Recensie

Oblivion (2013)

Net als Tron: Legacy is Joseph Kosinski’s nieuwste film visueel indrukwekkend en narratief veelbelovend, maar laat hij uiteindelijk net te veel steken vallen.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Thierry Verhoeven om 20:24 in RECENSIES
Oblivion poster
Regie: Joseph Kosinski | Cast: Tom Cruise (Jack), Olga Kurylenko (Julia), Andrea Riseborough (Victoria), Morgan Freeman (Beech), Nikolaj Coster-Waldau (Sykes), e.a. | Speelduur: 126 minuten | Jaar: 2013

Het langverwachte Tron: Legacy bleek twee jaar geleden weliswaar niet het meesterwerk waarop menigeen had gehoopt, maar op technisch gebied viel er weinig op af te dingen. Aangezien het Joseph Kosinski’s regiedebuut was, wekte dat de interesse wat hij zou doen met een origineel verhaal waarin hij zich niet hoefde te schikken naar de regels van een franchise. Met zijn visitekaartje afgeleverd en de geplande derde Tron-film even op de lange baan geschoven (al lijkt die er nu toch te gaan komen), nam Kosinski de gelegenheid te baat een verfilming te maken van zijn eigen graphic novel Oblivion. De gelijknamige film pakt uit als een redelijk onderhoudend sciencefictionspektakel, maar legt wel de beperkingen van Kosinski als filmmaker bloot. Qua stijl doet hij namelijk weinig anders dan in zijn debuut en de kwaliteiten en tekortkomingen zijn praktisch dezelfde.

Oblivion is door sommigen al gekscherend de speelfilmvariant van WALL•E genoemd en met name in het eerste halfuur blijkt die vergelijking niet geheel onterecht. Ook hier hebben we te maken met een toekomst waarin de mensheid in ballingschap door de ruimte zweeft omdat de aarde onbewoonbaar is geworden, zij het ditmaal door de gevolgen van een nucleaire oorlog met een buitenaards ras. Om de planeet opnieuw bewoonbaar te krijgen, worden bruikbare grondstoffen geoogst door grote machines die op hun beurt beschermd worden door kleinere machines (drones) tegen het handjevol achtergebleven buitenaardsen. Om ervoor te zorgen dat dit proces goed verloopt, zijn twee mensen voor enkele jaren gestationeerd op aarde: technicus Jack en communicatieofficier Victoria. Bij dit duo is de vergelijking met Adam en Eva snel gemaakt, al blijkt in dit geval Victoria de terughoudende protocolvolgster en Jack de nieuwsgierige avonturier.

De kritische kijker zal de film in het eerste halfuur regelmatig op een gebrek aan logica kunnen betrappen. Waarom zijn Jack en Victoria bijvoorbeeld als enige twee gestationeerd op aarde? Hun missie heeft een groot belang, dus zou het niet meer dan logisch zijn om hiervoor een grote groep mensen aan te stellen. Voor gevallen als ziekte en verwonding (het werk komt immers met enkele gevaren) of simpelweg een dagje vrij is het immers wenselijk om een behoorlijke bezetting te hebben. Al gauw blijkt echter dat de vork iets anders in de steel zit dan initieel het geval lijkt, wat voor sommige vraagtekenkwesties een verklaring biedt. Na enkele recente blockbusters waarin de twists voor plotgaten zorgden, is het prettig nu eens een film te zien waarbij ogenschijnlijke plotgaten juist worden verklaard door de onthullingen.

Deze verrassingen komen overigens geen minuut te vroeg, want het eerste halfuur is vrij droog en traag. Wanneer het perspectief wat begint te schuiven, wordt het verhaal gelijk een stuk interessanter, maar openbaart zich een doseringsprobleem. De ene onthulling is nauwelijks uitgesproken of de volgende dient zich alweer aan. Nu kan van een film als Inception hetzelfde worden gezegd, maar in die film sloten de onthullingen wel steeds netjes op elkaar aan; Oblivion is daarin een stuk willekeuriger. Een ander probleem is het gebrekkige narratief. Wanneer Jack en zijn partner na enige tijd vergezeld worden door een ongeïnformeerde buitenstaander, vertelt hij haar hoe de aarde in zijn huidige staat is beland. Volkomen duidelijk, maar helaas doet hij het in vrijwel exact dezelfde woorden als waarmee hij in een openingsmonoloog de kijker informeerde. En dan moet rasverteller Morgan Freeman nog komen…

Op vele punten lijkt Kosinski met Oblivion aan te willen haken bij de huidige trend van highconcept sciencefictionfilms en dan met name het existentiële werk van Duncan Jones (Moon en Source Code). Maar in plaats de diepte in te gaan door de opgeworpen vraagstukken te verkennen, lijkt hij vooral geïnteresseerd in Tom Cruise met een futuristisch machinegeweer te zien rondrennen. Dat mag uiteraard, maar het levert net te vaak een zielloze actiescène op. Waar de sciencefictionfilms van Duncan Jones om de zoveel tijd iets nieuws onthulden en vervolgens de tijd namen om dit nieuwe element naar behoren uit te werken, laat Oblivion de zaken geregeld te lang liggen zonder ze op passende wijze af te wikkelen.

