Blu-Ray Review: G.I. Joe: Retaliation (3D)

De actiefilm die vooral veel te danken heeft aan de bijdragen van Dwayne Johnson en Bruce Willis.


Regie: Jon Chu | Cast: Dwayne Johnson (Roadblock), Adrianne Palicki (Jinx), D.J. Cotrona (Flint), Jonathan Pryce (President), Byung-hun Lee (Storm Shadow) e.a. | Speelduur: 123 minuten | Jaar: 2013 | Bioscooprelease: 28 maart 2013 | Retail release: 31 juli 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: Engels True HD 7.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans | Aantal Discs 1 x 3D Blu-Ray, 1 x Blu-Ray, 1 x Dvd | Distributeur: Paramount Pictures / Universal Pictures EAN: 5050582947403 | FilmTotaal.nl recensie

Een aantal jaar geleden werd de eerste G.I. Joe-film redelijk met de grond gelijk gemaakt door de critici en vele filmliefhebbers. Toch koos maatschappij Paramount Pictures voor een vervolg, waarschijnlijk "gedwongen" door de redelijke omzet van zo'n $300 miljoen. Regisseur Stephen Sommers werd omgeruild voor Justin Bieber: Never Say Never-regisseur Jon Chu, het budget werd flink bijgesteld en een gedeelte van de cast maakte plaats voor onder meer Bruce Willis en Dwayne Johnson. Vooral het laatste was uiteraard een prima keuze om het grote publiek te lokken naar de sequel G.I. Joe: Retaliation, die eigenlijk al in de zomer van 2012 in de bioscoop moest verschijnen maar werd uitgesteld omdat een 3D-conversie noodzakelijk werd geacht door Paramount Pictures. Ondanks dat het ontvangst wederom erg koel was, boekte het eerder dit jaar een prima score met bijna $400 miljoen wereldwijd. Een tweede sequel staat ondertussen in de stijgers. Onlangs verscheen de (3D) Blu-Ray in het schap.

SYNOPSIS
In G.I. Joe: Retaliation moet het G.I. Joe team het niet alleen opnemen tegen hun dodelijke vijand Cobra, maar ook tegen de regering die het G.I. Joe team probeert op te heffen en te elimineren.

TRAILER
Bekijk hieronder de Nederlands ondertitelde trailer van G.I. Joe: Retaliation:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes is G.I. Joe: Retaliation flink "Rotten" met 28%. De IMDb noteert een ruim hogere 5,9 bij ruim 67 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de actiefilm met een vergelijkbare 5,7 (Stem zelf). FT recensent Thierry Verhoeven gaf 2 sterren naar aanleiding van zijn recensie.
Een reactie van FilmTotaal bezoeker DashX: ...De actie was ok, maar zoals de mensen hier reageren, vond ik de gevecht met de ninjas op de berg ook heel vet... ...Af en toe kan je er wel om lachen. Uiteindelijk viel het voor mij allemaal reuze mee en heb het ook afgekeken....
Het productiebudget van G.I. Joe: Retaliation bedroeg circa $130 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende Jon Chu's vijfde bioscoopfilm circa $40,5 miljoen en eindigde op een redelijke $122,5 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een veel hogere $371,7 miljoen. De opbrengst in de Nederland kwam uit op zo'n $1,5 miljoen.

BLU-RAY
We bekijken de 3 disc 3D Blu-Ray + Blu-Ray + Dvd uitgave van G.I. Joe: Retaliation. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een iets dikkere Blu-Ray keepcase. De vormgeving van de cover van deze Blu-Ray uitgave is een aangepaste versie van een van de vele filmposters. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
GI Joe: Declassified | Deleted Scenes
Deze Blu-Ray uitgave van G.I. Joe: Retaliation bevat een klein uur aan extra's. Veruit de meeste tijd wordt ingenomen door de zes "GI Joe: Declassified" featurettes met achtereenvolgend de titels Mission Briefing, Two Ninjas, Cobra Strikes, The Lone Soldiers, The Monastery en Fort Sumter. De featurettes gaan gepaard met veel beelden van de achter de schermen. Er wordt onder meer ingegaan op regisseur Jon Chu, de personages in de film en enkele van de grotere scenes. De drie verwijderde scenes Pakistani President Assassinated, Interns en Arlington duren bij elkaar nog geen vier minuten en laten eigen weinig aanvullends zien.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ | 3D-versie beken op een ander systeem
Het beeld van deze Blu-Ray uitgave is kraak helder een heeft prima kleuren en de DTS True HD 7.1 geluidstrack voegt hier voldoende kabaal aan toe om de actiescenes meer gewicht te geven. De 3D-versie van de film laat helaas niet altijd even een goede indruk achter. De film werd verleden jaar flink uitgesteld om een 3D-conversie plaats te laten vinden. Na het zien van deze 3D-Blu-Ray versie is duidelijk dat dit wederom te doen is geweest om de bioscooptickets verder in prijs te doen laten stijgen. Uiteraard zitten er zo nu en scenes in waarin de 3D wel uitpakt, maar het blijft een kunst om een goede 3D live-actionfilm te maken.

CONCLUSIE
Ondanks de beloftes vooraf en een andere opzet blijkt G.I. Joe: Retaliation niet veel anders dan zijn voorganger. Daarvoor mist de spanning, wordt er helaas te veel ingezet op mooie shots en uiteraard een hoop wapengekletter. Gelukkig voor de filmmakers worden vele bioscoopgangers hier blij van en daarom kunnen we in de nabije toekomst een derde deel verwachten, wederom geregisseerd door regisseur Jon Chu en waarschijnlijk met medewerking van de belangrijkste namen.
Deze 3D Blu-Ray uitgave van G.I. Joe: Retaliation moet het vooral hebben van de prima beeld- en geluidskwaliteit en een redelijk aantal extra's. De 3D is helaas niet van de bovenste plank, wat waarschijnlijk voornamelijk te danken is aan de keuze om niet te schieten met 3D-camera's en dus te kiezen voor een conversie achteraf.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 3 disc 3D Blu-Ray + Blu-Ray + Dvd uitgave van G.I. Joe: Retaliation zijn er een 2 disc Blu-Ray + Dvd en een 1 disc Dvd uitgave verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de distributeur Paramount Pictures / Universal Pictures voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair