Spike Lee vindt 'Django Unchained' respectloos

En dat terwijl de 'Malcolm X' regisseur de film niet eens gezien heeft.

Spike Lee heeft niet de intentie om Quentin Tarantino's Django Unchained te gaan kijken. De Malcolm X regisseur noemt de film, die wordt getypeerd als een anti-slavernij 'southern', respectloos tegenover zijn voorouders. Lee zegt het volgende:

"Ik kan niet over de film meepraten omdat ik hem niet ga kijken. Ik kan alleen zeggen dat 'ie respectloos is richting mijn voorouders. Dit zeg ik op persoonlijke titel, ik kan niet voor anderen spreken."

Even later ging hij ook nog eens los op twitter:

"De Amerikaanse slavernij was geen spaghettiwestern. Het was een holocaust. Mijn voorouders waren slaven, gestolen uit Afrika. Ik zal hen eren."

Django Unchained wordt hier en daar bekritiseerd vanwege het veelvuldige gebruik van het woord 'nigger' in de film, maar liefst 110 keer. Lee was in 1997 al van mening dat het woord veel te vaak voorkwam in Tarantino's Jackie Brown. Lee: "Voor de goede orde: ik heb nooit gezegd dat hij dat woord niet mag gebruiken, ik heb het zelf ook gebruikt in mijn films. Maar ik denk echt dat er wat mis is met hem."

In de film neemt de zojuist bevrijde slaaf Django (Jamie Foxx) het samen met Dr. King Schultz (Christoph Waltz) op tegen de Brittle Brothers. In ruil voor zijn hulp daarbij biedt Schultz aan samen met Django zijn vrouw te bevrijden, die op de plantage van Calvin Candie (Leonardo DiCaprio) werkt. Vanaf 17 januari in de bioscoop.

NieuwsFilm

meest populair