Algemeen

Steven Spielberg ontwikkelt Kubricks 'Napoleon'

Spielberg blaast voor de tweede maal leven in een langverwacht project van Stanley Kubrick.

door Zilko Tarici op 04.03.2013 om 10:23 in Algemeen
Sinds de dood van Stanley Kubrick in 1999 heeft alleen regisseur Steven Spielberg zich gewaagd aan het verfilmen van een gepland project van een van de beste regisseurs aller tijden. De film in kwestie was natuurlijk A.I.: Artifical Intelligence. Kubrick zelf had Spielberg persoonlijk gevraagd om de film onder zijn hoede te nemen. De meningen over A.I. zijn weliswaar verdeeld, maar het valt niet te ontkennen dat het een uitzonderlijk interessante film is geworden.

Tijdens een interview met het Franse Canal+ liet Spielberg vallen dat hij nu van plan is om Kubricks passieproject Napoleon te gaan verfilmen. Hoogstwaarschijnlijk betreft het een miniserie in de trant van Band of Brothers.

Napoleon is waarschijnlijk de beste film die nooit is gemaakt. Kubrick deed maandenlang onderzoek naar de Franse keizer en verzamelde duizenden foto's van locaties, aantekeningen en boeken over het onderwerp. In de jaren '60 en '70 ging het gerucht dat Jack Nicholson de rol van Napoleon Bonaparte op zich zou gaan nemen. MGM en United Artists besloten uiteindelijk om het project te staken, aangezien de film ontzettend veel geld zou gaan kosten en ze er verre van zeker van waren dat de film geld in het laatje zou brengen. Kubrick en Nicholson maakten uiteindelijk wel samen horrorklassieker The Shining.

Alison Castle stelde een aantal jaren een boekwerk samen, waarin uitgebreid wordt gesproken over Kubricks obsessie met Napoleon en de materialen die hij heeft verzameld voor de film. Het boek is in gelimiteerde oplage verkrijgbaar op websites zoals Amazon.

7 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Axeqlusive

Avatar

Punt was ook dat Kubrick deze film tegelijk aan het voorbereiden was met Waterloo. Die film flopte bij de box-office, en zodoende ontbrak het vertrouwen dat Kubrick zijn film het wel ging redden.

Rich Art

Avatar

Tijdens de expositie van Kubrick in het Eye-museum waren veel van deze aantekeningen te zien. Erg interessant!

MichaelDouglas

Avatar

Als Napoleonist en filmliefhebber klinkt dit zeker als muziek in de oren. Hopelijk in de lijn van de film Lincoln, want dat was een prachtfilm!!!!

Banned

Avatar

Klinkt goed... als het een serie is natuurlijk want ik heb geen zin in nog eens een droge geschiedenis les a la Lincoln. Al kan die serie dat ook wel worden.

Axeqlusive

Avatar

Rich Art "Tijdens de expositie van Kubrick in het Eye-museum waren veel van deze aantekeningen te zien. Erg interessant!"


Zeker! Sowieso was dat een erg interessante expo.
Ook over de Aryan Papers, waar 'onze' Johanna ter Steege een rol in zou gaan spelen. Helaas besloot Kubrick die film niet te maken vanwege de gelijkenissen met Schindler's List.

Veel voorwerk van Napoleon is trouwens wel gebruikt in Barry Lyndon.

johanmeesters

Avatar

Banned "Klinkt goed... als het een serie is natuurlijk want ik heb geen zin in nog eens een droge geschiedenis les a la Lincoln. Al kan die serie dat ook wel worden."


Zie het juist liever als film, ik ben niet zo van de tv series. Ik zag Lincoln meer als reconstructie dan als geschiedenis les. Wat mij betreft Spielberg's beste geworden sinds Saving Private Ryan. Droog vond ik hem zeker niet, Daniel Day-Lewis was geweldig...

Steve-O

Avatar

Rich Art "Tijdens de expositie van Kubrick in het Eye-museum waren veel van deze aantekeningen te zien. Erg interessant!"

Was zo geweldig!

NieuwsFilm

meest populair