The Fifth Estate (2013)

You can't expose the world's secrets without exposing yourself.

Sterk geschreven thriller over de totstandkoming van Wikileaks.
play

5,3 details

  • 27 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Thriller
  • Verenigde Staten
  • België
27 Min Verenigde Staten

Centraal in 'The Fifth Estate' staat de manier waarop Assange samenwerkte met internationale kranten om de gelekte documenten naar buiten te brengen. Zoals bekend verliep dat niet altijd even prettig, met stopgezette samenwerkingsverbanden als gevolg.

Alt titel
The Man Who Sold the World
Regie
Bill Condon
Cast
Benedict Cumberbatch, Alicia Vikander, Daniel Brühl, David Thewlis, Dan Stevens, Peter Capaldi, Jamie Blackley, Anatole Taubman, Alexander Beyer, Ludger Pistor, Michael Kranz, Christin Nichols, Philip Bretherton, Christoph Franken, Ben Rook.
Budget
$ 28.000.000
Opbrengst
$ 8.555.008
Release
18.10.2013
Release NL
21.11.2013
Release DVD
11.03.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Bill Condon | Cast: Benedict Cumberbatch (Julian Assange), Daniel Brühl (Daniel Berg), David Thewlis (Nick Davies), Laura Linney (Sarah Shaw), Anthony Mackie (Sam Coulson), Carice van Houten (Birgitta Jónsdóttir), e.a. | Speelduur: 128 minuten | Jaar: 2013

Wikileaks’ publicatie van duizenden geheime Amerikaanse overheidsdocumenten was een van de meest spraakmakende gebeurtenissen van de afgelopen jaren. Wat dat betreft lag het voor de hand dat er snel een verfilming zou komen. Aan de andere kant was het riskant, want hoe maak je een onderhoudende film over een onderwerp waar al zoveel over gezegd is, en die zich grotendeels achter de computer afspeelt? Dat het wel degelijk mogelijk is, bewees David Fincher met de visuele flair van The Social Network, maar wellicht is het beter om die vergelijking verder te laten voor wat hij is. The Fifth Estate is een ander soort film geworden, een thriller die dankzij een sterk scenario geen moment aan tempo verliest.

Gezien de controverse rond Wikileaks is het logisch dat het in een verfilming meer om spanning draait dan in het verhaal over de totstandkoming van Facebook. Want nog altijd zijn de meningen verdeeld over de vraag of Wikileaks-oprichter Julian Assange een revolutionair is of een gevaarlijke crimineel. Regisseur Bill Condon maakt daar handig gebruik van door in deze thriller zelf geen doorslaggevende keuze te maken. De filmmaker laat zien dat Assange een visionair is en van historisch belang binnen het digitale tijdperk, maar toont de platinablonde Australiër net zo goed als een geslepen, moeilijk te peilen man die nergens voor terugdeinst.

videotrailers & clips

alle artikelen (9)

The Fifth Estate Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Tarkus

"...Het verhaal leek me interessant, gebaseerd op feiten trouwens, maar het is me maar een saaie film ge......"

Goov25

"...Aan het begin is de film wat saai, maar hoe verder het verhaal vordert hoe meer je er in meegetrokke......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

The Fifth Estate

acties