Nederlandse film dingt mee naar Gouden Palm

Voor het eerst in bijna veertig jaar dient zich een kans op de prestigieuze filmprijs aan.

Tijdens een persconferentie in Parijs maakte de directeur van het Filmfestival van Cannes, Thierry Fremaux, bekend dat de Nederlandse film Borgman is opgenomen in de competitie. Het is de achtste film van regisseur Alex van Warmerdam en de eerste keer in bijna veertig jaar dat een Nederlandse film meedingt naar de prestigieuze Gouden Palm. Mariken van Nieumeghen van Jos Stelling was in 1975 de laatste Nederlandse film die geselecteerd werd.

In de film Borgman staat het leven van Camiel Borgman (Jan Bijvoet) centraal. Hij komt als een buitenstaander aan in de omheinde lanen van een villawijk. Zijn komst daar is het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen rond de zorgvuldig opgetrokken façade van een arrogant, welgesteld echtpaar, hun drie kinderen en het kindermeisje.

Naast Bijvoet spelen ook Hadewych Minis en Eva van de Wijdeven hoofdrollen in de film. De omroep NTR, die de film co-produceerde met Graniet Film (van Marvel van Warmerdam) reageerde trots op de selectie: "het is een unicum". Ook producent Marc van Warmerdam, de broer van regisseur Alex, reageerde enthousiast: "Toen ik in een heel vroeg stadium de eerste screening zag, dacht ik al: als we ooit een kans maken, dan is het met deze film."

Verder reageerde ook actrice Hadewych Minis uitgelaten. Zij plaatste het volgende bericht op Twitter:



De concurrentie voor de Gouden Palm is zwaar dit jaar. Borgman moet het opnemen tegen maar liefst zeventien andere films, waaronder de nieuwste van Steven Soderbergh (Behind the Candelabra), Roman Polanski (Venus in Fur), François Ozon (Jeune et Jolie) en Inside Llewyn Davis, van de Coen Brothers.

Dit jaar staat de jury van de competitie onder leiding van regisseur Steven Spielberg. Het festival gaat van start op 15 mei en duurt tot en met 26 mei.

Borgman is naar verwachting dit najaar in de bioscopen te zien. Bekijk hieronder de eerste teaser van de film.



NieuwsFilm

meest populair