Britse videoverhuurder Blockbuster bijna failliet

Het bedrijf kon de moordende concurrentie van het internet niet aan.

Het van oorsprong Amerikaanse bedrijf Blockbuster heeft in Engeland uitstel van betaling aangevraagd. Het bedrijf, dat er zijn specialiteit van heeft gemaakt video's, dvd's en blu-rays te verhuren, heeft daar 528 vestigingen, waarvan er dit jaar minimaal 150 hun deuren zullen sluiten.

Blockbuster is het zoveelste bedrijf dat failliet is gegaan in Groot-Brittannië. Eerder deze week bleek bijvoorbeeld dat de muziekketen HMV in de problemen kwam. Daardoor dreigen zo’n vierduizend banen verloren te gaan. Of dat daadwerkelijk zal gebeuren is nog niet bekend, want curator Deloitte probeert nog een koper te vinden.

Ook de cameraketen Jessops ging failliet afgelopen week, waarmee 1400 mensen op straat kwamen te staan. Het is geen toeval dat de bedrijven die failliet gingen allemaal retailformules hanteerden die flink beconcurreerd werden vanuit het internet.

Deloitte is nu ook als curator van Blockbuster aangesteld. Het Amerikaanse bedrijf, dat in 1985 begon als verhuurder van films en games, heeft het daarmee 24 jaar volgehouden in Groot-Brittannië. De concurrentie van het internet probeerde het bedrijf aan te gaan met het bieden van streamingdiensten en video-on-demanddiensten, maar dat mocht niet baten.



NieuwsFilm

meest populair