Recensie

The Great Gatsby (2013)

Een kleurrijke en extravagante achtbaanrit door een van de grootste romans uit de Amerikaanse cultuur.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FilmTotaal

door Jelle Fastenau om 08:53 in RECENSIES
The Great Gatsby poster
Regie: Baz Luhrmann | Cast: Leonardo DiCaprio (Jay Gatsby), Tobey Maguire (Nick Carraway), Carey Mulligan (Daisy Buchanan), Joel Edgerton (Tom Buchanan), Elizabeth Debicki (Jordan Baker), Isla Fischer (Myrtle Wilson), Jason Clarke (George Wilson), Amitabh Bachchan (Meyer Wolfshiem) e.a. | Speelduur: 142 minuten | Jaar: 2013

'The Great American Novel'. Slechts weinige boeken hebben de eer om deze titel te mogen dragen. De term werd in 1868 het leven geroepen door schrijver John William De Forest als eerbetoon aan de romans die op ongenaakbare wijze de essentie van de Amerikaanse zeitgeist wisten te beschrijven. Een prestigieuze lijst met werken als Moby Dick, Huckleberry Finn, The Catcher In The Rye en zo ook The Great Gatsby. Het is dus geen wonder dat F. Scott Fitzgeralds klassieker al meerdere keren tot een verfilming inspireerde. De nieuwste update van deze Great American Novel komt uit de handen van de Australische regisseur Baz Luhrmann.

De laatste en meest bekende versie waarin Gatsby op het witte doek was te bewonderen, stamt alweer uit 1974. De film van regisseur Jack Clayton bevatte grote namen als Robert Redford en Mia Farrow. Als er echter iets aan te merken valt op de versie van Clayton, is het misschien wel dat de verfilming het boek iets te letterlijk volgt, wat het een vrij langdradige kijkbeurt maakt. Een tikkeltje saai zelfs. Het contrast met zijn nieuwe tegenhanger kan haast niet groter zijn. Luhrmann pakt de kijkers gelijk bij hun strot door alle regels aan zijn laars te lappen, de volumeknop vol open te gooien en Jay Gatsby onder begeleiding van opzwepende nummers van rapartiersten Jay-Z en Kanye West de eenentwintigste eeuw in te laten knallen.

Het zal ongetwijfeld als een nachtmerrie in de oren klinken voor de literaire puristen onder ons. Gek genoeg blijft Luhrmanns verfilming nog altijd trouw aan zijn bronmateriaal. Denk de hyperactieve, overgestileerde vormgeving en moderne soundtrack weg en Scott Fitzgeralds roman staat nog altijd overeind. Desondanks is er wel ruimte gemaakt voor een paar kleine aanpassingen aan het verhaal. De film kiest voor een raamvertelling vanuit de ogen van hoofdpersoon Nick Carraway, die op aanraden van zijn therapeut besluit om zijn ervaringen met zijn buurman, de mysterieuze miljonair Jay Gatsby op te schrijven. Aan de hand van Nicks herinneringen worden we geïntroduceerd in Gatsby’s extravagante levensstijl vol wilde feestjes en ontrafelen we langzamerhand de geschiedenis en motieven die achter zijn geheimzinnige figuur schuilgaan.

Vrijwel alle rollen worden uitstekend vertolkt. DiCaprio speelt Gatsby met verve in een rol die hem op het lijf geschreven lijkt te zijn. Op sublieme wijze geeft hij alle facetten van het klassieke personage vorm: een neurotische controlefreak, een tragische romanticus, maar bovenal een dromer. Ook de rest van de cast komt goed uit de verf en met name Joel Edgerton weet indruk te maken als de bruuske en pompeuze Tom Buchanan. Daarnaast kan de soundtrack eveneens niet onopgemerkt blijven. Naast eerdergenoemde artiesten komt een aantal schitterende nummers voorbij van onder anderen Lana del Rey, The XX en Jack White, her en der verweven met het typische jazzgeluid uit de ‘Roaring Twenties’.