Een van de aspecten waarop Tron: Legacy vrijwel unanieme lof ontving, was de muziek. Deze was uiterst effectief in de film, maar omdat deze werd uitgevoerd door het bekende electroduo Daft Punk bleek het ook een sterke marketingtool: de film kreeg hierdoor van muziekfans een stuk meer aandacht dan wanneer er een reguliere filmcomponist was aangesteld. Niet vreemd dus dat Kosinski met M83 opnieuw een bekende Franse elektronicagroep heeft gestrikt. De regisseur blijkt echter niet de enige die niets aan het toeval heeft overgelaten, want waar de muziek van Tron: Legacy nog redelijk vernieuwend was, klinkt die van Oblivion letterlijk alsof men de muziek van Tron: Legacy, Inception en Christopher Nolans Batman-trilogie door elkaar heeft gemixt. Bereid je voor op veel ‘bwaaaaah’.

Oblivion doet in veel opzichten denken aan Prometheus. In positieve zin omdat de film visueel net zo indrukwekkend is. Met de in IJsland opgenomen natuurbeelden en vaak onmogelijk aan te wijzen CGI zet Kosinski een zeer overtuigend postapocalyptisch landschap neer. Dat hij voor de restanten van de oude wereld gebruikmaakt van de iconische gebouwen van de Amerikaanse oostkust valt best te vergeven, al was het maar omdat hij verstandig genoeg niet probeert om Planet of the Apes naar de kroon te steken. In negatieve zin echoot de film naar Prometheus omdat de personages niet interessant genoeg zijn en de opgeworpen thema’s te weinig worden uitgewerkt. Er is een goede kans dat Oblivion het publiek net zo sterk zal polariseren als Prometheus, maar de behoefte om een vervolg zal in dit geval minder zijn.

32 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

batmaster

Avatar

Overal krijgt hij ongeveer 3 sterren. Nou prima toch.

jaime91

Avatar

3 sterren staat voor gewoon goed, dus dat is idd prima. Niet briljant, gewoon prima. Ga er dit weekend waarschijnlijk heen, ben benieuwd.

Frietgezicht

Avatar

Lange recensie,lees em wel keer als ik nuchter ben. Maar zag er goed uit die trailer en alleen voor Olga kijk ik deze al :P

JamesBond

Avatar

3 sterren maar? Had wel wat hoger verwacht. Ga er zeker heen dus ik ben benieuwd!

Thiver

Avatar

JamesBond "Ga er zeker heen dus ik ben benieuwd!"

Moet dat niet andersom zijn? ;)

Expendable

Avatar

Deze wil ik ook zien in bios!

Na zijn comeback met MI4 gaat het weer de goede kant op met de carriere van Tom Cruise. Waarschijnlijk ook een tweede Jack Reacher, aangezien de opbrengsten wel positief zijn ontvangen. Ook zullen we hem nog terug zien in MI5.

Decepticon

Avatar

Ik heb alleen maar het intro en de eindconclusie gelezen. Ik vind Tron: Legacy fantastisch en dat lijkt me deze Oblivion ook, dus ik zal me zeker wel vermaken! Ik denk niet dat de film mij tegen gaat vallen
En het lijkt me een mooiere film dan Prometheus.

FilmMaster

Avatar

Jammer van die 3sterren.Denk dat ik er toch heen ga.Had wel verwacht dat de film rustig zal gaan beginnen.
Visueel ziet het er wel mooi uit namelijk.Vind Tron Legacy ook heel goed.

B@chelor

Avatar

Vanavond ga ik er heen. Ik zal me best vermaken, denk ik.

benjamin

Avatar

Vond Tron: Legacy maar een zware tegenvaller eerlijk gezegd, dus ik hoop dat deze toch een beetje beter weet te vermaken. Op het vlak van soundtrack zal er alvast geen probleem zijn.

geertvdheide

Avatar

De recensie bevestigt wel wat ik elders ook lees: Een vermakelijke sci-fi film die niet heel diep gaat en hier en daar steken laat vallen. Daar kan ik wel vrede mee hebben; ik wil 'em alsnog zien. Vermakelijk wordt het sowieso. Prometheus beviel mij ook goed, ondanks de minpunten.

Nu hopen dat Elysium hier dik overheen gaat :)

Hancock

Avatar

Vind 3sterren ook best jammer . Verwachte iets teveel misschien!
Ga 'm morgen checken.

Tron legacy vond ik trouwens ook vermakelijk .

Glennekeeeee

Avatar

Goede recensie, had misschien een halve ster meer verwacht. Wel opmerkelijk, overal wordt er met lof gestrooid over de soundtrack en hier word die net als een mix van herhalingen bestempeld...
ieder zijn mening zeker...

Thiver

Avatar

Glennekeeeee "Wel opmerkelijk, overal wordt er met lof gestrooid over de soundtrack en hier word die net als een mix van herhalingen bestempeld..."

Och, hij is best effectief, hoor. Maar origineel is anders.

batmaster

Avatar

Net gezien, en ik moet zeggen hij was beter dan ik verwacht had. Gewoon echt een lekkere en leuke sf film. Mooie imax shots, wederom weer toffe muziek. Na een uurtje vond ik hem een beetje langdradig, maar dat wordt snel weer goed gemaakt! Als je Tron Legacy ook een top film vond, ga deze zeker checken.

KeesjeNL

Avatar

batmaster "Net gezien, en ik moet zeggen hij was beter dan ik verwacht had. Gewoon echt een lekkere en leuke sf film. Mooie imax shots, wederom weer toffe muziek. Na een uurtje vond ik hem een beetje langdradig, maar dat wordt snel weer goed gemaakt! Als je Tron Legacy ook een top film vond, ga deze zeker checken."
Ik had begrepen uit het AD (niet de beste recensiebron, ik weet het), dat het eerst half uur juist een tikkeltje saai is, en daarna alle remmen los gaan. Ook werd daar geschreven dat het verhaal en de onderliggende lagen best puik verteld worden. Klopt dat:)?

22.300 mensen geven Oblivion overigens een 9,9 op Rotten Tomatoes;)...

afbeelding

batmaster

Avatar

KeesjeNL "Ik had begrepen uit het AD (niet de beste recensiebron, ik weet het), dat het eerst half uur juist een tikkeltje saai is, en daarna alle remmen los gaan. Ook werd daar geschreven dat het verhaal en de onderliggende lagen best puik verteld worden. Klopt dat:)?"


Ja, er zit meer achter dan je op het eerste oog denkt. En dat is juist tof. AD vind ik echt slechte recensies, en ik was juist geïntrigeerd door het eerste half uur.

PRIME

Avatar

Ik kan me vinden in de recensie, maar ben het er toch niet mee eens. Net gezien in IMAX, en die film heeft me echt omver geblazen. Nou ben ik een fan van mysterieuze sci-fi stories (Promotheus boeide me ook echt van begin tot eind) omdat ik altijd benieuwd ben naar 'et einde van zo'n verhaal.

Ja, je kan de zaal uit lopen met wat vragen, maar het zijn dit keer geen storende vragen. Ik vond het een zeer boeiend verhaal, en zoveel actie met een rondrennende Tom zat er niet in.

Van mij mag er een Oblivion 2 gemaakt worden, die dieper ingaat op het geheel.

De soundtrack is inderdaad bijna hetzelfde als Tron/TDKR, maar daar werkte het, en hier ook.

Aanradertje, 4/5

B@chelor

Avatar

Visueel top. Soundtrack erg cool. Acteerwerk Cruise in orde; hij is altijd toegewijd. Voor de rest was 't erg oppervlakkig allemaal en het verhaal was zwak. Ik irriteerde me aan die Olga. Alleen maar 1 gezichtsuitdrukking. Een 6je.

Thiver

Avatar

PRIME "...en zoveel actie met een rondrennende Tom zat er niet in.
"

Daar was gelukkig niet al te veel van, al moest ik toch even grijnzen toen Cruise in een van de eerste scènes op een hamsterwiel aan het rennen was. Die man kan het gewoon niet laten. :D

PRIME

Avatar

Thiver "Daar was gelukkig niet al te veel van, al moest ik toch even grijnzen toen Cruise in een van de eerste scènes op een hamsterwiel aan het rennen was. Die man kan het gewoon niet laten. :D"


Haha, klopt, hij moet altijd even een sprintje trekken. Al moet ik zeggen, dat bijvoorbeeld die sprint in Mission 3 ik hem niet na doe. Top conditie heeft die vent.

Havoc

Avatar

Gisteren gezien, vond em erg tof!

Chris23

Avatar

Het verhaal is inderdaad een (schaamteloze) combi van Wall.E,Moon en ook wel Independence Day
Er zaten ook wat "yeah right momenten" in, zoals toen Jack Harper de immens grote Tet binnen vloog en onderweg naar zijn bestemming toevallig de clone-tuin tegenkwam ...zeer convinient voor de kijkers om het verhaal beter te begrijpen zeg maar.
Krijg je trouwens geen altitude sickness als je zo hoog woont? (wel vet)
En die 2e chick was erg irritant sexy (ja dat bestaat).
Verder zeer vermakelijk als je van (apocalyptische) sifi en retestrakke futuristische designs houdt.
Ben blij dat er weer meer big budget sifi films worden gemaakt.

Rupee

Avatar

Ik heb me uitstekend vermaakt bij deze film - vooral op visueel vlak - maar de film was inderdaad een mix van andere films. Sommige scenes waren vrijwel letterlijk gekopieerd, jammer!

SunChaser

Avatar

Wall E, beetje i am legend, beetje veel Moon en eind van independence day en je hebt n lekkere film, primazien innimax

Boldo11

Avatar

Eens met de recensie. De film heeft veel potentie maar een gruwelijk doseringsprobleem. De scenarioschrijver kon maar geen keuze maken tussen sentiment of er met harde knal in hoog tempo uitgaan. Terwijl ik het verhaal echt goed bedacht vindt.
Het had een tweede matrix kunnen zijn maar de film gaat door teveel elementen trekken. Er had een half uur uitgemonteerd moeten worden, vooral het sentiment dient geen doel.

Boldo11

Avatar

Vind zonder t uiteraard.

centr1no

Avatar

Dat deze film gespiegeld wordt aan Tron kan ik begrijpen maar die laatste alinea over Prometheus slaat nergens op.
De overeenkomsten tussen de twee zijn zo algemeen als maar zijn kan en Oblivion komt qua niveau, stijl en verdieping absoluut niet in de buurt van Prometheus.
En waarom lees ik in deze recensie helemaal niets over het feit dat een aantal scenes de wat ervarener filmkijker wel erg bekend zullen voorkomen?
En Olga Kurylenko acteert als een opblaaspop.

Thiver

Avatar

centr1no "Dat deze film gespiegeld wordt aan Tron kan ik begrijpen maar die laatste alinea over Prometheus slaat nergens op.
De overeenkomsten tussen de twee zijn zo algemeen als maar zijn kan en Oblivion komt qua niveau, stijl en verdieping absoluut niet in de buurt van Prometheus."

En toch is Oblivion in bijna alle recensies om dezelfde dingen geprezen (het visuele aspect) en bekritiseerd (het warrige verhaal) als Prometheus. Ik zou zeggen dat die laatste film hogere toppen en diepere dalen heeft, maar ook dit keer lijkt het publiek te zijn verdeeld tussen degenen die hem afbranden op het rammelende plot en degenen die hem op zijn indrukwekkende beelden hun goedkeuring geven.

centr1no "En waarom lees ik in deze recensie helemaal niets over het feit dat een aantal scenes de wat ervarener filmkijker wel erg bekend zullen voorkomen?"

WALL•E, Moon en Planet of the Apes worden wel degelijk genoemd, hoor. :) Goed, dat laat nog volop inspiratiebronnen onvermeld (waarvan ik er makkelijk een stuk of tien kan noemen), maar je moet nu eenmaal ergens een grens trekken. Daarnaast dien je bij films die het plot grotendeels in mysteriën hullen, er rekening mee te houden dat men al gauw geneigd is moord, brand en spoilers te roepen. ;)

KeesjeNL

Avatar

De film was nóg beter dan ik al van tevoren had verwacht:Y! Vernieuwend verhaal, geweldige effecten, goede acteerprestaties en spectaculaire locaties. Wat wilt een mens nog meer:)?

Ook totaal niet eens met Thierry Verhoeven wat betreft de muziek, die vond ik namelijk één van de beste scores van afgelopen jaren.

Thiver

Avatar

KeesjeNL "Ook totaal niet eens met Thierry Verhoeven wat betreft de muziek, die vond ik namelijk één van de beste scores van afgelopen jaren."

Het was ook zeker niet slecht (zeer effectief zelfs), maar origineel is anders.

nick84

Avatar

Waarom maar 3 sterren? Ik was daarom ook aangenaam verrast nadat ik die film zelf gezien had. 4 sterren krijgt die van mij.

acties