FilmTotaal Jaaroverzicht 2012 - Deel 1

Rereleases, eeuwelingen, overnames, James Bond en de found-footage film.

2012 was een nogal hectisch filmjaar, met veel memorabele gebeurtenissen. Dit niet alleen op het gebied van opbrengsten, maar ook als het aankomt op innovaties, flops en mijlpalen.

Disney koopt LucasFilm

Een van de grootste gebeurtenissen van 2012 is de nieuwste aankoop van Disney. De studio, die eerder al Pixar en Touchstone kocht, besloot nu ook LucasFilm op te kopen. Daarmee lijkt er een nieuw tijdperk aangekomen te zijn, als het aankomt op films die zich afspelen in een universum ver, ver hier vandaan. De studio kondigde meteen een nieuwe film in de franchise aan, voor 2015. Daarnaast werd duidelijk gemaakt dat het niet bij slechts één film zal blijven. In plaats daarvan zullen de komende jaren meer nieuwe Star Wars-films uitgebracht worden. Dit natuurlijk allemaal om het enorme aankoopbedrag van 4,02 miljard dollar terug te verdienen.

Jaar van de rerelease

Het opnieuw uitbrengen van films is populair. Maar nog populairder is het omzetten van films in drie dimensies en ze vervolgens in dat formaat uit te brengen. Een van de eerste films die dit jaar opnieuw werd uitgebracht is Star Wars: Episode 1 – The Phantom Menace. Wereldwijd was de 3D-rerelease voor deze film goed voor een kleine honderd miljoen dollar. Beauty and the Beast, een Disney-film die opnieuw werd uitgebracht, was goed voor 250 miljoen dollar en Titanic voor maar liefst 343,3 miljoen dollar.

Jaar van de eeuwelingen

De filmindustrie bestaat al lange tijd. Studio’s komen en gaan, maar sommige daarvan lijken niet weg te denken uit het studiolandschap. De belangrijkste twee daarvan zijn Paramount Pictures en Universal Pictures, de twee studio’s die dit jaar hun honderdste verjaardag vierden.

Jaar van James Bond

Naast de eeuwelingen was er ook nog een franchise dit een verjaardag vierde: James Bond. De Britse geheim agent werd in 1962 voor het eerst naar het witte doek gebracht. In Dr. No werd hij gespeeld door Sean Connory. Vervolgens speelden ook Roger Moore, George Lazenby, Timothy Dalton, Pierce Brosnan de rol. Tot slot is er nog Daniel Craig, die nu in de rol van Bond te zien was in Skyfall. Deze film werd een mooi verjaardagscadeau voor de franchise, gezien het feit dat deze de best verdienende James Bond-film ooit werd, met een totale opbrengst van 974 miljoen dollar.

Jaar van de found-footage film

Met het maken van Paranormal Activity in 2007 is het found-footage genre weer helemaal terug. Zo werden Chronicle, Paranormal Activity 4 en Project X succesvolle films. Ook lijkt Hollywood een variant op het genre ontdekt te hebben: een hybride vorm van normale films, gecombineerd met found-footage beelden. Denk maar aan The Devil Inside en Sinister. Beide films combineren de genres en bleken niet onsuccesvol.

Downloadverboden: ACTA, PIPA, SOPA

Dit jaar was ergens ook wel het jaar van de downloadverboden. De studio’s in Hollywood doen al jaren hun best om het illegaal downloaden van films en series zo hard mogelijk te bestraffen en zo goed als kan tegen te werken. Een van de manieren waarop dat gedaan wordt is via internationale verdragen. Daarvan waren er dit jaar maar liefst vier.

ACTA, PIPA en SOPA waren vooral Amerikaanse initiatieven om het illegaal downloaden hard af te straffen en providers te dwingen om DPI (Deep Packet Inspection) toe te passen op het internetverkeer van hun klanten. Daarmee zouden illegale activiteiten direct gezien kunnen worden en het downloaden hard afgestraft. Alle drie werden uiteindelijk onder druk van grote protesten van de tafel gehaald.

Ook in Nederland worden er onder leiding van anti-piracy organisatie BREIN pogingen gedaan het downloadverkeer aan banden te leggen. Tot nu toe is het downloadverbod altijd gestrand in de Tweede Kamer, maar staatssecretaris Fred Teeven blijft zijn best doen om het alsnog ingevoerd te krijgen.

Lees hier deel twee, waarin de meest (en minst) waardevolle acteurs en actrices besproken worden, de superheldenfilms, animatiefilms en er komt een korte vooruitblik op 2013 aan bod.



NieuwsFilm

meest populair