Verhoeven verkoopt distributierechten Zwartboek

Producent San Fu Maltha heeft op het filmfestival van Cannes de internationale distributierechten van het nieuwe project van regisseur Paul Verhoeven verkocht. De rechten van de film Zwartboek gaan over naar de Amerikaanse salesagent Katapult Film Sales.

In ruil voor de rechten neemt Katapult een aanzienlijk deel van de productiekosten voor zijn rekening, zo maakte Maltha woensdag bekend. Volgens de producent is het uniek dat de verkooprechten van een Nederlandse film al worden verkocht voordat de film is gemaakt. Eigenaar Joni Sighvatsson van Katapult was eerder verantwoordelijk voor grote films als Wild at Heart, Arlington Road en In bed with Madonna.

Volgens Maltha was er in Cannes veel animo voor de nieuwe film van Verhoeven. Distributeurs uit Frankrijk, Italië, Engeland en Zwitserland hebben al een bod gedaan op het project. Zwartboek wordt de eerste Nederlandstalige productie voor de 65-jarige regisseur sinds De Vierde Man uit 1983. Daarna vertrok de filmmaker naar Hollywood waar hij succesvolle producties als RoboCop (1987), Total Recall (1990) en Basic Instinct (1992) maakte.

Zwartboek is een thriller over een joodse onderduikster die in de Tweede Wereldoorlog als dubbelspion bij de Duitsers infiltreert. De hoofdrollen worden vertolkt door Carice van Houten, Halina Reijn en Dolf de Vries. Het scenario komt van Gerard Soeteman, met wie Verhoeven eerder films als Turks Fruit, Soldaat van Oranje en Spetters maakte.

Het budget van de film bedraagt 9 miljoen euro. De AVRO is coproducent. De opnames vinden dit najaar plaats in Nederland.



NieuwsFilm

meest populair