Blu-ray

Blu-Ray Review: Monsters Inc. (3D)

Pixars laatste 3D-bioscoop re-release die ons warm moet maken voor 'Monsters University'.

door Bram de Groot op 27.06.2013 om 12:22 in Blu-ray


Regie: Pete Docter, David Silverman en Lee Unkrich | Cast: John Goodman (James P. "Sulley" Sullivan), Billy Crystal (Mike Wazowski), Mary Gibbs (Boo), Steve Buscemi (Randall Boggs), e.a. | Speelduur: 92 minuten | Jaar: 2001 | Bioscooprelease: 7 februari 2002 / 3D versie: geen brede NL bioscooprelease | Retail release: 19 juni 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: 3D versie: Engels 7.1 Dolby True HD, Nederlands Dolby Digital 5.1 / 2D versie: Engels 5.1 DTS-HD, Nederlands DTS 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans, Engels | Aantal Discs 1 x Blu-Ray, 1 x 3D Blu-Ray | Distributeur: Walt Disney Studios Home Entertainment | EAN: 8717418396800

Sinds de bioscopen volstromen met 3D films, via conversie of niet, zien de vele filmstudio's ook geld in re-releases in 3D. Ook Walt Disney zag hier geruime tijd brood in en zond al meerdere Disney en Pixar klassiekers opnieuw de bioscoop in. Het blijkt echter dat het trucje vooral werkt bij de allergrootste titels. Waar de 3D re-releases van The Lion King ($180 miljoen, in 2011), Beauty and the Beast ($62 miljoen, in 2012), Finding Nemo ($55 miljoen, in 2012) wereldwijd uitstekend maar ook steeds minder goed presteerden, zakte de opbrengst van de laatste Disney/Pixar 3D-rerelease Monsters Inc., die zich overigens prima leent voor een 3D-conversie, terug naar zo'n $36 miljoen. Door de waarschijnlijk toch iets tegenvallende prestaties bereikte de heruitgave niet de Nederlandse 3D-bioscoopzalen. Anderzijds zorgt de heruitgave van de verder uiterst vermakelijke animatiefilm, die al zo'n $600 miljoen ophaalde en een Oscar won voor het beste originele filmlied, voor voldoende aandacht voor de prequel Monsters University, die binnenkort in de (3D) bioscoop te zien is.

SYNOPSIS
In Monsters, Inc. is Monsters, Incorporated de grootste bangmaak-fabriek ter wereld, en Sulley is één van de beste medewerkers. Het is de taak van Sulley en z'n collega's om kleine kinderen bang te maken, en vervolgens de angstkreten (die als energiebron gebruikt worden) op te vangen. Op een dag wordt er per ongeluk een kind mee teruggebracht, wat tot grote chaos leidt.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van Monsters, Inc. 3D:

WAARDERING & BOX OFFICE
De animatiefilm werd in 2002 genomineerd voor vier Oscars, voor "Best Animated Feature" en de drie Muziek-categorieen. Het won uiteindelijk alleen de Oscar voor "Best Music, Original Song" voor "If I Didn't Have You" van Randy Newman. Op Rotten Tomatoes is Monsters, Inc. bijna volledig "fresh" met 96%. De IMDb noteert een sterke 8,0 bij ruim 296 duizend stemmen. Hiermee staat het op #215 in de IMDb Top 250. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de Pixar titel met een 7,9 (Stem zelf!).
Een reactie van FT bezoeker Moviespecialist: Pixar laat uiterst goed zien met Monsters inc dat ze een prima animatiefilm kunnen maken die geschikt is voor jong en oud... ...Het verhaal is erg leuk bedacht en zit goed in elkaar en ook de karakters zijn erg aanstekelig. Het is persoonlijk niet mijn favoriete Pixar film maar slecht is hij zeker niet...
Het productiebudget van Monsters, Inc. bedroeg circa $115 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States in 2001 verdiende Pixars vierde bioscoopfilm circa $62,6 miljoen en eindigde op prima $255,9 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een kleine $560 miljoen. De 3D-release leverde nog zo'n $36 miljoen op, voornamelijk in de States. De bioscoopopbrengst in Nederland kwam in 2001 tot 1,5 miljoen dollar.

BLU-RAY
We bekijken de dubbel disc 2D+3D-Blu-Ray uitgave van Monsters, Inc.. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een iets dikkere standaard Blu-Ray keepcase met een mooie stevige sleeve. Deze is rood-getint om aan te geven dat het gaat om een 3D-uitgave. De vormgeving van de cover van deze Blu-Ray uitgave is gebaseerd op een uiting die vaker is gebruikt voor de 3D-uitgave. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).EXTRA'S
Disc 1: [3D] Outtakes and Company Play | Short: For the Birds | Toy Story Toons: Partysaurus Rex
Disc 2: Filmmakers Round Table | Ride and Go Seek: Monstropolis in Tokyo | Short: For the Birds | Short: Mike's New Car | Audiocommentaar
Deze Blu-Ray uitgave van Monsters, Inc. bevat zo'n drie kwartier aan extra's. De echte fan zal moeten constateren dat er geen schokkende nieuwe extra's zijn toegevoegd aan deze Blu-Ray uitgave. Het enige dat nieuw genoemd mag worden is de Toy Story Toon "Partysaurus Rex", die in de bioscoop te zien was voorafgaand aan de 3D re-release van Finding Nemo. Op de 3D-schijf staan ook 3D-versies van "For the Birds" en "Outtakes and Company Play", een vermakelijke extra die te zien is tijdens de oorspronkelijke aftiteling. De 2D-schijf is gelijk aan de eerdere gewone Blu-Ray uitgave, dus ook de extra's zijn overeenkomstig. Naast de korte animatiefilms "For the Birds" en "Mike's New Car" is ook "Filmmakers Round Table" aan te raden, aangezien er voldoende leuke feitjes worden onthuld door tijdens een vermakelijk onderonsje met Pete Docter, Lee Unkrich, Bob Peterson en Darla K. Anderson.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ | 3D versies worden bekeken op een recent 50 inch led-tv van Samsung, 6000 serie
Zowel de beeld- als geluidskwaliteit van deze Walt Disney zijn top. Uiteraard valt op dat er in ruim tien jaar een redelijke vooruitgang is geboekt op het gebied van de CGI, maar uiteraard is dit niet heel storend; de hoofdfilm blijft knap gemaakt. De 3D-versie geeft, zoals te verwachten bij een animatiefilm, een prima 3D-effect mee. Voor de 3D-versie is ook een nieuwe geluidstrack toegevoegd, namelijk een 7.1 Dolby True HD track. Alleen de grootste audiofiel - met een 7.1 opstelling - zal het verschil duidelijk merken. Ook de 2D-versie ziet er haarscherp uit en zorgt de animaties op de juiste wijze gewaardeerd kunnen worden. Top kwaliteit dus!

CONCLUSIE
Monsters Inc., in 2D of 3D, is en blijft een van de vermakelijkste titels uit de stal van Pixar. De meeste liefhebbers zullen dan ook uitkijken naar de nieuwe avonturen van de jongere Mike en Sulley in de prequel Monsters University, die vanaf volgende week in de Nederlandse bioscoop te zien is. Voorlopig heeft Disney geen 3D re-releases op het programma, ondanks dat eerder werd gemeld dat The Little Mermaid (1989) in aanmerking zou komen. Deze lijkt nu alleen op Blu-Ray te verschijnen.
Deze 2D+3D Blu-Ray van Monsters, Inc. is een top uitgave als het gaat om de 2D- en 3D-beeldkwaliteit en de geluidstracks. Helaas ontbreekt het aan opvallende nieuwe extra's, al blijven de oude extra's erg vermakelijk. De fan had echter wel wat nieuws gezien. De hoes is weer van een goede kwaliteit en dat was bij een aantal vorige Disney Blu-Ray uitgaven een ander verhaal.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 2D+3D-disc Blu-Ray uitgave van Monsters, Inc. zijn er een 1 disc Blu-Ray en een 1 disc Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de distributeur Walt Disney Studios Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

3 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Banned

Avatar

Goeie 3D versie van de film, maar heb deze vooral gekocht omdat er er slipcover omheen zat :P Dat verzamelaar trekje begint erg te worden :P Benieuwd naar University!

Banned

Avatar

Zeg filmtotaal hebben jullie daar geen lampen ofzo ? Die foto's van die recensie exemplaren lijken altijd in zo'n donker hol genomen :P

nieuwslaatste nieuws

meest populair