Net als de rest van Luhrmanns filmografie leunt The Great Gatsby sterk op zijn extravagante en theatrale stijl. Deze sluit perfect aan op de inhoud van verhaal, maar zorgt er zo nu en dan wel voor dat Luhrmann af en toe aan zijn doel voorbij schiet. Subtiliteit is vaak afwezig waardoor het grotere plaatje (Scott Fitzgeralds reflectie op de Amerikaanse samenleving anno 1920) helaas gemist wordt. Ook de karakterontwikkeling van hoofdpersoon Nick Carraway wordt steeds meer aan de kant geschoven en blijft helaas onderbelicht. Dit gebrek wordt echter meer dan genoeg gecompenseerd door de geweldige immersieve ervaring die de film met zich meebrengt. Een entertainende achtbaanrit door een van de grootste romans uit de Amerikaanse literatuur, die wellicht de meest verstokte puristen niet tevreden zal stellen, maar wel kans biedt om een breder en jonger publiek aan te spreken.

33 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

B@chelor

Avatar

Toch maar een keer checken dan.

gotrunks

Avatar

Kheb hem gister gezien echt een onverwachte topper echt super film

Banned

Avatar

Inderdaad een wervelende 3D rit met een indrukwekkende Leonardo Dicaprio! Evenals de rest van de cast. Top film. De film mag dan het boek niet perfect verfilmen, dat zal geen enkele film kunnen doen. Lurhman heeft gewoon zijn versie van het verhaal gemaakt.

benjamin

Avatar

Deze recensie komt overeen met wat je overal leest: veel spektakel, maar daaronder vrij leeg. Zal wel visueel een bioscoopbezoek waard zijn en een kanshebber voor 'technische' oscars, maar een echte topper lijkt het toch niet te zijn.

Angelater

Avatar

Één van de films dit jaar die mij niet aantrekt. Ik zal hem vast weleens bekijken, maar voor de bioscoop sla ik hem over.

ThinkTwoTimes

Avatar

De recensies zijn overwegend negatief. Iets wat ik niet begrijp! Deze film is echt prachtig in 3D (ik kan niet wachten om hem aan te schaffen op Blu-ray!) en Leonardo Dicaprio speelt een van zijn beste rollen van de laatste jaren. Ik hoop echt op een Oscarnominatie voor hem. Bovendien vergeet de regisseur het moraal van het boek niet en de visie van de schrijver. Deze film is nu al een klassieker voor mij.

Sommige liedjes van de soundtrack vind ik dan wel wat minder...
'Back to Black' vind ik niet meteen een nummer om op te feesten.

benjamin

Avatar

ThinkTwoTimes "De recensies zijn overwegend negatief. Iets wat ik niet begrijp! "


Lees ze dan he.

Banned

Avatar

Over de sterkte van de inhoud van de film daar valt over te twisten maar dat de film leeg is tegenover het spektakel dat de film niet is helemaal niet waar! Het is vooral de karakterontwikkeling van Gatsby en z'n grote liefde die staat als een huis mede door het spel van de acteurs. Dat de film heeft inhoud is verkeerd om te zeggen! Natuurlijk is de film niet zo maatschappij kritisch waarop velen hadden gehoopt maar volgens mij zou dat toch niet gewerkt hebben in een opera als deze.

JamesBond

Avatar

Lijkt me een erg goede film!

benjamin

Avatar

ThinkTwoTimes "huh?"


In de meeste negatieve recensies die ik lees staat goed beargumenteerd waarom het eindoordeel tegenvalt. Eerlijk waar: veel mensen geven hier wekelijks commentaar dat ze niet snappen waarom recensies tegenvallen of zo weinig sterren hebben, maar dat wordt meestal goed uitgelegd.

ThinkTwoTimes

Avatar

benjamin "In de meeste negatieve recensies die ik lees staat goed beargumenteerd waarom het eindoordeel tegenvalt. Eerlijk waar: veel mensen geven hier wekelijks commentaar dat ze niet snappen waarom recensies tegenvallen of zo weinig sterren hebben, maar dat wordt meestal goed uitgelegd."


