Harry Potter 3 leidt tot nieuwe filmkeuring

De Kijkwijzer krijgt een nieuwe classificatie. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, die begin juni in première gaat, wordt de eerste film die in Nederland de keuring '9 jaar en ouder' meekrijgt. Dat heeft woordvoerder P. Verstraeten van de Kijkwijzer maandag bekendgemaakt.

Tot nu toe was de enige optie om kinder- en jeugdfilms een keuring te geven voor alle leeftijden, 6 jaar en ouder of 12 jaar en ouder. ,,Deze stap bleek te groot'', legt de zegsman uit. ,,Rond het negende levensjaar beginnen kinderen het verschil tussen feit en fictie steeds beter te onderscheiden en raken ze steeds minder snel beangstigd door spannende beelden''.

Overigens hoeven bioscoopexploitanten niet meteen alle kinderen naar hun legitimatie te vragen. ,,Daarover bestaan nog veel misverstanden'', verduidelijkt Verstraeten. ,,Alleen 16 jaar en ouder is een wettelijke classificatie. De overige leeftijden zijn slechts adviezen.''

Naar aanleiding van de keuring van de derde Harry Potter-film wordt gekeken hoe de nieuwe optie bevalt bij publiek en de betrokkenen in de filmbranche. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban draait vanaf 2 juni in meer dan 250 Nederlandse bioscopen.



NieuwsFilm

meest populair