een aantal films, zoals bijvoorbeeld Total Recall, flopten in Amerika, maar brachten wereldwijd toch genoeg op om een succes(je) te noemen. Omdat de films dusdanig van budget verschillen, is het moeilijk te bepalen welke film nu relatief de grootste flop is (hoewel Stolen toch wel de kroon spant). Een film als Battleship heeft dan wel ogenschijnlijk winst gemaakt, maar de marketingkosten lagen waarschijnlijk hoger dan het budget van 8 andere films op de lijst samen. Vandaar dus ook geen numerieke volgorde; een flop is immers een flop.

Battleship

Budget: $ 209 miljoen
Wereldwijde opbrengst $ 302 miljoen

Battleship was gedoemd om te mislukken. De film is gebaseerd op het bekende bordspel Zeeslag (hoe kom je erop), de hoofdrolspeler is Taylor Kitsch, die eerder in 2012 al de hoofdrol speelde in die andere dure flop (John Carter) en de trailers deden Amerikaanse vlaggenporno vermoeden, iets waar de rest van de wereld niet om stond te springen. Tel daarbij op dat Universal zo stom is geweest om Liam Neeson (de enige die zichzelf niet zo serieus nam) ongeveer 5 minuten in de film te laten meespelen en Rihanna de rol van doorgewinterde marinier te geven, en je hebt een stinker van formaat.

John Carter


Budget: $ 250 miljoen
Wereldwijde opbrengst $ 282 miljoen

Disney heeft het falen van John Carter volledig aan zichzelf te danken. De belachelijk dure marketing van de film was van het laagste niveau te noemen. Door de titel te veranderen van John Carter of Mars naar simpelweg John Carter (een beslissing die werd genomen na het floppen van het ‘onvergetelijke’ Mars Needs Moms) leken de meeste mensen te denken dat de film draaide om de gelijknamige dokter uit de serie ER. De posters waren daarbij van dusdanig erbarmelijke kwaliteit, dat het grote publiek gewoon niet wist wat ze moesten verwachten van John Carter. Al met al is Carter een ontzettend vermakelijke film, maar helaas ook ontzettend duur. Als je naar de cijfers kijkt, denk je te lezen dat John Carter winst heeft gegenereerd, maar niets is minder waar. Niet alle inkomsten van bioscoopkaartjes komen immers bij de filmstudio terecht. Disney gaf zelf toe dat de film minstens $700 miljoen had moeten opbrengen om winstgevend te zijn. En hoewel de film het goed lijkt te doen op dvd en blu-ray, kan Disney fluiten naar een nieuwe franchise. Door de successen van The Avengers, Brave en de aankoop van Star Wars kan de ‘Mouse House’ gelukkig toch nog terugkijken op een goed jaar.

Dredd


Budget: $ 50 miljoen
Wereldwijde opbrengst $ 30 miljoen

Dredd is een van de beste actiefilms van het jaar. De film kreeg over het algemeen lovende kritieken, maar toch ging er geen hond heen. Wat is er dan misgegaan, hoor ik je denken? Ten eerste kent het grote publiek Judge Dredd, een strippersonage met minieme cultstatus, niet. Als iemand hem al kent, dan is het van de Sylvester Stallone-film uit 1995 (ook al een flop), waarvan ze waarschijnlijk nog steeds een vieze smaak in de mond hebben. Daarnaast wist afgezien van de doorgewinterde comic/film geek zo ongeveer niemand dat de film uitkwam, tot deze daadwerkelijk in de bioscoop draaide. Wederom een geval van slechte marketing dus. En hoe zeer Karl Urban ook zijn best doet, hij is geen ‘leading man’ in de traditionele zin. Dredd was een van de weinige films dit jaar die te pruimen was in 3D, had formidabele actiescènes en nam zijn volwassen publiek serieus. Ondanks al deze sterke punten is Dredd de komende jaren het laatste wat we zullen vernemen van deze rechter-jury-beul.

Rock of Ages


Budget: $ 75 miljoen
Wereldwijde opbrengst $ 56 miljoen

Het succes van Mamma Mia! uit 2008 zorgde er helaas voor dat Hollywood denkt nu elke musical te kunnen uitmelken. Rock of Ages bewijst met zijn matige opbrengst het tegendeel en heeft er zelfs voor gezorgd dat de geplande Jersey Boys-film van Jon Favreau niet is doorgegaan. Wat de exacte oorzaak is van deze flop is moeilijk te peilen, maar waarschijnlijk had het publiek eenvoudigerweg geen trek in een musical waarin Bon Jovi tot vervelens toe wordt gecoverd.

