'Borgman' krijgt grootste voorpremière ooit

Nooit eerder werd een film in zoveel bioscopen een dag voor de première vertoond.

De Nederlandse film Borgman, van Alex van Warmerdam blijft het goed doen. Internationaal en nationaal weet de achtste film van de regisseur lovende kritieken te oogsten. Wellicht om die reden ook dat de film de grootste voorpremière ooit in Nederland zal beleven.

Volgens distributeur Cinéart zullen meer dan 140 bioscopen en filmtheaters de film een dag voor de officiële premièredag vertonen. Nooit eerder vertoonden zoveel bioscopen dezelfde film in een voorpremière.

De film verhaalt over de mysterieuze Camiel Borgman (Jan Bijvoet. Hij komt als buitenstaander aan in de omheinde lanen van een villawijk. Zijn komst is het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen rond de zorgvuldig opgetrokken façade van een arrogant en welgesteld echtpaar, hun drie kinderen en het kindermeisje. Is Borgman een droom of een demon? Een verwrongen allegorie of een realistische belichaming van onze angst?

Naast Bijvoet, die veelgeprezen wordt voor zijn acteerwerk, spelen ook Hadewych Minis en Eva van de Wijdeven hoofdrollen. Borgman is de achtste film van regisseur Van Warmerdam en de eerste Nederlandse film in bijna veertig jaar die mee mocht doen voor de Gouden Palm tijdens het Filmfestival van Cannes. Onlangs werd de film in Servië uitgeroepen tot beste Europese film van het jaar.

Borgman gaat op 29 augustus in première.



NieuwsFilm

meest populair