Andy Kaufman leeft!

Twintig jaar geleden, op 16 Mei 1984, werd bekend dat een van de meest legendarische komedianten ooit stierf. Dit lijkt nu een van de grootste grappen ooit te zijn, als we de berichten tenminste mogen geloven. Andy Kaufman leeft, is 55 jaar en woont in New York. Hij heeft meegedeeld dat hij zijn onopvallende levensstijl van de afgelopen jaren wil voortzetten en zo af en toe publiekelijk te verschijnen als een van zijn alter ego's.

[eng]"Sorry about faking my death. In order to reach legendary comic status and seal my place in the history of performance art, it was necessary to go away for twenty years."[/eng]

Andy Kaufman begon zijn carrière in het begin van de jaren '70 als Foreign Man, waarbij hij een aantal tenenkrommend slechte imitaties neerzette. Het publiek, dat met een mix van schaamte en woede naar hem zat te kijken, werd vervolgens totaal verrast door een sublieme Elvis-imitatie. Daarna werd Kaufman bij het grote publiek door de rol van Latka Gravas in de tv-serie Taxi. Zijn stijl komt echter beter tot zijn recht in zijn personage Tony Clifton, een luidruchtige, dronken en scheldende nachtclub-zanger die met te grove grappen alle toeschouwers woedend kreeg en vaak onder boe-geroep het podium moest verlaten. Het noemen van de naam Kaufman in de buurt van Clifton was overigens ook genoeg om deze over de rooie krijgen, hij antwoordde dan hij Kaufman haatte omdat deze hem gebruikte om rijk te worden. Het feit dat Tony Clifton soms gespeeld werd door goede vriend Bob Zmuda, waardoor Kaufman en Clifton soms tegelijk op het podium stonden, maakte de verwarring alleen maar groter. De film Man on the Moon uit 1999, over het leven van Kaufman met in de hoofdrol Jim Carrey, blies zijn populariteit weer nieuw leven in.

Andy Kaufman's weblog is hier te vinden.




NieuwsFilm

meest populair