Oblivion (2013)

Earth is a memory worth fighting for.

Net als Tron: Legacy is Joseph Kosinski’s nieuwste film visueel indrukwekkend en narratief veelbelovend, maar laat hij uiteindelijk net te veel steken vallen.
play

6,4 details

  • 124 Min
  • Actie
  • Avontuur
  • Mystery
  • Sci-Fi
  • Verenigde Staten
124 Min Verenigde Staten

In Oblivion, een verfilming van de gelijknamige sci-fi comic van regisseur Kosinksi, is de wereld vergaan door een jarenlange nucleaire oorlog. De overlevenden kunnen niet meer op de grond leven en zijn genoodzaakt om op wolken-niveau een nieuw bestaan op te bouwen. Beneden op de aarde leven aliens die tegen de straling kunnen. Soldaat Jack Harper (Tom Cruise) is een van de laatste robotreparateurs op aarde als onderdeel van een grote operatie om belangrijke grondstoffen te verkrijgen. Zijn missie zit er bijna op, totdat hij een vreemdeling redt uit een neergestort ruimteschip.

Regie
Joseph Kosinski
Cast
Morgan Freeman, Tom Cruise, Olga Kurylenko, Nikolaj Coster-Waldau, Melissa Leo, Andrea Riseborough, Zoe Bell, Abigail Lowe, Isabelle Lowe, David Madison.
Budget
$ 120.000.000
Opbrengst
$ 286.168.572
Release
18.04.2013
Release NL
11.04.2013
Release DVD
06.08.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Joseph Kosinski | Cast: Tom Cruise (Jack), Olga Kurylenko (Julia), Andrea Riseborough (Victoria), Morgan Freeman (Beech), Nikolaj Coster-Waldau (Sykes), e.a. | Speelduur: 126 minuten | Jaar: 2013

Het langverwachte Tron: Legacy bleek twee jaar geleden weliswaar niet het meesterwerk waarop menigeen had gehoopt, maar op technisch gebied viel er weinig op af te dingen. Aangezien het Joseph Kosinski’s regiedebuut was, wekte dat de interesse wat hij zou doen met een origineel verhaal waarin hij zich niet hoefde te schikken naar de regels van een franchise. Met zijn visitekaartje afgeleverd en de geplande derde Tron-film even op de lange baan geschoven (al lijkt die er nu toch te gaan komen), nam Kosinski de gelegenheid te baat een verfilming te maken van zijn eigen graphic novel Oblivion. De gelijknamige film pakt uit als een redelijk onderhoudend sciencefictionspektakel, maar legt wel de beperkingen van Kosinski als filmmaker bloot. Qua stijl doet hij namelijk weinig anders dan in zijn debuut en de kwaliteiten en tekortkomingen zijn praktisch dezelfde.

Oblivion is door sommigen al gekscherend de speelfilmvariant van WALL•E genoemd en met name in het eerste halfuur blijkt die vergelijking niet geheel onterecht. Ook hier hebben we te maken met een toekomst waarin de mensheid in ballingschap door de ruimte zweeft omdat de aarde onbewoonbaar is geworden, zij het ditmaal door de gevolgen van een nucleaire oorlog met een buitenaards ras. Om de planeet opnieuw bewoonbaar te krijgen, worden bruikbare grondstoffen geoogst door grote machines die op hun beurt beschermd worden door kleinere machines (drones) tegen het handjevol achtergebleven buitenaardsen. Om ervoor te zorgen dat dit proces goed verloopt, zijn twee mensen voor enkele jaren gestationeerd op aarde: technicus Jack en communicatieofficier Victoria. Bij dit duo is de vergelijking met Adam en Eva snel gemaakt, al blijkt in dit geval Victoria de terughoudende protocolvolgster en Jack de nieuwsgierige avonturier.

videotrailers & clips

alle artikelen (22)

Oblivion Nieuwsberichten

Laatste reacties

nick84

"...[quote=Frietgezicht]@ Nick84, 4 sterren? Dus je geeft deze een onvoldoende..[/quote] Recensie was......"

Magalaan

"...De negativiteit hier begrijp ik niet zo. Dit is absoluut een van de betere SF-films sinds jaren. Goe......"

Frietgezicht

"...@ Nick84, 4 sterren? Dus je geeft deze een onvoldoende....."

Oblivion

acties