Blu-Ray Review: End of Watch

Verplichte kost voor wie van films als 'Training Day' houdt.


Regie: David Ayer | Cast: Jake Gyllenhaal (Brian Taylor), Michael Peña (Mike Zavala), Anna Kendrick (Janet), America Ferrera (Orozco), Cody Horn (Davis), David Harbour (Van Hauser), e.a. | Speelduur: 108 minuten | Jaar: 2012 | Bioscooprelease: 17 oktober 2012 | Retail release: 20 maart 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: Engels 5.1 DTS-HD | Ondertitels: Nederlands | Aantal Discs 1 x Blu-Ray | Distributeur: Warner Home Video | EAN: 5051888138212 | FilmTotaal Recensie

In 2001 boekte regisseur Antoine Fuqua een enorm succes met Training Day. Het script van de misdaadthriller werd geschreven door David Ayer, die niet veel later de kans kreeg om zich ook te bewijzen als regisseur. Via de redelijk ontvangen misdaadfilms Harsh Times (2005) en Street Kings (2008) liet hij zien dat hij zich achter de camera prima kan redden. Afgelopen najaar bereikte hij zijn voorlopige hoogtepunt met de stevige "found footage" misdaadthriller End of Watch, waarin - net als in Training Day - een uiterst somber en gewelddadig beeld wordt gegeven van de grillige buitenwijken in de States. De keiharde en snelle misdaadfilm herbergt ook goede rollen van Jake Gyllenhaal en Michael Peña, die zich helemaal thuis lijken te voelen in hun rol. Ondanks een uitstekend ontvangst kon End of Watch geen enorme indruk maken aan de wereldwijde bioscoopkassa. Het kwam met een kleine $50 miljoen omzet overigens ruimschoots uit de kosten, aangezien de film slechts zo'n $7 miljoen kostte om te maken. Warner Bros. stuurde de film onlangs naar het Blu-Ray schap.

SYNOPSIS
End of Watch gaat over de politieagenten Zavala en Taylor. De twee zijn al jaren met elkaar bevriend en gaan samen de misdaad in de straten van Los Angeles te lijf. Hun families zijn regelmatig de dupe van de werkdrift van de twee agenten.

TRAILER
Bekijk hieronder de Nederlands ondertitelde trailer van End of Watch:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt End of Watch een prima 85%. De IMDb noteert tevens een nette 7,6 bij ruim 75 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de misdaadthriller met een iets mindere 7,3 (Stem zelf!). FT recensent Arjan Welles gaf 4 sterren naar aanleiding van zijn recensie.
Een reactie van FT bezoeker Pringles: zeer sterke politiethriller met goede hoofdrollen. Alle scènes zijn realistisch weergegeven en sommige dingen in de film komen nogal rauw op je dak.
Het productiebudget van End of Watch bedroeg circa $7 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende David Ayers derde bioscoopfilm circa $13,1 miljoen en eindigde op een nette $41,0 miljoen. Wereldwijd kwam de teller op een niet veel hogere $48,1 miljoen. De bioscoopopbrengst in Nederland kwam tot een kleine vijf ton in dollars.

BLU-RAY
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van End of Watch. Het recensie-exemplaar is gelijk aan het winkelexemplaar en de schijf zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepcase. De vormgeving van de cover van deze Blu-Ray uitgave is praktisch een lopie van de eerste filmposter. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Vijf Featurettes: Fate with a Badge, In the Streets, Women on Watch, Watch Your Six, Honors | Verwijderde Scènes
Deze Blu-Ray uitgave van End of Watch bevat een klein uur aan extra's. De vijf korte featurettes, die bij elkaar zo'n 10 minuten duren, zijn leuk om na te kijken na de hoofdfilm. De echte kracht zit in de verwijderde scenes. In bijna 50 minuten tijd komen er een aantal (zeer) aardige deleted scenes voorbij die zeker even door de fan gekeken moeten worden. Het enige nadeel is dat er geen audiocommentaar is van bijvoorbeeld regisseur Ayer. Ook de ondertiteling ontbreekt.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Voor wie de misdaadfilm reeds heeft gezien, weet dat er meerdere camera's zijn gebruikt en dat het beeld soms nogal schokkerig is. De beeldkwaliteit lijdt hier dan ook enigszins onder, waardoor het niet altijd even scherp is. Toch is het beeld overwegend netjes en zal het de Dvd versie ruimschoots overtreffen. Hetzelfde geldt voor de DTS-HD 5.1 geluidstrack die niet enorm gericht is op het leveren van diverse surround-effecten.

CONCLUSIE
Ondanks dat End of Watch zeker nog geen Training Day is, laat David Ayer overduidelijk zien dat hij helemaal thuishoort in het moderne misdaadgenre. Ook de hoofdrollen zijn op het lijf geschreven van acteurs Jake Gyllenhaal en Michael Peña. Of regisseur Ayer er wijs aan heeft gedaan om aansluitend de misdaadfilm Ten met Arnold Schwarzenegger en Sam Worthington te regisseren, zien we begin 2014. Daarna gaat hij aan de slag met de oorlogsfilm Fury.
Deze Blu-Ray uitgave van End of Watch is een prima schijf voor de fan. Beeld en geluid zijn door de opnametechniek niet te vergelijken met de kwaliteit van de big budget films, al ziet en klinkt het overwegend redelijk oké. Bij de extra's vallen vooral de verwijderde scenes op.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 1 disc Blu-Ray uitgave van End of Watch is er een 1 disc Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de distributeur Warner Home Video voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair