POLL: De films van Paul Verhoeven

Stem je op Total Recall, RoboCop, Basic Instinct of toch een van zijn Nederlandse klassiekers als Turks fruit of Zwartboek?

In de reacties op de eerdere POLLs bleek dat FTers graag ook eens een POLL zien over een Nederlandse regisseur. We bijten de spits af met - hoe kan het ook anders - Paul Verhoeven, de succesvolste Nederlandse regisseur in Hollywood ooit.

De 75-jarige filmmaker debuteerde ruim vijftig jaar geleden met de korte film Een hagedis teveel en richtte zich daarna op een aantal andere korte films en televisieproducties, waaronder de twaalfdelige serie Floris. Zijn eerste speelfilm Wat zien ik!? verscheen in 1971 en het was gelijk een doorslaand succes. Het trok namelijk zo'n 2,5 miljoen bioscoopbezoekers. Dit bleek echter een voorbode op het succes dat daarna zou volgen met de Nederlandse klassieker Turks fruit, die in 1973 verscheen. Met rollen van Rutger Hauer en Monique van de Ven wist de 800.000 gulden-kostende productie 3,5 miljoen bezoekers te trekken. Hiermee is het de bestbezochte Nederlandse film aller tijden. Als kroon op zijn werk werd de film genomineerd voor de Oscar voor Beste Buitenlandse Film.

Na dit enorme succes maakte Verhoeven de film Keetje Tippel (1975), wederom met Rutger Hauer en Monique van de Ven en het werd wederom een enorme publiektrekker. Hetzelfde geldt voor de grote productie Soldaat van Oranje, ook met Rutger Hauer en versterkt door de andere Nederlandse topacteur Jeroen Krabbé. Het werd wisselend ontvangen, maar het kreeg alsnog 1,5 miljoen mensen in de bioscoopstoel. Het controversiële Spetters kreeg om uiteenlopende redenen de volle laag. Het zou te seksistisch zijn, politiek incorrecte opmerkingen bevatten over allochtonen, geweld tonen tegen homoseksuelen en zou op een schokkend realistische wijze geweld in beeld brengen. Het wist ook niet de bezoekersaantallen te noteren als zijn eerdere titels.

In 1983 kreeg Verhoeven zijn revanche met de uiterst goed ontvangen drama/thriller De vierde man, waarin hij samenwerkte met de cast-leden Jeroen Krabbé, Renée Soutendijk en Thom Hoffman. De film was de laatste Nederlandse film die hij maakte voordat hij startte aan zijn internationale carrière. Het Spaans/Amerikaans/Nederlandse avonturendrama Flesh+Blood (1985) kreeg Rutger Hauer wederom de hoofdrol. Hauer was op dit moment al een aantal jaren internationaal aan het werk. Na Flesh+Blood vertrok Verhoeven naar de States.

In Hollywood debuteerde Verhoeven met de succesvolle R-rated sci-fi film Robocop (1987), die een dikke $50 miljoen ophaalde aan de Boord-Amerikaanse box office. In 1990 en 1992 boekte Verhoeven enorme successen met Total Recall en Basic Instinct. Hij werkte in die periode samen met grote namen als Arnold Schwarzenegger, Sharon Stone en Michael Douglas en zijn toptitels scoorden zo'n $260 miljoen en $350 miljoen aan de wereldwijde bioscoopkassa. In 1995 wist Verhoeven zijn carrière bijna de strot om te draaien met het bekritiseerde Showgirls, die uiteindelijk goed was voor zeven Razzies. Verhoeven was echter een groot verliezer en kwam de frambozen persoonlijk in ontvangst nemen.

In de jaren daarop wist redelijke sci-fi films af te leveren met Starship Troopers (1997) en Hollow Man (2000). Beide films kwamen echter nooit in de buurt van de kwaliteit en het succes van zijn sci-fi kraker Total Recall. Tot op heden waren het dan ook zijn laatste grote wapenfeiten vanuit Amerika. Zijn Hollywood-producties hebben allen een of meerdere opvolgers gekregen en Robocopp en Total Recall zijn ondertussen door de reboot-molen gegaan.

In 2006 keerde Verhoeven terug in de Nederlandse filmindustrie. Hij maakte samen met namen als Carice van Houten, Sebastian Koch en Thom Hoffman de oorlogsfilm Zwartboek (2006). Ondanks dat het in Nederland een groot succes werd en internationaal ook de nodige aandacht kreeg, wist Verhoevens laatste grote film het productiebudget van $21 miljoen miljoen niet goed te maken. In 2011 verscheen van Verhoeven de "Entertainment Experience"-film Steekspel. Ondanks de nodige publiciteit wist het amper kijkers te trekken. Op dit moment zou Verhoeven werken aan de film De Stille Kracht, een verfilming van het boek van Louis Couperus. Deze zou volgens de laatste berichten nog dit jaar moeten verschijnen. Ook zou hij een verfilming willen maken van het boek Immodest Acts.

Van zijn vijftien bioscoopfilms kregen zes films in totaal negen Oscars-nominaties. Hier werd er geen een van verzilverd. In 1985, 1992, 1999, 2006 won Verhoeven Gouden Kalveren voor Beste Regie en in 2007 en 2008 kreeg hij de Rembrandt Award. Op Rotten Tomatoes krijgt De Vierde Man het hoogste percentage met 100%. Zijn eerste Hollywood-productie RoboCop staat op 88%. De film Showgirls werd het slechtst ontvangen en staat op 17%%. Geen van zijn titels zijn terug te vinden in de befaamde IMDb Top 250. Financieel gezien is Basic Instinct Verhoevens succesvolste film, aangezien het wereldwijd $352,9 miljoen noteerde. Zijn laatste project Steekspel is veruit zijn financieel magerste productie, wat op zich helemaal niet onlogisch is. In totaal noteerden zijn films een omzet van zo'n ruim $1,0 miljard. Hierin zijn de opbrengsten van zijn vroegere Nederlandse films niet meegenomen.

Note. In onderstaande POLL zijn Verhoevens tv-series, korte films en andere (tv-)producties niet opgenomen.

Succes met de overwegingen en bedankt voor je stem!
survey software



NieuwsFilm

meest populair