Wist je dat de 'Hobbit' trilogie tot dusverre 561 miljoen dollar heeft gekost

Dat is het dubbele van de volledige Lord of the Rings trilogie.



Dat Peter Jackson met zijn Hobbit-trilogie meer te besteden zou hebben dan voor zijn Lord of the Rings-films, zal niemand verbazen. Dat de Hobbit-films nu al meer dan 561 miljoen dollar gekost hebben om te maken misschien wel… Jackson zal komende december de tweede film in de franchise uitbrengen, maar de kosten stijgen nog altijd. Er moet immers ook nog een derde film komen, en daar wordt het komende jaar aan gewerkt.

De originele trilogie kostte volgens een rapport van Variety ongeveer 281 miljoen dollar om te maken. De trilogie waar Jackson op dit moment aan werkt dus al het dubbele. Daar moet dus nog de volledige post-productie van de derde film bijkomen, en de reshoots die de afgelopen zomer plaatsvonden.

Maar waar bestonden die kosten dan uit? Heel simpel: 266 dagen van opnames, een upgrade naar 3D en het gebruikmaken van de 48 FPS technologie. Daarnaast natuurlijk ook nog alle digitale effecten die toegevoegd worden aan de productie.

Toch heeft men met The Hobbit: An Unexpected Journey al het budget terugverdiend. Aan de internationale box office werd meer dan een miljard dollar verdiend, en dat bedrag is nog flink gestegen met alle DVD en Blu-ray verkopen. Om maar niet te spreken van de merchandise die rondom de films bestaat.

NieuwsFilm

meest populair