Blu-Ray Review: The Great Gatsby (3D)

Wederom veel prachtige beelden van regisseur Baz Luhrmann.


Regie: Baz Luhrmann | Cast: Leonardo DiCaprio (Jay Gatsby), Tobey Maguire (Nick Carraway), Carey Mulligan (Daisy Buchanan), Joel Edgerton (Tom Buchanan), Elizabeth Debicki (Jordan Baker), Isla Fischer (Myrtle Wilson), Jason Clarke (George Wilson), Amitabh Bachchan (Meyer Wolfshiem) e.a. | Speelduur: 142 minuten | Jaar: 2013 | Bioscooprelease: 17 mei 2013 | Retail release: 18 september 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: Engels DTS-HD 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands | Aantal Discs 1 x 3D Blu-Ray, 1 x Blu-Ray | Distributeur: Warner Home Video | EAN: 5051888154335 | FilmTotaal.nl recensie

Van regisseur Baz Luhrmann verscheen in 2008 het redelijke Australia. Opvallend aan deze "Down Under-promotiefilm" was dat een flink gedeelte was opgenomen met "green screens". Ook voor zijn laatste film The Great Gatsby toverde hij vele landschappen, steden en gebouwen uit de computer. Dit combineerde hij wederom met een aantal grote namen, zoals Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire en Carey Mulligan. Het visuele resultaat was verbluffend en ondanks dat het soms net iets "over de top" aandoet, blijven de animaties en het verhaal boeien. De critici was gezien het wat magere Rotten Tomatoes percentage erg verdeeld na het aanschouwen van het eindresultaat. Het bioscooppubliek was duidelijk meer tevreden. De opbrengst van $350 miljoen zal filmmaatschappij Warner Bros. dan ook zeker tevreden hebben gestemd. Onlangs verscheen The Great Gatsby op een nette en goed gevulde 3D blu-Ray uitgave.

SYNOPSIS
The Great Gatsby speelt zich af in de roaring twenties in de Verenigde Staten, toen alles economisch meezat. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Nick Carraway, die de wereld van de miljonair Jay Gatsby ineen ziet storten omdat hij geobsedeerd is zijn grote liefde Daisy Buchanan voor zich terug te winnen

TRAILER
Bekijk hieronder de Nederlands ondertitelde trailer van The Great Gatsby:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes is The Great Gatsby "Rotten" met 49%. De IMDb noteert een prima 7,3 bij ruim 132 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen het visuele drama met een nog iets hogere 7,8 (Stem zelf). FT recensent Jelle Fastenau gaf 4 sterren naar aanleiding van zijn recensie.
Een reactie van FilmTotaal bezoeker UnknowB: ...Echt genoten van deze film! ...Er wordt zo mooi gebruik gemaakt van landschappen met bijvoorbeeld dwarrelende vlokjes voor je ogen terwijl er heel ver een klein groen lichtje uit en aan knippert. Rollen zijn uitstekend...
Het productiebudget van The Great Gatsby bedroeg circa $105 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende Baz Luhrmanns vijfde bioscoopfilm een nette $50,1 miljoen en eindigde op een redelijke $144,8 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een prima $348,8 miljoen. De opbrengst in de Nederland kwam uit op een nette $3,2 miljoen.

BLU-RAY
We bekijken de twee disc (3D) Blu-Ray uitgave van The Great Gatsby. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepcase met daaromheen een redelijk uitgevoerde Lenticular 3D hologram sleeve. De vormgeving van de cover van deze Blu-Ray uitgave heeft veel weg van een van de vele filmposters. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
The Greatness Of Gatsby | "Within And Without" With Tobey Maguire | The Swinging Sounds Of Gatsby | The Jazz Age | Razzle Dazzle: The Fashion Of The '20s | Fitzgerald's Visual Poetry | Gatsby Revealed | Deleted Scenes | 1926 The Great Gatsby Trailer
Deze Blu-Ray uitgave van The Great Gatsby bevat ongeveer een uur en drie kwartier aan extra's. De extra's zoomen vooral in op de muziek ("The Swinging Sounds of 'Gatsby'"), kleding ("Razzle Dazzle: The Fashion of the '20s") en de tijdsgeest ("The Jazz Age") van de hoofdfilm. De visuele en creatieve uitdagingen komen aan bod in de vijfdelige docu "Gatsby Revealed", waarin ook gekeken wordt naar een aantal belangrijkere scenes. Ondanks dat er maar drie verwijderde scenes - inclusief een alternatief einde - te zien zijn, zijn deze wel aardig om even aan te zetten. Ook aardig is dat er een trailer is toegevoegd van The Great Gatsby uit 1926. Dit schijnt het enige overgebleven materiaal te zijn van de "verloren" stomme film van regisseur Herbert Brenon.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Visueel is het echt een genot om naar The Great Gatsby te kijken in High Definition. De visual effects pakken zeer goed uit, al blijven ze vaak wel duidelijk te onderscheiden van de "echte" beelden. De eerdere korte VFX breakdown liet al zien hoe gretig regisseur Baz Luhrmann gebruikmaakte van de visuele effectendoos. Ook de scherpte en het prachtige kleurenpalet voelen erg goed aan. De 3D-versie is tot op heden nog niet bekeken. Aangezien er zoveel CGI aanwezig is in deze live-action film zal de 3D-versie waarschijnlijk bovengemiddeld uitpakken. Prima uitgave!

CONCLUSIE
Met The Great Gatsby bewijst regisseur Baz Luhrmann wederom goed overweg te kunnen gaan met het groene doek. Visueel pakt het vermakelijke drama namelijk uitstekend uit. Ook de cast deed zijn uiterste best en zelfs Tobey Maguire weet zich redelijk te ontdoen van zijn Spider-Man stempel. Van Luhrmann is onbekend welk project hij nu gaat oppakken. De Australische regisseur maakt overwegend weinig films.
Deze Blu-Ray uitgave van The Great Gatsby is een prima uitgave. Visueel zit het prima in elkaar en de extra's bieden aardige korte docu's.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze twee disc 3D Blu-Ray + Blu-Ray uitgave van The Great Gatsby zijn er een 1 disc Blu-Ray uitgave en een 1 disc Dvd uitgave verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de distributeur Warner Home Video voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair