Blu-Ray Review: Anna Karenina

Joe Wright levert een uiterst fraai kostuumdrama af, die duidelijk iets onderbelicht is gebleven.


Regie: Joe Wright | Cast: Keira Knightley (Anna Karenina), Jude Law (Karenin), Aaron Taylor-Johnson (Vronski), Kelly Mcdonald (Dolly), Matthew Mcfadyen (Oblonski), Domhnall Gleeson (Levin), Alicia Vikander (Kitty), e.a. | Speelduur: 130 minuten | Jaar: 2012 | Bioscooprelease: 6 december 2012 | Retail release: 19 maart 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. Engels 5.1 DTS-HD | Ondertitels: o.a. Nederlands, Duits, Spaans | Aantal Discs 1 x Blu-Ray | Distributeur: Universal Pictures | EAN: 5050582926019 | FilmTotaal Recensie

Met films als Pride & Prejudice (2005) en Atonement (2007) speelde de Britse regisseur Joe Wright zich flink in de kijker. Beide romantische drama's deden het goed bij het publiek en werden voor flink wat filmprijzen genomineerd. Atonement won zelfs een Oscar. Na de toch iets minder goed ontvangen en financieel iets matiger presterende titels The Soloist (2009) en Hanna (2011) koos hij voor zijn meest recente film Anna Karenina voor een bijzonder moeilijke opgave: een verfilming van een historisch Russisch meesterwerk dat bijna 2000 bladzijden telt. Ondanks dat er veel van de film werd verwacht, en het hier en daar ook uiterst goed - inclusief door onze eigen recensent Kaj van Zoelen - werd ontvangen, kon de film de beloftes (financieel) niet helemaal waar maken. Het kreeg overigens wel vier Oscranominaties, waarvan het er één verzilverde. Onlangs stuurde Universal Pictures een nette Blu-Ray uitgave het schap in.

SYNOPSIS
Anna Karenina gaat over een buitenechtelijke liefdesrelatie in het tsaristische Rusland van 1874. De prachtige en levenslustige Anna voelt zich gevangen in haar liefdeloze huwelijk met de hooggeplaatste ambtenaar Alexei Karenina. Wanneer ze graaf Vronsky leert kennen, ontstaat er een gepassioneerde affaire met tragische gevolgen.

TRAILER
Bekijk hieronder de Nederlands ondertitelde trailer van Anna Karenina:

WAARDERING & BOX OFFICE
Anna Karenina verzilverde één van de vier Oscarnominaties, namelijk die van "Best Achievement in Costume Design" door Jacqueline Durran. Voor dit onderdeel werd ook een BAFTA Award gewonnen. Op Rotten Tomatoes krijgt Anna Karenina een magere 63%. De IMDb noteert net iets hoger met een 6,7 bij ruim 28 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen het drama met een 7,0 (Stem zelf!). FT recensent Kaj van Zoelen gaf de volle vijf sterren naar aanleiding van zijn recensie.
Het productiebudget van Anna Karenina bedroeg circa $40 miljoen. In het eerste beperkte weekend in de States verdiende Joe Wrights vijfde bioscoopfilm circa drie ton in dollars en eindigde op $12,8 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een redelijke $67,4 miljoen, waarvan een groot gedeelte werd opgehaald in Groot Britannie ($8,7 miljoen), Rusland ($8,4 miljoen) en Duitsland ($4,2 miljoen). De bioscoopopbrengst in Nederland kwam tot een prima $1,0 miljoen.

BLU-RAY
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van Anna Karenina. Het recensie-exemplaar is gelijk aan het winkelexemplaar en de schijf zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepcase. De vormgeving van de cover van deze Blu-Ray uitgave komt deels overeen met een van de eerste filmposters. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Audiocommentaar met Joe Wright | Anna Karenina: Een episch verhaal over de liefde | Deleted Scenes |Tolstoj bewerken | Keira als Anna | Op de set met regisseur Joe Wright | Anna kleden | Anna Karenina: Time-Lapse Photography
Deze Blu-Ray uitgave van Anna Karenina bevat een kleine drie kwartier aan extra's, exclusief het audiocommentaar van regisseur Joe Wright. De meest opvallende extra's zijn de reeks verwijderde - en toegelichte - scenes, de docu "Tolstoj bewerken" en "Anna kleden". De laatste zoomt in op het met een Oscar-bekroonde werk van Jacqueline Durran. Enige nadeel is dat de extra's wel erg beknopt zijn. Daarom zal de echte liefhebber waarschijnlijk de meeste details wegplukken uit het audiocommentaar van regisseur Wright.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Visueel blinkt de film Anna Karenina uit in de aankleding van de acteurs en de sets. Dit ziet er echt heel verzorgd uit. In High Definition pakt dit in een aantal gevallen geweldig uit en zit de liefhebber van een goede HD transfer toch echt even te knipperen met zijn ogen. Ook de DTS-HD track doet het goed. Qua geluid moet de film het vooral hebben van de keurige soundtrack, die werd genomineerd voor een Oscar. Ook zijn er nu en dan goede surroundeffecten waar te nemen. Prima schijf dus!

CONCLUSIE
Met Anna Karenina levert Joe Wright wederom een juweeltje af. Het knappe van Wright is dat hij de aandacht goed weet te verdelen tussen cast en decor / aankleding. Juist op dit punt ligt dan ook de kracht van Anna Karenina. Het is nog onduidelijk met welk volgende project Wright zich komende tijd bezig gaat houden.
Deze Blu-Ray uitgave van Anna Karenina is een nette degelijke uitgave, waarbij vooral de beeldkwaliteit uitschiet. De extra's zijn helaas aan de korte kant, al zijn ze voor de fan zeker even de moeite waard.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 1 disc Blu-Ray uitgave van Anna Karenina is er een 1 disc Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de distributeur Universal Pictures voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair