Monsters University

Monsters University (2013)

School Never Looked This Scary

De eerste Pixar-prequel teert niet gemakshalve op bestaande successen, maar voegt er een heleboel aan toe. Er komt nog heel wat kijken bij het laten schrikken van bange kindjes.
play

6,9 details

  • 104 Min
  • Animatie
  • Avontuur
  • Komedie
  • Familiefilm
  • Fantasy
  • Verenigde Staten

Mike Wazowski en James P. Sullivan zijn een onafscheidelijk paar, maar dat was niet altijd het geval. Vanaf het moment dat deze twee monsters elkaar tegenkwamen, konden ze elkaar niet uitstaan. "Monsters University" opent de deur naar hoe Mike en Sulley hun verschillen overwonnen en elkaars beste vrienden werden.

Alt titel
Monsters Universiteit
Regie
Dan Scanlon
Cast
Alfred Molina, Helen Mirren, Dave Foley, John Goodman, Steve Buscemi, Billy Crystal, Tyler Labine, Joel Murray, Nathan Fillion, Sean Hayes, Peter Sohn, Aubrey Plaza, Bobby Moynihan, Charlie Day, Noah Johnston.
Budget
$ 200.000.000
Opbrengst
$ 743.559.607
Release
21.06.2013
Release NL
11.07.2013
Release DVD
05.11.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Dan Scanlon | Cast (stemmen): Billy Crystal (Mike), John Goodman (Sulley), Steve Buscemi (Randy), Helen Mirren (Dean Hardscrabble), Sean Hayes (Terri), Dave Foley (Terry), Alred Molina (Professor Knight), Joel Murray (Don), Peter Sohn (Squishy), e.a. | Speelduur: 104 minuten | Jaar: 2013

Terwijl concurrenten zoals Fox met Ice Age en DreamWorks met Madagascar en Shrek er de ene na de andere sequel uitgooien, heeft Pixar altijd verklaard enkel Toy Story van een vervolg te willen voorzien. De animatiestudio uit Emeryville, California kwam al snel op dit standpunt terug. Toy Story kreeg een zeer geslaagd derde deel en Pixar deed een poging zich te revancheren voor het teleurstellende Cars, al was het maar omdat de merchandise miljoenen in het laatje bracht. Ook Pixar leek te gaan voor het makkelijke succes door voort te borduren op bestaande personages. Toch kondigde de studio onlangs aan gas te gaan terugnemen en staat er voorlopig alleen nog een vervolg op Finding Nemo op de agenda. Met Monsters University waagt Pixar zich voor het eerst aan een prequel. Een veilige keuze, die toch verrassend veel geslaagde nieuwe elementen en personages bevat.

De schrijvers hebben zichzelf met de prequel op het geliefde Monsters Inc. een fikse uitdaging op de hals gehaald. Ze verhuizen namelijk maar drie personages mee naar het verleden. Centraal staat de eenogige Mike Wazowski die in de aandoenlijke proloog zijn roeping vindt. Tijdens een schoolexcursie naar de schrikfabriek laat Mike een ongekend talent zien om onopvallend in en uit een kinderkamer te glippen. Jaren later is het dan zo ver: nerd Mike heeft een beugel en is bijna puber af als hij naar de monsteruniversiteit mag. Op de campus maakt hij kennis met zijn nieuwe kamergenoot, de sullige hagedis Randall ‘Randy’ Boggs die jaren later zal uitgroeien tot Mikes grootste rivaal. De groene spraakwaterval ontmoet ook de populaire nietsnut James P. ‘Sulley’ Sullivan, bij wie het schrik aanjagen met de paplepel is ingegoten. Terwijl Mike zich een ongeluk blokt en het beste monstertje van de klas probeert te zijn, lijkt Sulley alles te komen aanwaaien. Het botert aanvankelijk dan ook voor geen meter tussen de twee. De persoonlijkheden van Mike en Sulley contrasteren lekker, wat garant staat voor amusant verbaal vuurwerk.

videotrailers & clips

alle artikelen (27)

Monsters University Nieuwsberichten