WikiLeaks niet blij met 'The Fifth Estate'

Daarom plaatste de klokkenluiderssite het scenario online, inclusief essay over waarom de film zo slecht zou zijn.

WikiLeaks is niet blij met Bill Condons film The Fifth Estate, die gaat over Julian Assange, de oprichter van de klokkenluidersite. Benedict Cumberbatch speelt de rol van Assange, en laatstgenoemde blijkt kwaad te zijn over de manier waarop hij wordt weergegeven.

De website plaatste een naar eigen zeggen vergevorderde versie van het scenario, met een essay waarin de film bekritiseerd wordt. Deze zou incorrect, misleidend en onverantwoordelijk zijn. Het scenario werd gisteren geplaatst, nadat de film in première ging tijdens het Toronto Film Fesival.

In het 4000-woorden tellende essay dat WikiLeaks bij het scenario gepubliceerd heeft, wordt gesteld dat de film niets meer is dan fictie dat zich voordoet als feitelijk. De meeste gebeurtenissen zouden nooit voorgekomen zijn, of de mensen die worden vertoond zouden er niets mee te maken hebben.

"This film does not occur in a historical vacuum, but appears in the context of ongoing efforts to bring a criminal prosecution against WikiLeaks and Julian Assange for exposing the activities of the Pentagon and the US State Department," valt in het essay te lezen.

Assange zit op dit moment nog vast in de ambassade van Equador in Londen. Daar heeft hij politiek asiel gekregen, om zo uitlevering aan Zweden te voorkomen. Daar moet hij zich bij de rechtbank melden in verband met een verkrachtingszaak. Assange stelt dat dit niets meer dan een poging is om hem uiteindelijk in de Verenigde Staten te krijgen, waar hij gezocht wordt wegens het publiceren van gelekte geheime documenten.

Nadat WikiLeaks het scenario gepubliceerd had, zette de website het volgende op Twitter.



NieuwsFilm

meest populair