Cloud Atlas


Budget: $ 100 miljoen
Wereldwijde opbrengst $ 62 miljoen

De grootste onterechte flop van het jaar is waarschijnlijk Cloud Atlas van regisseurs Andy en Lana Wachowski. Deze 2 filmmakers hadden zelf het geld bij elkaar zien te sprokkelen van grotendeels Europese financiers om deze grootse, ambitieuze verfilming te maken van het zogenaamd ‘onverfilmbare’ gelijknamige boek van David Mitchell. Ik heb de film zelf helaas nog niet gezien (komt snel verandering in), maar alles wat ik erover heb gelezen doet me vermoeden dat het hier om een fantastische film gaat die in de komende jaren meer op zijn waarde zal worden geschat. En als zelfs Tom Hanks een project niet van de ondergang kan redden, dan weet je dat je een bonafide flop in handen hebt.

The Watch


Budget: $ 68 miljoen
Wereldwijde opbrengst $ 68 miljoen

The Watch is zo’n verschrikkelijk middelmatige film waarvan Ben Stiller en Vince Vaughn er de laatste jaren veel te veel maken. Het plot is een veilige versie van Attack The Block uit 2011; aliens vallen een woonbuurt aan en het is aan de buurtbewoners om een invasie te voorkomen. Gaap. Stiller en Vaughn draaien duidelijk op routine en alleen Richard Ayoade en Jonah Hill weten je nog een beetje te laten grinniken. Het feit dat de film wereldwijd zijn exacte budget heeft opgebracht, onderstreept de middelmatigheid nog maar eens.

Wanderlust


Budget: $ 35 miljoen
Wereldwijde opbrengst $ 21 miljoen

Jennifer Aniston moet nu toch echt eens kappen met haar vrijwel identieke rollen in inwisselbare flauwe meuk. Naar de cijfers kijkende, waren de mensen het in de 2 weken dat Wanderlust draaide het met me eens. En dan is er de titel;Wanderlust. Wanderlust? Juist ja.

A Thousand Words


Budget: $ 40 miljoen
Wereldwijde opbrengst $ 20 miljoen

Eddie Murphy is al lang niet meer de publiekstrekker die hij in de jaren ’80 en ’90 was, maar de opbrengst van A Thousand Words laat zien dat de ooit zo grappige acteur beter de handdoek in de ring kan gooien. Misschien kan hij beter de serieuze route nemen, zoals hij een aantal jaar geleden van plan leek te zijn met Dream Girls. De meeste mensen wisten/weten waarschijnlijk niet eens af van het bestaan van A Thousand Words. Het feit dat de film al jaren op de plank lag en dat Eddie Murphy maar duizend woorden mag uitspreken (anders gaat ie dood; don’t ask) heeft de film ook weinig goeds gedaan.

Chasing Mavericks


Budget: $ 20 miljoen
Wereldwijde opbrengst $ 5 miljoen

Gerard Butler is zo’n acteur die steeds vaker het label ‘box-office poison’ krijgt opgeplakt. Het succes van 300 lijkt alweer een eeuwigheid geleden en Butler heeft sindsdien zijn imago dusdanig beschadigd door in flauwe rom-coms en middelmatige thrillers te spelen, dat zelfs het vrouwelijke publiek hem links laat liggen. Dat de film over surfen gaat, helpt ook niet echt mee (Blue Crush, anyone?).

Stolen


Budget: $ 40 miljoen
Wereldwijde opbrengst $ 2 miljoen

Ik heb Stolen gezien (vraag me niet hoe), maar ben hem letterlijk 27 seconden na afloop weer vergeten. Na de trailer van deze Taken ‘knock-off’ nog eens te hebben bekeken, kan ik alleen maar tot de conclusie komen dat Nicolas Cage het geld echt heel erg hard nodig heeft om zijn zesde kasteel te bekostigen. Na ‘juweeltjes’ als Trespass en Seeking Justice spant Stolen echt de kroon (het acteerwerk, de regie en de meest onbegrijpelijke soundtrack van het jaar zijn van het laagste niveau). Geen wonder dus dat het publiek van Cage-films (dat tot een jaar of 2 geleden zelfs bij zijn mindere films toch nog wel getrouw kwam opdagen; inclusief ondergetekende) er nu dus ook niet meer intrapt. Deze film verdient wat mij betreft op elk gebied de stempel flop van het jaar.

32 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Jonathancrane

Avatar

Josh Lucas in Stolen was een nieuw soort over de top acteren, waarbij Cage flink bij verbleekten xD

A Thousand Words en Battleship staan ook in mijn eigen Top 20 Slechtste Films van 2012, al waren ze het nog niet de ergste van dit jaar.

Dredd was heel goed, en zonde dat er niemand heen ging.

