Oliver Stone-documentaire over Castro

De Amerikaanse betaalzender HBO zendt woensdag een documentaire uit over Fidel Castro, de befaamde Cubaanse luis in de pels van Amerika. De film is gemaakt door de in Amerika controversiële regisseur Oliver Stone. Stones eerdere film over Castro, Comandante, werd vorig jaar op het laatste moment niet uitgezonden, omdat er geen journalistieke wederhoor werd toegepast.

In Looking for Fidel komen dissidente Cubanen die in 2003 een vliegtuig kaapten om mee naar Amerika te vluchten, aan het woord. Onder toeziend oog van Castro. Door Stone gevraagd wat een gepaste straf voor hun misdaad zou zijn antwoorden allen: "Dertig jaar is wel het minimum wat we verdienen".

In de film worden ook mensen geïnterviewd zonder de aanwezigheid van Castro. Dan blijkt dat de bevolking nauwlettend in de gaten wordt gehouden en door de overheid getreiterd wanneer zij een dissident geluid laten horen. Vorig jaar werden 75 dissidenten opgepakt en drie geëxecuteerd.

Dat belet Stone niet de juichende menigtes te filmen die Castro toeschreeuwen de strijd met Amerika aan te gaan. "Ik ben niet de machthebber", vertrouwt Castro de camera toe, "het volk is de machthebber." Alles is gefilmd in het kader van journalistieke hoor en werderhoor, verklaart hij.



NieuwsFilm

meest populair