Blu-Ray Review: Oblivion

Duidelijk niet de topper die we van de 'Tron: Legacy'-regisseur hadden verwacht, al is het visueel zeker erg fraai.


Regie: Joseph Kosinski | Cast: Tom Cruise (Jack), Olga Kurylenko (Julia), Andrea Riseborough (Victoria), Morgan Freeman (Beech), Nikolaj Coster-Waldau (Sykes), e.a. | Speelduur: 124 minuten | Jaar: 2013 | Bioscooprelease: 11 april 2013 | Retail release: 14 augustus 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. DTS-HD MA 7.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans, Italiaans | Aantal Discs 1 x Blu-Ray | Distributeur: Universal Pictures EAN: 5050582938463 | FilmTotaal.nl recensie

In 2010 mocht reclame-regisseur en CGI-specialist Joseph Kosinski zich van Walt Disney storten op de sequel op de sci-fi film Tron uit 1982. Ondanks dat het resultaat Tron: Legacy niet enorm goed werd ontvangen door de critici en publiek liet Kosinski duidelijk zien dat hij van de digitale wereld een enorm fraai schouwspel wist te maken. Zijn volgende film Oblivion, die oorspronkelijk ook onder Walt Disneys vlag gemaakt zou gaan worden maar uiteindelijk belandde bij Universal Pictures, werd gelijk een stuk persoonlijker. Met $120 miljoen aan productiebudget mocht hij zijn eigen comic gaan verfilmen en kreeg hij met Tom Cruise en Morgan Freeman te maken met twee van de grootste namen uit Hollywood. Ondanks de redelijk hoge verwachtingen, een fraaie trailer en uitstekende VFX wist Kosinski's tweede sci-fi film niet geheel te overtuigen. Vooral in de States wist het niet te overtuigen en moest de groeiende wereldwijde markt de productiekosten goed maken. Eerder deze maand verscheen de redelijke Blu-Ray uitgave in het schap.

SYNOPSIS
In Oblivion is de wereld vergaan door een jarenlange nucleaire oorlog. De overlevenden kunnen niet meer op de grond leven en zijn genoodzaakt om op wolken-niveau een nieuw bestaan op te bouwen. Beneden op de aarde leven aliens die tegen de straling kunnen. Soldaat Jack Harper (Cruise) is een van de laatste robotreparateurs op aarde als onderdeel van een grote operatie om belangrijke grondstoffen te verkrijgen. Zijn missie zit er bijna op, totdat hij een vreemdeling redt uit een neergestort ruimteschip.

TRAILER
Bekijk hieronder de Nederlands ondertitelde trailer van Oblivion:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes is Oblivion net aan "Rotten" met 54%. De IMDb noteert een nette 7,1 bij ruim 143 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de sci-fi actiefilm met een vergelijkbare 6,9 (Stem zelf). FT recensent Thierry Verhoeven gaf 3 sterren naar aanleiding van zijn recensie.
Een reactie van FilmTotaal bezoeker Jaime91: ...Er zitten genoeg plottwisten in, een aantal verraste me een aantal zag ik van mijlenver aankomen maar ook als je naar de personages kijkt had hier meer uitgehaald kunnen worden. Absoluut geen slechte film, visueel is ie adembenemend mooi en de muziek is ook niet zo heel bijzonder maar prima en voor de rest ben ik wel vermaakt...
Het productiebudget van Oblivion bedroeg circa $120 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende Joseph Kosinski's tweede bioscoopfilm een nette $37,1 miljoen en eindigde op een toch wat magere $89,1 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een veel hogere $286,2 miljoen. De opbrengst in de Nederland kwam uit op een prima $2,1 miljoen.

BLU-RAY
We bekijken de single Blu-Ray uitgave van Oblivion. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepcase. De vormgeving van de cover van deze Blu-Ray uitgave is een samenraapsel van beelden uit eerdere filmposters. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Audiocommentaar | Promise of a New World: The Making of Oblivion | M83 Isolated Score | Deleted scenes
Deze Blu-Ray uitgave van Oblivion bevat een klein uur aan extra's, exclusief het audiocommentaar van regisseur/schrijver Joseph Kosinski en hoofdrolspeler Tom Cruise en de extra "M83 Isolated Score", een opmerkelijke optie om de hoofdfilm opnieuw te bekijken alleen dan met enkel de filmmuziek. Ondanks de vele fraaie beelden is dit een toch wat merkwaardige toevoeging. Veruit de fraaiste extra is de vijfdelige Making of-reeks "Promise of a New World: The Making of Oblivion" van bijna 50 minuten. De featurettes gaan in op onder meer de pre-productie, de filmlocaties, de stunts en de post-productiefase waarin de visual effects zijn toegevoegd. De vier verwijderde scenes zijn niet enorm spectaculair en ze worden niet ondersteund door commentaar van bijvoorbeeld regisseur Kosinski.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Een van de opvallendste zaken aan de sci-fi film zijn de fraaie visual effects van bijvoorbeeld de "Bubble Ship". Toch laat de High Definition-transfer een aantal zeer zwakke momenten van de CGI zien en lijkt het erop dat er bepaalde scenes veel meer aandacht hebben gekregen dan andere. Verder is het beeld overigens wel mooi strak en in een fraaie kleurstelling en dat past prima bij de film. Met de filmmuziek van de Franse band M83 zit het zeker goed. Het kan echter (lang) niet tippen aan de muziek van Kosinski's eerdere film Tron: Legacy. Toen kreeg hij hulp van Daft Punk.

CONCLUSIE
Oblivion had zomaar een heel fraaie sci-fi kunnen worden en waarschijnlijk hadden velen gehoopt op een enorme verrassing. Helaas weet Joseph Kosinski zijn eigen verhaal niet op die wijze om te zetten en zal Oblivion weer snel vergeten worden. Het is te hopen dat hij bij het geplande vervolg op Tron: Legacy wat minder terugvalt op herkenbare sci-fi elementen. Dit is ook het grootste minpunt van het verder visueel prachtige Oblivion.
Deze Blu-Ray uitgave van Oblivion is een redelijke uitgave. Beeld en geluid stemmen meer dan tevreden - al legt het ook de mindere VFX bloot - en vooral de making-of featurettes van de extra "Promise of a New World: The Making of Oblivion" zijn de moeite waard.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray uitgave van Oblivion is er een 1 disc Dvd uitgave verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de distributeur Universal Pictures voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair