Steven Spielberg ontwikkelt Kubricks 'Napoleon'

Spielberg blaast voor de tweede maal leven in een langverwacht project van Stanley Kubrick.

Sinds de dood van Stanley Kubrick in 1999 heeft alleen regisseur Steven Spielberg zich gewaagd aan het verfilmen van een gepland project van een van de beste regisseurs aller tijden. De film in kwestie was natuurlijk A.I.: Artifical Intelligence. Kubrick zelf had Spielberg persoonlijk gevraagd om de film onder zijn hoede te nemen. De meningen over A.I. zijn weliswaar verdeeld, maar het valt niet te ontkennen dat het een uitzonderlijk interessante film is geworden.

Tijdens een interview met het Franse Canal+ liet Spielberg vallen dat hij nu van plan is om Kubricks passieproject Napoleon te gaan verfilmen. Hoogstwaarschijnlijk betreft het een miniserie in de trant van Band of Brothers.

Napoleon is waarschijnlijk de beste film die nooit is gemaakt. Kubrick deed maandenlang onderzoek naar de Franse keizer en verzamelde duizenden foto's van locaties, aantekeningen en boeken over het onderwerp. In de jaren '60 en '70 ging het gerucht dat Jack Nicholson de rol van Napoleon Bonaparte op zich zou gaan nemen. MGM en United Artists besloten uiteindelijk om het project te staken, aangezien de film ontzettend veel geld zou gaan kosten en ze er verre van zeker van waren dat de film geld in het laatje zou brengen. Kubrick en Nicholson maakten uiteindelijk wel samen horrorklassieker The Shining.

Alison Castle stelde een aantal jaren een boekwerk samen, waarin uitgebreid wordt gesproken over Kubricks obsessie met Napoleon en de materialen die hij heeft verzameld voor de film. Het boek is in gelimiteerde oplage verkrijgbaar op websites zoals Amazon.



NieuwsFilm

meest populair