Borgman (2013)

6,7 details

  • 113 Min
  • Thriller
  • Nederland
  • België
113 Min Nederland

In de film Borgman staat het leven van Camiel Borgman (Jan Bijvoet) centraal. Hij komt als een buitenstaander aan in de omheinde lanen van een villawijk. Zijn komst daar is het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen rond de zorgvuldig opgetrokken façade van een arrogant, welgesteld echtpaar, hun drie kinderen en het kindermeisje.

Regie
Alex van Warmerdam
Cast
Pierre Bokma, Hadewych Minis, Annet Malherbe, Jan Bijvoet, Gene Bervoets, Eva van de Wijdeven, Alex van Warmerdam, Mike Weerts, Jeroen Perceval, Sara Hjort Ditlevsen, Pieter-Bas de Waard, Benjamin Boe Rasmussen, Elve Lijbaart, Dirkje van der Pijl, Tom Dewispelaere.
Release
13.05.2013
Release NL
29.08.2013
Release DVD
14.01.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Alex van Warmerdam | Cast: Jan Bijvoet (Camiel Borgman), Hadewych Minis (Marina), Jeroen Perceval (Richard), Alex van Warmerdam (Ludwig), Tom Dewispelaere (Pascal), Sara Hjort Ditlevsen (Stine), Annet Malherbe (Brenda), Eva van de Wijdeven (Ilonka), Pierre Bokma (priester), e.a. | Speelduur: 113 minuten | Jaar: 2013

Alex van Warmerdam kreeg voor elkaar wat zijn Nederlandse collega’s decennialang niet lukte. Voor het eerst in bijna veertig jaar dong een Nederlandse speelfilm mee naar de prestigieuze Gouden Palm van het filmfestival van de Franse badplaats Cannes. Het is nog maar de vraag of Van Warmerdam ook maar een seconde wakker heeft gelegen in aanloop naar de prijsuitreiking. De eigengereide filmmaker is wars van conventies en laat zich moeilijk in een hokje stoppen. Juist deze eigenschappen maken de Haarlemmer zo’n bijzonder filmmaker. De bittere kant van de absurditeit lijkt een steeds grotere rol te gaan spelen in zijn werk, wat al bleek uit de sadistische trekjes van de titelfiguur in Van Warmerdams vorige, De Laatste Dagen van Emma Blank. Deze lijn krijgt een gitzwarte lading in zijn achtste speelfilm Borgman.

Wat de motieven en de achtergrond van de Vlaamse Camiel Borgman zijn komen we ook na bijna twee uur niet te weten. Zijn doel is weliswaar abstract en op het eerste oog behoorlijk zinloos. Zeker is dat overal waar Borgman en zijn handlangers hun gezicht laten zien levens overhoop gehaald en verwoest worden. Zo ook in de chique villa van televisieproducent Richard, zijn gezin en de Deense au pair Stine. Op een dag belt zwerver Borgman er aan met het verzoek een douche te mogen nemen. Hij wordt vriendelijk afgewimpeld, maar Richard gaat compleet door het lint als Borgman informatie over Richards vrouw Marina denkt te hebben. Marina toont meer genade en verschaft de zwerver onderdak in haar tuinhuisje. Zonder het te weten haalt ze het onheil en het noodlot binnen.

videotrailers & clips

alle artikelen (7)

Borgman Nieuwsberichten

Laatste reacties

johnwayne

"...Borgman is een film die stemt tot nadenken over wat men gezien heeft. Op zich is dat prima, maar hel......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Borgman

acties