The Great Gatsby (2013)

Can't repeat the past? ...of course you can!

Een kleurrijke en extravagante achtbaanrit door een van de grootste romans uit de Amerikaanse cultuur.
play

6,5 details

  • 143 Min
  • Drama
  • Romantiek
  • Australië
  • Verenigde Staten
143 Min Australië

Het romantische drama speelt zich af in de roaring twenties in de Verenigde Staten, toen alles economisch meezat. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Nick Carraway, die de wereld van de miljonair Jay Gatsby ineen ziet storten omdat hij geobsedeerd is zijn grote liefde Daisy Buchanan voor zich terug te winnen

Regie
Baz Luhrmann
Cast
Leonardo DiCaprio, Joel Edgerton, Jason Clarke, Elizabeth Debicki, Amitabh Bachchan, Richard Carter, Adelaide Clemens, Steve Bisley, Max Cullen, Vince Colosimo, Lisa Adam, Eden Falk, Emmanuel Ekwenski, Frank Aldridge, Mal Day.
Budget
$ 105.000.000
Opbrengst
$ 351.040.419
Release
10.05.2013
Release NL
16.05.2013
Release DVD
17.09.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Baz Luhrmann | Cast: Leonardo DiCaprio (Jay Gatsby), Tobey Maguire (Nick Carraway), Carey Mulligan (Daisy Buchanan), Joel Edgerton (Tom Buchanan), Elizabeth Debicki (Jordan Baker), Isla Fischer (Myrtle Wilson), Jason Clarke (George Wilson), Amitabh Bachchan (Meyer Wolfshiem) e.a. | Speelduur: 142 minuten | Jaar: 2013

'The Great American Novel'. Slechts weinige boeken hebben de eer om deze titel te mogen dragen. De term werd in 1868 het leven geroepen door schrijver John William De Forest als eerbetoon aan de romans die op ongenaakbare wijze de essentie van de Amerikaanse zeitgeist wisten te beschrijven. Een prestigieuze lijst met werken als Moby Dick, Huckleberry Finn, The Catcher In The Rye en zo ook The Great Gatsby. Het is dus geen wonder dat F. Scott Fitzgeralds klassieker al meerdere keren tot een verfilming inspireerde. De nieuwste update van deze Great American Novel komt uit de handen van de Australische regisseur Baz Luhrmann.

De laatste en meest bekende versie waarin Gatsby op het witte doek was te bewonderen, stamt alweer uit 1974. De film van regisseur Jack Clayton bevatte grote namen als Robert Redford en Mia Farrow. Als er echter iets aan te merken valt op de versie van Clayton, is het misschien wel dat de verfilming het boek iets te letterlijk volgt, wat het een vrij langdradige kijkbeurt maakt. Een tikkeltje saai zelfs. Het contrast met zijn nieuwe tegenhanger kan haast niet groter zijn. Luhrmann pakt de kijkers gelijk bij hun strot door alle regels aan zijn laars te lappen, de volumeknop vol open te gooien en Jay Gatsby onder begeleiding van opzwepende nummers van rapartiersten Jay-Z en Kanye West de eenentwintigste eeuw in te laten knallen.

alle artikelen (17)

The Great Gatsby Nieuwsberichten

The Great Gatsby

acties