Twee Gouden Kalveren voor speelfilm Minoes

De speelfilm Minoes heeft vrijdag twee Gouden Kalveren gekregen tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. De productie werd tot beste lange speelfilm uitgeroepen, hoofdrolspeelster Carice van Houten tot beste actrice.

De jury noemt de film ,,licht,, warm en geestig'' en een ,,zeer geslaagde en originele Nederlandse familiefilm''. Carice van Houten verleidt met haar acteren het publiek, volgens de juryleden onder leiding van Matthijs van Heijningen.

Minoes liet bij de lange speelfilms de andere genomineerden The Discovery of Heaven en Stenen Vlot achter zich. De maker van laatstgenoemde, George Sluizer, kreeg wel de speciale juryprijs voor zijn gehele oeuvre. Edwin de Vries kreeg een kalf voor het scenario van The Discovery of Heaven. Zus & zo sleepte de trofee voor de beste acteur (Jacob Derwig) in de wacht.

De openingsfilm Ramses over het leven van Ramses Shaffy werd bekroond met de prijs voor de beste lange documentaire. De jury noemt de documentaire ,,een geweldig gemonteerde film'' die met ,,grote liefde voor het onderwerp' is gemaakt door Pieter Fleury.

Andere Gouden Kalveren waren er onder meer voor Talmen (korte film), Ash world wide suicide (korte documentaire), De 9 dagen van de gier (beste tv-drama), Loenatik, de moevie (publieksprijs) en Valentin (beste regie Alejandro Agresti).

Filmmaker Louis van Gasteren nam op de openingsavond al het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs in ontvangst.



NieuwsFilm

meest populair