Fahrenheit 911 krijgt Gouden Palm

Een zeer kritische documentaire van Michael Moore over de Amerikaanse president Bush en diens oorlog tegen Irak heeft zaterdag de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes gewonnen.

De jury, onder leiding van de Amerikaanse regisseur Quentin Tarantino, kende de Amerikaanse filmmaker en schrijver Michael Moore de prijs toe. Moore's documentaire 'Fahrenheit 9/11' werd uit negentien films als beste gekozen. Het is voor het eerst dat een documentaire het festival in het Zuid-Franse Cannes wint sinds Le Monde en Silence van Jacques Cousteau en Louis Malle in 1956.

Moore was aangedaan en verrukt over de prijs. Hij zei die op te dragen aan de kinderen van Amerika en van Irak. Hij hoopte dat de Gouden Palm helpt om de film uit te brengen in de Verenigde Staten. Dat wordt om politieke redenen vooralsnog door betrokken geldschieters en distributiemaatschappijen geweigerd.

Moore zei dat film de waarheid (over Irak) aan het licht brengt voor de Amerikanen. Hij citeerde ,,een Republikein uit een ander tijdperk, (president) Abraham Lincoln, als men de waarheid aan het volk vertelt zal de republiek veilig zijn''.

Sommige critici hebben Fahrenheit 9/11 afgedaan als een propagandafilm gericht tegen de Republikeinse president Bush. In november zijn er presidentsverkiezingen.

Andere prijzen in Cannes werden voornamelijk door Aziaten in de wacht gesleept. Een 14-jarige Japanse jongen, Yagira Yuuya, kreeg de prijs voor de beste acteur voor zijn rol in de film Nobody Knows. De Grote Prijs van Cannes ging naar de film Old Boy van de Zuid-Koreaanse filmmaker Park Chanwook.

Speciale juryprijzen gingen naar de Thaise regisseur Apichatpong Weerasethakul voor de film Tropical Malady en de actrice Irma Hall voor haar rol in Ladykillers. De Franse filmmaker Tony Galif won de regisseursprijs van Cannes voor zijn film Exiles.



NieuwsFilm

meest populair