Blu-Ray Review: Monsters University

Pixar keert succesvol terug naar de roots van Mike en Sullivan.


Regie: Dan Scanlon | Cast (stemmen): Billy Crystal (Mike), John Goodman (Sulley), Steve Buscemi (Randy), Helen Mirren (Dean Hardscrabble), Sean Hayes (Terri), Dave Foley (Terry), Alred Molina (Professor Knight), Joel Murray (Don), Peter Sohn (Squishy), e.a. | Speelduur: 104 minuten | Jaar: 2013 | Bioscooprelease: 10 juli 2013 | Retail release: 6 oktober 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.78 : 1) | Geluid: Engels Dolby True HD 7.1 / Nederlands Dolby Digital Plus 7.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans | Aantal Discs 1 x Blu-Ray | Distributeur: Walt Disney Studios Home Entertainment | EAN: 8717418412388 | FilmTotaal.nl recensie

Na de release van Up in 2009 waren drie van de vier Pixar films gebaseerd op hun eerdere succestitels. Na het uiterst succesvolle Toy Stoy 3 (2010) en de merchandise-titel Cars 2 (2011) waren het afgelopen zomer Michael "Mike" Wazowski en James P. "Sulley" Sullivan die terugkeerden in de prequel op Monsters, Inc. uit 2001, Pixars vierde grote animatiefilm. Onder regie van Dan Scanlon, die zijn regiedebuut maakte voor Pixar, en uiteraard met de vermakelijke stemmen van Billy Crystal, John Goodman en Steve Buscemi groeide Monsters University uit tot een enorm succes en belandde in omzet achter Toy Stoy 3 ($1,06 miljard) en Finding Nemo ($896 miljoen), de financieel succesvolste Pixar-films tot op heden. Dit financiële resultaat is geen goede voorbode voor de diehard Pixar-fans, die graag meer originele animatiefilms zouden zien van de geliefde animatiestudio. Monsters University wist overigens niet uit te groeien tot de meest succesvolle animatiefilm van 2013. Dit is voorlopig - wederom een sequel - Despicable Me 2, die tot een waanzinnige $911,9 miljoen kwam. Eerder deze maand bracht Walt Disney/Pixar Monsters University uit op een wat kale Blu-Ray schijf.

SYNOPSIS
In Monsters University droomt student Mike Wazowski al van kleins af aan om een echte bangmaker te worden en hij weet als geen ander dat de beste bangmakers van Monsters University (MU) komen. Maar tijdens zijn eerste semester op Monsters University worden Mike's plannen omgegooid wanneer hij de populaire James. P. Sullivan, "Sulley" tegen het lijf loopt. Sulley is in tegenstelling tot Mike een geboren bangmaker. Door het uit de hand gelopen concurrerende gedrag van het duo worden ze beiden uit het 'bangmaker programma' van de opleiding gezet. Tot overmaat van ramp realiseren ze zich dat ze moeten samenwerken, samen met een groep monsterlijke buitenbeentjes, om alles recht te zetten.

TRAILER
Bekijk hieronder de Nederlands ondertitelde trailer van Monsters University:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes is Monsters University flink "Fresh" met 78%. De IMDb noteert een prima 7,5 bij ruim 83 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de animatiefilm met een mooie 8,1 (Stem zelf). FT recensent Arjan Welles gaf vier sterren naar aanleiding van zijn recensie.
Een reactie van FilmTotaal bezoeker Roeltje: ...het is een geweldige film. Voor het eerst sinds Toy Story 3 zat ik weer met het "Pixargevoel" in de bioscoop. Dat werd er al ingegooid met "The Blue Umbrella". Een van de beste kortfilms van Pixar naar mijn mening. Geweldig goede film met een aantal plotwendingen die je niet ziet aankomen...
Het productiebudget van Monsters University bedroeg circa $200 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende de veertiende Pixar-film een uiterst fraaie $82,4 miljoen en eindigde op een nette $268,1 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een sterke $743,1 miljoen. De opbrengst in de Nederland kwam uit op een behouden $2,5 miljoen.

BLU-RAY
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van Monsters University. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepcase. De vormgeving van de cover van deze Blu-Ray uitgave is een aangepaste versie van de fraaie filmposter. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
The Blue Umbrella | Audio Commentary
Deze Blu-Ray uitgave van Monsters University bevat slechts twee extra's met de korte en uiterst fraaie animatiefilm The Blue Umbrella en het audiocommentaar van regisseur Dan Scanlon, producent Kori Rae en story supervisor Kelsey Mann. Voor wie details wil over de film is dus aangewezen op het deze track. Voor wie meer extra's wilt, zou mogelijk grijpen naar een buitenlandse schijf. De Noord-Amerikaanse 2-disc Blu-Ray versie is namelijk ruimschoots voorzien van extra's. De disc met de uitgebreide extra's is toegevoegd aan de 3D uitgave, met dank aan FT-gebruiker Banned voor deze info.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Van Walt Disney komen eigenlijk alleen maar mooie schijven uit. Ook bij Monsters University stelt Disney niet teleur. De prachtige animaties zijn in High Definition spatzuiver en de kleuren knallen zowat van het beeldscherm af. Niets dan lof op dit punt.

CONCLUSIE
Dat Pixar onlangs aangaf voorlopig vooral in te zetten op originele animatiefilms en hiermee dus tegemoetkomt aan de wens van de fans is mogelijk tegen beter weten in. Financieel gezien scoren de vervolgdelen namelijk bijzonder goed. Dit geldt ook weer voor Monsters University, die tevens uiterst goed werd ontvangen door de liefhebber en de critici. In 2014 verschijnt overigens geen Pixar-titel, maar vanaf 2015 lijkt Pixar elk jaar twee films uit te geven. In 2015 verschijnen Inside Out en The Good Dinosaur, in 2016 (de sequel) Finding Dory en Día de los Muertos en in 2017 staat reeds twee data gepland. Mogelijk is Cars 3 dan ook aan de beurt.
Deze Blu-Ray uitgave van Monsters University is wat karig. Ondanks de prima beeld- en geluidskwaliteit zijn de extra's bijzonder mager te noemen. Zeker aangezien buitenlandse uitgaven bomvol extra's staan. Een gemiste kans, al zal menig Pixar liefhebber de schijf wel toevoegen aan de uitdijende collectie. De uitgebreide extra's zijn alleen toegevoegd aan de 3D-uitgave.

VERKRIJGBAARHEID
Naast deze single disc Blu-Ray uitgave van Monsters University zijn er een 1 disc Dvd en een 3 disc 3D Blu-Ray verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de distributeur Walt Disney Studios Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair