Blu-Ray Review: Moonrise Kingdom

Wes Andersons nieuwste hoogtepunt doet verlangen naar meer.


Regie: Wes Anderson | Cast: Jared Gilman (Sam), Kara Hayward (Suzy), Bruce Willis (Captain Sharp), Edward Norton (Scout Master Ward), Bill Murray (Walt Bishop), Frances McDormand (Laura Bishop), Tilda Swinton (Social Services), e.a. | Speelduur: 94 minuten | Jaar: 2012 | Bioscooprelease: 31 mei 2012 | Retail release: 23 november 2012 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: o.a. Engels 5.1 DTS-HD | Ondertitels: o.a. Nederlands | Aantal Discs 1 x Blu-Ray | Distributeur: BFD Home Entertainment | EAN: 8713053815577 | FilmTotaal Recensie

Er zijn slechts een handjevol regisseurs die zich een geheel eigen stijl hebben aangemeten en daar slechts zelden van afwijken. Uiteraard is Quentin Tarantino het bekendste voorbeeld, maar ook filmmaker Wes Anderson gebruikt veelal terugkerende ingrediënten in zijn films. Sinds zijn definitieve doorbraak met The Royal Tenenbaums (2001) wist hij al een aantal zeer unieke films af te leveren en met het verleden jaar verschenen Moonrise Kingdom bereikte hij een voorlopig hoogtepunt. Ook opvallend is dat zijn cast vaak bestaat uit een aantal terugkerende namen. Met acteur Bill Murray voorop zijn namen als Seymour Cassel, Roman Coppola, Willem Dafoe, Anjelica Huston, Mark Mothersbaugh, Owen Wilson en Jason Schwartzman in veel van Andersons films te zien. Het merendeel van deze acteurs zijn ook te zien in Moonrise Kingdom, die genomineerd is voor een Oscar voor Beste Script. Ondanks dat Andersons films nooit waanzinnig aan de bioscoopkassa scoren, kwam Moonrise Kingdom wereldwijd toch tot een zeer nette $67,0 miljoen. De Blu-Ray van de romantische dramedy ligt al enige tijd in schap.

SYNOPSIS
In Moonrise Kingdom worden twee jong volwassenen in de jaren '60 verliefd en gaan er samen vandoor. De machthebbenden in hun dorp in New England krijgen hier notie van en gaan op zoek naar het tweetal. Norton, een scoutleider, en Willis, de sherrif, maken beiden deel uit van het zoekteam. McDormand speelt de moeder van het vermiste meisje, terwijl Murray haar vader zal gaan spelen.

TRAILER
Bekijk hieronder de Nederlands ondertitelde trailer van Moonrise Kingdom of check de verschillende HD versies:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt Moonrise Kingdom een fraaie 94%. De IMDb noteert een nette 7,9 bij ruim 90 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de dramedy met een 7,7 (Stem zelf!). FT recensent Kaj van Zoelen gaf 4,5 ster naar aanleiding van zijn recensie.
Een reactie van FT bezoeker Sannejaa: Prachtige film met schitterende decors waarin elk detail klopt, ontroerende en grappige scènes en erg mooie muziek!
Het productiebudget van Moonrise Kingdom bedroeg circa $16 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende Wes Andersons zevende bioscoopfilm circa $4,9 miljoen en eindigde op $45,5 miljoen. Wereldwijd kwam de teller op een nette $67,0 miljoen. De bioscoopopbrengst in Nederland kwam tot bijna zes ton in dollars.

BLU-RAY
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van Moonrise Kingdom. Het recensie-exemplaar is gelijk aan het winkelexemplaar en de schijf zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepkase. Voor de vormgeving van de cover van de Blu-Ray uitgave is gebruik gemaakt van de tweede filmposter, die toch iets minder is dan de zeer originele eerste poster. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Disc 1: Set Tour with Bill Murray | A Look Inside Moonrise Kingdom | Welcome to the Island of New Penzance
Deze Blu-Ray uitgave van Moonrise Kingdom bevat slechts een kleine tien minuten aan extra's. Ondanks dat het allemaal wel erg kort is, zijn alle drie de korte extra's redelijk te behappen. Naast de twee korte making of-achtige extra's "A Look Inside Moonrise Kingdom" en "Welcome to the Island of New Penzance" is er ook een vermakelijke rondleiding van Bill Murray te bekijken. In slechts een paar minuten laat hij een aantal van de sets zien. Het is logisch dat deze laatste extra het fraaiste is.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
De Blu-Ray van Moonrise Kingdom oogt prima. De Scherpte en de kleuren zijn helemaal naar wens en ook de 5.1 DTS-HD track doet het naar behoren. Uiteraard blinken de films van regisseur Wes Anderson niet uit in spetterende actiescènes, dus echte promotiemateriaal kan het niet genoemd worden.

CONCLUSIE
Ondanks dat hij voor Moonrise Kingdom wat milder zijn herkenbare stijl lijkt om te gaan, is het voor de fan weer volop genieten van Wes Andersons laatste fantasierijke film. Net als bij de films van Quentin Tarantino is het wel duidelijk dat je van de stijl moet houden. Zijn eerstvolgende film The Grand Budapest Hotel, die eind 2014 moet verschijnen, zal naast vele herkenbare elementen weer vol zitten met acteurs die in Andersons eerdere films te zien waren.
De single disc Blu-Ray van Moonrise Kingdom is een meer dan gemiddelde uitgave. Het beeld en geluid zijn prima en ondanks dat de extra's erg kort duren, is het aan te raden om ze even aan te zetten na de hoofdfilm. De echte fans plaatsen deze schijf naast Andersons - eveneens opvallende - stop-motion animatiefilm Fantastic Mr. Fox uit 2009.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 1 disc van Moonrise Kingdom is er een 1 disc Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever BFD Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair