Algemeen

'Borgman' is Nederlandse Oscarinzending

Na de Gouden Palm mag de film ook voor het felbegeerde gouden beeldje meedingen.

door Jim Pedd op 13.09.2013 om 16:41 in Algemeen
Nadat deze in Cannes meedeed voor de Gouden Palm, genomineerd werd voor de European Film Awards en de grootste voorpremière ooit beleefde in Nederland, is Borgman, van Alex van Warmerdam nu ook de Nederlandse inzending voor de Oscars.

De film verhaalt over de mysterieuze Camiel Borgman (Jan Bijvoet. Hij komt als buitenstaander aan in de omheinde lanen van een villawijk. Zijn komst is het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen rond de zorgvuldig opgetrokken façade van een arrogant en welgesteld echtpaar, hun drie kinderen en het kindermeisje. Is Borgman een droom of een demon? Een verwrongen allegorie of een realistische belichaming van onze angst?

Naast Bijvoet, die veelgeprezen wordt voor zijn acteerwerk, spelen ook Hadewych Minis en Eva van de Wijdeven hoofdrollen.

Of de film ook mee mag dingen voor het felbegeerde beeldje komen we voorlopig nog niet te weten. Pas op 16 januari wordt bekendgemaakt of de film genomineerd is voor een Oscar. Op 2 maart worden de beeldjes dan eindelijk uitgereikt.


6 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

FilmMaster

Avatar

Lijkt me een goeie keus.

Banned

Avatar

Nog niet gezien maar wel benieuwd naar. Laat ons hopen dat België The Broken Circle Breakdown stuurt !!! Want vorige jaar hebben de bal wel misgeslagen om à Perdre la Raison in te zenden, wat een K*T film.

batmaster

Avatar

Vond het een erg goede film, alleen weet wel bijna zeker dat hij niet gaat winnen.

benjamin

Avatar

Banned "Want vorige jaar hebben de bal wel misgeslagen om à Perdre la Raison in te zenden, wat een K*T film."


Die heeft anders ook wel z'n positieve recensies gekregen (RT 93%), dus zo'n slechte keuze is dat in theorie ook niet echt. Dit jaar lijkt The Broken Circle Breakdown de beste keuze, ook al weet ik niet of dat niet zou geweigerd worden wegens al te oud. Maar verder zie ik weinig alternatieven: misschien Het Vonnis, maar de rest was toch bijzonder matig (of té arty) - tenzij ik wat Waalse films over het hoofd zie.

Jonathancrane

Avatar

Borgman was de logische optie, al is het nog steeds niet het sterkste dat we waarschijnlijk dit jaar hebben gezien. ik ben bang dat de Oscars niet de vreemde manier van Warmerdam helemaal zullen accepteren.

patrick_h

Avatar

Als Dogtooth genomineerd kan worden voor een oscar, dan kan Borgman het ook. Of het zal gebeuren is weer de vraag, want als ergens geen peil op te trekken valt is het wel welke films deze categorie overleven.

Vraag me af wat de verandering van 'endgame' kan laten gebeuren. Tot vorig jaar konden alleen leden die een voorstelling van alle genomineerde films hadden bijgewoon stemmen voor de oscar. Vanaf dit jaar krijgen alle leden de genomineerden op dvd thuisgestuurd en mag iedereen stemmen.

nieuwslaatste nieuws

meest populair