Blu-ray

Blu-Ray Review: Spring Breakers

De spraakmakende "videoclip" met een plot en in een uiterst smakelijke verpakking.

door Bram de Groot op 22.07.2013 om 11:21 in Blu-ray


Regie: Harmony Korine | Cast: James Franco (Alien), Selena Gomez (Faith), Vanessa Hudgens (Candy), Ashley Benson (Brit), Rachel Korine (Cotty), e.a. | Speelduur: 94 minuten | Jaar: 2013 | Bioscooprelease: 11 april 2013 | Retail release: 10 juli 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: Engels, Frans DTS-HD 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans | Aantal Discs 1 x Blu-Ray, 1 x Dvd | Distributeur: Belga Films | EAN: 5412370830296 | FilmTotaal.nl recensie

In videoclips en reclames werkt het veelal goed: stevige muziek en schaars geklede vrouwen. Nog niet zo lang geleden bleek de combo ook een groot succes in de komedie Project X en eind 2012 deed het misdaaddrama Spring Breakers het nog eens dunnetjes over, dit keer met wat meer plot en een opvallende rol van de veelzijdige acteur James Franco. Tevens kreeg het vrouwelijk schoon een herkenbare invulling, aangezien Selena Gomez en Vanessa Hudgens zich wilden blootgeven in het muzikale en kleurige eindresultaat dat wisselend werd ontvangen, al waren er voldoende critici, waaronder onze eigen Kaj van Zoelen, die de film bejubelend ontvingen. Het wisselend ontvangst bleek onder het gewone bioscooppubliek niet anders te zijn. Toch kan Spring Breakers meer dan tevreden zijn met de dikke $30 miljoen bioscoopomzet. Eerder deze maand verscheen de film van Harmony Korine op Blu-Ray.

SYNOPSIS
In Spring Breakers overvallen vier college studentes een restaurant om hun uitje naar het strand te bekostigen. Dit loopt helemaal mis als ze de drugsdealer/wapenhandelaar (Franco) tegenkomen die van hen verwacht dat ze nog meer duistere klusjes opknappen.

TRAILER
Bekijk hieronder de Nederlands ondertitelde trailer van Spring Breakers:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes is Spring Breakers gemiddeld "Fresh" met 65%. De IMDb noteert een niet veel betere 5,7 bij ruim 37 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen het misdaaddrama met een 5,1 (Stem zelf!). FT recensent Kaj van Zoelen gaf 4,5 ster naar aanleiding van zijn recensie.
Een reactie van FilmTotaal bezoeker Jaime91: ...
Het productiebudget van Spring Breakers bedroeg circa $5 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende Harmony Korine's vierde bioscoopfilm circa $4,8 miljoen en eindigde op een redelijk nette $14,1 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een prima $31,7 miljoen. De opbrengst in de Nederland kwam uit op een kleine vier ton in dollars.

BLU-RAY
We bekijken de dubbel disc Blu-Ray+Dvd uitgave van Spring Breakers. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een standaard zwarte Blu-Ray keepcase met daaromheen een vergelijkbare roze getinte sleeve. De vormgeving van de cover van deze Blu-Ray uitgave is een variant op een van de vele opvallende groepsfoto's die te zien zijn op de meeste filmposters. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).EXTRA'S
Audio Commentary | Behind The Scenes | Featurette: Harmony Korine | Trailers
Deze Blu-Ray uitgave van Spring Breakers bevat een kleine tien minuten aan extra's, exclusief het audiocommentaar van schrijver/regisseur Harmony Korine. Ondanks dat het er allemaal erg netjes uitziet en is ondertiteld, stellen de extra's niet veel voor. De twee korte featurettes "Behind The Scenes" en "Harmony Korine" duren nog geen twee minuten en laten - buiten de regisseur - niet meer zien dan de hoofdfilm zelf. Voor wie dus meer wil weten, is genoodzaakt om gedurende het bekijken van Spring Breakers het audiocommentaar aan te zetten.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Visueel is Spring Breakers niet alleen vanwege de vele schaars geklede vrouwen een lust voor het oog. Ook het harde kleurgebruik is vaak erg aardig toegepast, veelal gecombineerd met een donkere omgeving. Om de verschillende scenes aan elkaar te lassen, wordt er gebruik gemaakt van een flinke dosis stevige muziek. Op de Blu-Ray schijf pakt alles meer dan goed uit. Uiteraard is de film met redelijk beperkt materiaal geschoten; het kostte namelijk slechts $5 miljoen om te maken. Desondanks is deze High Definition uitgave aan te raden boven de Dvd uitgave, die je overigens "gratis" meegeleverd krijg.

CONCLUSIE
Met Spring Breakers heeft regisseur Harmony Korine duidelijk aan zijn naamsbekendheid gewerkt. De vraag blijft wel hangen of de regisseur zich zou ook onderscheiden als hij de film niet had volgepropt met blote billen en borsten. Voor acteur James Franco bleek het wederom een mooie kans om zijn veelzijdigheid te tonen, aangezien hij zich van een heel andere kant liet zien dan in bijvoorbeeld Oz the Great and Powerful (2012) of 127 Hours (2010). Vooral dit zal de meeste kijkers de film doen herinneren. Veel van de andere beelden zijn namelijk al snel terug te zien op een willekeurige muziekzender.
Deze Blu-Ray van Spring Breakers wordt door Belga Films netjes afgeleverd met een sleeve, een extra Dvd, een goede beeld- en geluidskwaliteit en nog wat extra's ook.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 2 disc Blu-Ray+Dvd uitgave van Spring Breakers is er een 1 disc DVD uitgave verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de distributeur Belga Films voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Angelater

Avatar

Ik raad deze film niet aan; had het waardeloos naar mijn zin. Ik weet niet wat ze probeerden te bereiken, maar het is bij mij niet gelukt. Leuk voor de liefhebbers van deze film, maar daar houdt het voor mij bij op.

WesleyK

Avatar

Angelater, ik heb veel mensen mogen spreken naar deze film op het IFFR gezien te hebben. De meeste mensen die hem niet leuk vonden, haakten in hun gedachtegang simpelweg te snel af. Ze vonden het te vlak.
Het is juist een film die op subtiele wijze tegen, letterlijk, heilige huisjes aan schopt. Tevens is het een deel komedie en moet je hetgeen je ziet weer niet te serieus nemen.
De kritiek die op de VS gegeven wordt met de Spring Break, de foute jongens, de bezetenheid van vrijheid en natuurlijk Faith zelf die vertrekt, zijn prachtig. Gecombineerd met mooie beelden en een zeer functionerende soundtrack was dit een van de grote verassingen voor mij op het IFFR

Banned

Avatar

Haha een blu-ray review en jullie nemen een foto van een dvd schijf ..; lol

ThinkTwoTimes

Avatar

Ik vond niet veel aan deze film. Veel te zweverig en veel onsamenhangende beelden. Saaie dialogen en Gomez acteerde naar mijn mening nogal matig. En ook het verhaal was nogal saai. De personages (buiten Franco) waren leeg en vlak. Ook heel vermoeiende film (zeker begin) maar ik heb hem toch afgekeken. Het leek op een heel lange dance-clip met daartussen vreemde dialogen geplakt.

5/10

YadMedia

Avatar

Een ster voor de moeite. De meest verspeelde uur van mijn leven. Een scenario van waarschijnlijk 2 pagina's. Hele film kon in 5 minuten ook af!!! Als ik alleen tieten wil zien kijk dat wel op internet. Absolute afrader dit. In een woord bagger eerste klas. Een wannabe video clip van anderhalf uur uitgerekte onzin. De eerste en de enige film in mijn leven waar ik zo erg verveeld werd erdoor. Haalt net niet het niveau van Battlefield Earth qua onzinnigheid alleen was die travolta film dan weer zo slechtst het vermakelijk werd. Dat heeft deze niet eens.

Frietgezicht

Avatar

Matige film met een lachwekkend einde.
Ik voel nooit enige connectie met de meiden en dus ook niet de dreiging van de wereld waarin ze zich begeven.
De film probeert anders te zijn maar dat pakt niet positief uit. Pluspunt zijn de mooie dames(qua uiterlijk dus,niet qua acteren en hun karakters), James Franco en de scene met het liedje van Britney Spears.

Angelater

Avatar

WesleyK "Angelater, ik heb veel mensen... voor mij op het IFFR"


Ik ben blij dat je de film leuk vond - dat vult je collectie ten slotte weer met favoriete films -, maar ik had het na een uur gehad. Dat dit een komedie moest voorstellen had ik nou niet echt door. De omgevingen mochten er dan wel zijn, maar verder kon ik niet echt iets ontdekken wat mij persoonlijk aanstond. En dat jij gelijk dingen opsomt die jij uit de film kan halen; dat is voor mij dan weer een 50/50 geval van hij/zij lult uit diens nek (zo kan ik ten slotte ook dingen gaan verzinnen) of waarom ziet ik dat dan niet? Is het dan zo subtiel aangebracht? Ergens op de achtergrond? Ik zal eerlijk vermelden dat ik niet altijd een fan ben van die bepaalde uitdrukkelijke punten die je moet 'bespeuren'.

PRIME

Avatar

Airbender "Dit wordt mijn eerste blu-ray, y'all."Wat een schijtkeuze voor een eerste blu-ray.

Frietgezicht

Avatar

Airbender "Ook mijn favoriete scene.

"


Heerlijke scene he,weer gekeken dankzij jouw bericht. Was de hele film maar zo.

NieuwsFilm

meest populair