Moviemagic

Avatar

Cloud atlas en Stolen hebben volgens de cijfers hierboven dus allebei een verlies van 38 miljoen. Toch raar dat een films als Cloud Atlas die zo enorm gewaardeerd werd door vele toch zo slechte opbrengt weet te genereren.

benjamin

Avatar

Tja, Battleship en Stolen zie ik graag in dit soort lijstjes belanden. Toegegeven, ik heb geen van de twee gezien, maar je maakt me niet wijs dat het in bepaalde gevallen niet mogelijk is een beeld te vormen van films op basis van ontvangst, trailers,...

John Carter vond ik nu eerlijk gezegd wel nog meevallen. De promotiecampagne was afschuwelijk, maar de film zelf best wel vermakelijk. Niet één van de toppers van 2012, maar er zijn veel slechtere films die wel met zogezegd 'simpel vermaak' weten te scoren.

Jan231

Avatar

Battleship leek mij inderdaad heel slecht. Het is gewoon een Transformers rip-off. Ik heb hem overigens niet gezien.
Het zou wel jammer zijn als Cloud Atlas een flop blijkt te zijn. Leek me best interessant. Ik ga hem zeker nog een keer kijken.

Pete_027

Avatar

John Carter is dus de grootste flop van het jaar:Y
Battleship heb ik na 30 minuten afgezet, afchuwelijke troep:r

Ik vond Stolen niet eens zo slecht:N
Seeking Justice was ook niet slecht. Tresspass heb ik nog niet gezien.

jochemb

Avatar

Erg jammer van Dredd, dat was een erg goede actiefilm en die zie je niet vaak meer tegenwoordig.

Cloud Atlas was ook wel een goede film maar die was echt gedoemd om te falen.

Lelouch

Avatar

Onterecht dat Battlefield zo gebashed word. Vooral door mensen die hem niet gezien hebben. Ik dacht ook eerst dit wordt de meest afgrijselijke film van 2012, maar als je geen verwachtingen hebt bij een film en je je verstand gewoon op nul zet is het best een vermakelijke film.
Cloud Atlas is wel een terechte ''winnaar'' in dit lijstje. Ik heb hem gister gezien en ik ben nu al vergeten hoe het eindigde. Wat een slaapverwekkende film.

starbass

Avatar

Ik heb er nog maar drie van gezien: Battleship, End of watch en John Carter. Maar Battleship was nog verschrikkelijker dan End of Watch wat betreft verhaal en acteer prestaties, het slaat nergens op.

John Carter vond ik best goed, verhaal was niet heel origineel, maar het was wel origineel op het moment dat het boek uitkwam..

Grootste flop lijkt me Stolen als je puur naar de cijfers kijkt (percentage opbrengst tegen kosten)

Steve-O

Avatar

HahaHAHaHAHAHAA!!! Stolen HAHAHAH!!!

Gaat niet goed met Cage zo :9

Veel van de films zijn terecht flops geworden. Alleen Dredd en Cloud Atlas verdienen het dan niet.

Pete_027

Avatar

starbass "ik heb er nog maar drie van gezien: Battleship, End of watch en John Carter. Maar Battleship was nog verschrikkelijker dan End of Watch wat betreft verhaal en acteer prestaties, het slaat nergens op.
"


End of Watch staat niet in de lijst.

Hancock

Avatar

Dredd vond ik best wel vet!!

Frietgezicht

Avatar

The Watch 68 miljoen?Zo'n budget voor een komedie?De tering..

Banned

Avatar

Terechte en ook onterechte films die hier tussen staan al is het grootste del wel bagger.

Spider-fan

Avatar

De laatste vijf zelfs niet eens van GEHOORD, terwijl ik dagelijks filmnieuws lees.

chakib82

Avatar

Dredd was een top film, vreemd dat hij zo weinig bracht, maar ja misschien binnenkort verandering als de film op dvd komt.

Trouwens de film werd wel gewaardeerd op de site superherohype.

JamesBond

Avatar

Grappige is dat ik geen van alle gezien heb :D

Angelater

Avatar

A Thousand Words vond ik nog best te pruimen eigenlijk; verwachtte een kinderfilm, maar die kwamen er gelukkig niet in voor :E

Stolen was niet al te best, maar heb hem gewoon uitgekeken. (ja, heb er heus weleens eentje afgezet)

Darthmar

Avatar

Een flop wil nog niet zeggen dat een film slecht is. Alleen heeft deze film niet genoeg aantrekkingskracht op het grote publiek. Er is altijd een kans dat een flop nog een cultstatus krijgt. (voorbeeld: Tron)

PKP

Avatar

Dredd vind ik onterecht. Serieus leuke actiefilm.

FilmMaster

Avatar

Dredd is onterecht een flop
Battleship,john carter zijn terecht geflopt.

