Blu-Ray Review: Dredd (3D)

De goed ontvangen keiharde reboot die waarschijnlijk geen vervolg krijgt.


Regie: Pete Travis | Cast: Karl Urban (Dredd), Olivia Thirlby (Anderson), Lena Headey (Ma-Ma), Wood Harris (Kay) e.a. | Speelduur: 95 minuten | Jaar: 2012 | Bioscooprelease: 11 oktober 2012 | Retail release: 20 februari 2012 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: Engels 5.1 DTS-HD | Ondertitels: Nederlands | Aantal Discs 1 x 2D + 3D Blu-Ray | Distributeur: Entertainment One | EAN: 8713045228873 | FilmTotaal Recensie

Toen Christopher Nolans duistere en realistische reboot van de Batman franchise succesvol uitpakte, werden heel wat oude titels uit de kast getrokken voor een vergelijkbare make-over. Zo ook Judge Dredd, de stripheld uit de Britse comic 2000 AD van IPC Media en later Rebellion Developments. Al in 2006 werd het project gestart en uiteindelijk was het regisseur Pete Travis (Vantage Point, 2008) die Dredd opnieuw naar het witte doek mocht brengen na de eerdere redelijk gefaalde poging in 1995 met Sylvester Stallone in de titelrol. De stevige R-rated versie, simpelweg Dredd, verscheen afgelopen jaar in de bioscoop, maar wist ondanks de overwegend goede kritieken geen indruk te maken op het publiek. De 3D film werd zelfs een beetje ontlopen, aangezien het niet verder kwam dan zo'n $35 miljoen omzet aan de wereldwijde bioscoopkassa. Hiermee lijkt de geplande reeks al snel te zijn gesneuveld. De actiefilm met Karl Urban als de titelheld en Lena Headey als de keiharde vrouwelijke villain Ma-Ma ligt sinds enige tijd in het (3D) Blu-Ray vak.

SYNOPSIS
In Dredd neemt de meest gevreesde straatrechter Judge Dredd (Urban) het samen met de paranormale aspirant-rechter Cassandra Anderson (Thirlby) op tegen de slechterik Ma-Ma (Headey). Zij is de baas van een drugsbende die handelt in een nieuwe drug die de realiteitszin aantast en zich schuilhoudt in Peach Trees, een enorm flatgebouw.

TRAILER
Bekijk hieronder de Nederlands ondertitelde trailer van Dredd:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt Dredd een sterke 78%. De IMDb noteert tevens een nette 7,1 bij ruim 76 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de 3D actiefilm met een iets lagere 6,6 (Stem zelf!). FT recensent Bart Snoek gaf 4 sterren naar aanleiding van zijn recensie.
Een reactie van FT bezoeker Frietgezicht: ...Wat een leuke film was dit! Vergelijkbaar met The Raid maar toch anders. Urban doet het prima als Dredd en ook de badguy(girl) is wel leuk. Mooie sfeer en lekker grof vooral. Van mij mag er zeker een vervolg komen die wat meer laat zien van de toekomst dan de binnenkant van een flatgebouw.
Het productiebudget van Dredd bedroeg circa $50 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende Pete Travis derde bioscoopfilm circa $6,3 miljoen en eindigde op een magere $13,4 miljoen. Wereldwijd kwam de teller op een niet heel veel betere $35,6 miljoen. De bioscoopopbrengst in Nederland kwam tot een dikke 3,5 ton in dollars.

BLU-RAY
We bekijken de single disc (2D + 3D) Blu-Ray uitgave van Dredd. Het recensie-exemplaar is gelijk aan het winkelexemplaar en de schijf zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepkase met daarom heen een fraaie en goedogende Lenticular 3D hologram sleeve. De vormgeving van de cover van deze Blu-Ray uitgave maakt gebruik van de herkenbare filmposter. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Cast and crew on Dredd | Dredd: 2000AD The Original | Dredd's Gear | Interviews | Slo-Mo | The 3rd Dimension | Welcome to Peachtrees
Deze Blu-Ray uitgave van Dredd bevat een kleine drie kwartier aan extra's. Ondanks dat het heel wat lijkt op de hoes, beperken de extra's zich tot een paar vluchtige blikken op het personage Dredd en zijn uitrusting, de drugs Slo-Mo, het complex Peachtrees en het gebruik van 3D. De extra's hebben veel weg van featurettes die op internet verschijnen voorafgaand van een bioscoopreleases. De enige extra met wat meer diepgang zijn de interviews met cast & crew, al duurt het half uur hierbij juist weer iets te lang. Al met al een aardige reeks extra's, maar de tijd had iets beter over de onderwerpen verdeeld kunnen worden. Eigenlijk is het grootste nadeel dat de extra's niet Nederlands ondertiteld zijn.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
De beeldkwaliteit is bovengemiddeld, maar er is toch zeker een minpuntje te noemen. Er zit helaas een lichte laag grain over de film die niet helemaal lijkt de stroken met eventueel bedoelde grain van de filmmakers. Dit kan sommige kijkers storen. Desondanks is de film uiterst scherp en komen de sfeerbepalende kleuren goed over. De DTS-HD track zorgt voor prima surround effecten.
De 3D versie is in dit geval niet bekeken. Misschien volgt dit nog, aangezien de film is opgenomen met 3D camera's. Op basis van dit gegeven mag aangenomen worden dat de 3D effecten een prima indruk achterlaten.

CONCLUSIE
De actiefilm Dredd is gewoon een goede actiefilm die van begin tot eind het tempo er prima inhoudt. Ook het gebruik van de vele slow motion beelden werkt bij deze film een keer niet hinderlijk en laat een aantal schitterende plaatjes zien. Of de sequel er zal komen, zal de tijd uitwijzen. De Box Office resultaten zijn echter zwaar teleurstellend.
Deze Blu-Ray uitgave van Dredd wordt redelijk netjes aan de liefhebber gepresenteerd. De hoes ziet er ten eerste prima uit en het beeld, ondanks de onnodige grain, en geluid zijn overwegend naar wens. Ook zijn er een aantal redelijke extra's. Diepgang ontbreekt echter.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze single disc (2D + 3D) Blu-Ray uitgave van Dredd is er een 1 disc Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de distributeur Entertainment One voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair