'Borgman' is Gouden Film

De Nederlandse productie wist 100.000 bezoekers naar de bioscopen te trekken.

Qua prijzen gaat het Borgman voor de wind, maar met de bezoekersaantallen vlot het niet zo met de Nederlandse topfilm. Sinds de release eind augustus hebben volgens het Nederlands Film Festival 100.000 mensen de film in de bioscopen bekeken. Genoeg dus voor de Gouden Film, die gisteren uitgereikt werd aan regisseur en scenarist Alex van Warmerdam, producent Marc van Warmerdam en actrices Hadewych Minis en Annet Malherbe.

Borgman gaat over de vreemdeling Camiel Borgman (Jan Bijvoet) die op een dag aanbelt bij een moderne villa. Daar vraagt hij of hij in bad mag, en eenmaal binnen blijkt dat hij niet van plan is om te vertrekken. Zijn aanwezigheid ontketent een reeks gebeurtenissen waardoor de zorgvuldig opgerichte façade van de bewoners langzaam afbrokkelt.

Tijdens het Nederlands Film Festival won de film drie Gouden Kalveren, in de categorieën Beste Film, Beste Scenario en Beste Actrice (Minis). Daarnaast is het de eerste Nederlandse film sinds achtendertig jaar die mee mocht dingen naar de hoofdprijs van het Filmfestival van Cannes, en is het de Nederlandse inzending voor de Oscars.



NieuwsFilm

meest populair