Orangey

Avatar

Darthmar "Een flop wil nog niet zeggen dat een film slecht is. Alleen heeft deze film niet genoeg aantrekkingskracht op het grote publiek. Er is altijd een kans dat een flop nog een cultstatus krijgt. (voorbeeld: Tron)"


Maar cult hoeft ook niet altijd kwaliteit te betekenen. (misschien heb je ooit Pink Flamingos gezien)

movieplanet124

Avatar

Jammer voor DRedd ik vond het een goeie film ga hem ook zeker aanschaffen op blu ray.

En john carter was ook niet een slechte film ik vond hem wel lachen. Er waren wel slechtere films dan die hierzo in het lijstje staan.

Want ik vond sinister niet echt goed en die staat er niet eens tussen
agggg op naar de tot van 2013 kan niet wachten

dusk

Avatar

Is cloud atlas dan NU al niet meer in de bioscoop? of staat ie in het rijtje omdat ie nog niet genoeg heeft opgebracht om een succes te kunnen worden?

Angelater

Avatar

dusk "Is cloud atlas dan NU al niet meer in de bioscoop? of staat ie in het rijtje omdat ie nog niet genoeg heeft opgebracht om een succes te kunnen worden?"


Cloud Atlas draait al een aardige tijd in de States. Misschien zelfs inmiddels niet meer; denk dat FT daar hun nummers op baseren. Wij kregen Cloud Atlas een maand of 3 later dacht ik.

Hogader

Avatar

Toch een partij jammer dat ik Cloud Atlas, Dredd en ook wel John Carter te zien in dit lijstje. Vond vooral de eerste 2 hiervan zeer sterk en ook John Carter was in mijn ogen goed te pruimen.

Blijft toch jammer dat er klaarblijkelijk meer geld opgehaald wordt met bogt dan met kwalitatief goede films. Hopelijk maken ze dit alsnog goed in de blu-ray/dvd sales zodat zulke projecten niet verbannen worden.

SunChaser

Avatar

Sowieso moet de opbrengst al door 2 voor wat de producent terugkrijgt

SunChaser

Avatar

Dredd was leuk, a thousands words viel mee, battleship was kut, john carter saai, wanderlust was genant, cloud atlass staat in mn mediaplayer


Geen van de films voor betaald, john carter wel in de bios gezien bij de premiere

Chris23

Avatar

Dredd was vett, sonde.

John Carter was ook best goed eigenlijk.

Goov25

Avatar

Dredd was moddervette actie, jammer dat ie geflopt is. John Carter viel mij ook mee, was nog best te pruimen; het zag er gelikt uit. Cloud Atlas vind ik persoonlijk een zeer goede film, maar inderdaad geen film die het grote publiek aanspreekt. Dat Battleship een flop is geworden vind ik een pluspunt voor het publiek. Het was namelijk gewoon entertainment met knallende overweldigende scenes, waar ik nog best van kon genieten. Dat het slechte verhaal, de bordkartonnen rollen en Rihanna ( :r ) ervoor zorgden dat het publiek hier toch niet naar toe ging vind ik +1
De rest van de flops staat er terecht in. Jammer van Nicolas Cage, hij was vroeger één van mijn favoriete acteurs. Maar tegenwoordig speelt hij alleen maar in duffe films die er nergens uitspringen.

bornnaughty

Avatar

Ik ben redelijk laat mijn kritiek en kansen zijn dat deze nooit gelezen zal worden. Toch moet ik zeggen dat deze topic afschuwelijk is. Hoe kan je nu op 24 december al beslissen wat de grootste flops zijn? Het jaar is nog niet voorbij en veel van de films moeten nog uitkomen over een groot deel van de wereld. Cloud Atlas komt in België pas in maart! Nu kan je argumenteren dat dit gaat over 2012 en niet 2013, maar je kan een film die eind 2012 is uitgekomen in amerika, maar in 2013 nog ik veel europese landen toch al moeilijk bestempelen als een flop? In het verassende geval dat Cloud Atlas het de komende maanden nog geweldig doet hoort die totaal niet in het lijstje!

Dan wil ik er nog bijzetten dat ik de kritieken op Stolen niet begrijp. Er is niets mis met een actiefilm vol puberale grappen die puur dient op te entertainen, kijk maar naar the expandables 2!! Het probleem is als je deze over-the-top actie en humor gaat combineren met een wel heel serieus gebracht verhaal over een dochter die ontvoerd word en de vader die er alles voor doet om haar te redden. Het is dan onmogelijk als kijker om de humor ervan in te zien en tegelijk om emotioneel betrokken te zijn, dan blijf je over met niks.

bornnaughty

Avatar

Dan nog als laatste: Stolen speelt in Antwerpen net in de bioscoop en komt elke dag op alle uren. Ik had dus geen enkel probleem om te film te gaan kijken. Volgende week zal het uiteraard minder zijn.

NieuwsFilm

meest populair