Filmfestival opent met 'Far from heaven'

Het 32ste International Film Festival Rotterdam opent woensdag met 'Far from heaven' van de Amerikaanse regisseur Todd Haynes. Het is de keuze van de 1500 genodigden voor de openingsavond. Zij kregen een soort stembiljet toegestuurd.

De hoofdrollen in de openingsfilm worden gespeeld door Julianne Moore en Dennis Quaid. Het verhaal gaat over een ideaal lijkend Amerikaans gezin dat prima draait, totdat het fenomeen homoseksualiteit de kop opsteekt.

Festivaldirecteur Simon Field is blij met de keuze van de festivalgangers: ,,Todd Haynes is zonder twijfel een van de meest onafhankelijk denkende en verbeeldingsvolle Amerikaanse regisseurs. 'Far from heaven' is misschien wel zijn beste film tot nu toe.''

Field denkt dat 2003 een sterk en stimulerend jaar voor de cinema wordt. ,,Al wordt het steeds moeilijker om uitdagende films te maken, de overal verkondigde dood van de cinema is ver bezijden de waarheid. In deze editie van het festival zal dit worden bewezen door baanbrekende films van verschillende generaties regisseurs uit verschillende stijlen.''

Het festival duurt tot en met 2 februari. Vorig jaar trok het festival 350.000 bezoekers, het festival verwacht nu nog meer belangstellenden. Het boeken via internet wordt steeds belangrijker. Boekten er vorig jaar over het hele festival 16.000 mensen via de computer, deze week meldden zich al 20.000 mensen op deze wijze aan. Het boeken was de eerste dag overigens enigszins problematisch, doordat Rotterdam kort met een stroomstoring kampte.



NieuwsFilm

meest populair