Deze meningen komen niet overeen met mijn eigen meningen. En trouwens ik heb de recensies wel gelezen en ik vond de argumenten slecht achterhaald.

Trouwens ik dacht niet dat jij de film al gezien had? Bovendien slik ik niet zo vlug de meningen van andere mensen (uitgezonderd Roger Ebert dan )plus ik schrijf ik ook niet dezelfde mening van de persoon boven mij met andere woorden over.... (iets wat me opgevallen is dat JIJ vaak doet)

Ga eerst de film kijken voordat je, je bemoeit.
En wie zegt dat recenten alles juist hebben? Als je zo vertrouwd op wat je leest kun je moeilijk een eigen mening hebben maar soit.

Secret1994goesFilm

Avatar

Ik durf Recenies meestal niet lezen als ik film zeker ga gaan zien... maar het resultaat (4sterren) beval me wel ;)
WOu dat ik vanavond al kon gaan zien ;S

benjamin

Avatar

ThinkTwoTimes "Deze meningen komen niet overeen met mijn eigen meningen. "


Dat heeft niemand gezegd. Of ook maar gesuggereerd. Recensies zijn meningen en per definitie subjectief.

ThinkTwoTimes "En trouwens ik heb de recensies wel gelezen en ik vond de argumenten slecht achterhaald."


Dat zou kunnen aangezien recensies subjectief zijn. Niemand zegt dat je het er mee eens moet zijn. Wel handig dat je geen enkel voorbeeld kan geven.

ThinkTwoTimes "Trouwens ik dacht niet dat jij de film al gezien had? "


Je moet een film niet gezien hebben om een tekst te lezen en te begrijpen. Dat leer je zelfs als klein kind.

ThinkTwoTimes "Bovendien slik ik niet zo vlug de meningen van andere mensen (uitgezonderd Roger Ebert dan )"


Dus jij vindt jouw mening de enige juiste op deze wereld? Verder is er wederom niemand die zegt dat je die dingen moet slikken, hoogstens zullen misschien mensen vinden dat je andermans mening moet kunnen respecteren.

ThinkTwoTimes "plus ik schrijf ik ook niet dezelfde mening van de persoon boven mij met andere woorden over.... (iets wat me opgevallen is dat JIJ vaak doet) "


Dat doe ik ook niet. Geef dan voorbeelden.

ThinkTwoTimes "Ga eerst de film kijken voordat je, je bemoeit. "


Waarom? Wederom, om een tekst te lezen en begrijpen, moet je de film niet zien. Ik heb nergens gezegd wat ik van de film vind. Ik heb alleen in m'n eerste post gezegd wat ik vaak zie terugkomen en wat ik vermoed.

ThinkTwoTimes "En wie zegt dat recenten alles juist hebben? "


Niemand. Waar zie jij iemand dit zeggen?

ThinkTwoTimes "Als je zo vertrouwd op wat je leest kun je moeilijk een eigen mening hebben maar soit."


Zelfde vraag: waar zie je mij dit zeggen? Het is niet omdat ik een tekst kan lezen dat ik het per definitie met elk woord uit die tekst eens ben.

Het enige wat ik zeg is dat recensenten wel hun mening vaak beargumenteren, dus dat je makkelijk kunt snappen waarom ze het een lage score geven door die argumenten. Tenzij je zo'n groot ego hebt dat je niet kunt inzien hoe jouw mening niet de enige juiste is. En voor je hier weer persoonlijke reacties op gaat geven: quoteer dan waar ik een mening geef over deze film.

SunChaser

Avatar

Gister gezien, weinig van verwacht maar wonderschone film

ThinkTwoTimes

Avatar

@Benjamin

Ik krijg echt het gevoel dat jij er genoegen in schept om mijn reacties te becommentariëren... Bovendien zoek je gewoon dingen om me te kunnen bekritiseren waardoor je reacties vol met tegenstrijdigheden zitten. Trouwens in meeste je reacties op films herhaal gewoon altijd wat iemand anders al gezegd heeft. (Voorbeelden genoeg) Waar ik uit afleid dat je moeite hebt met een eigen mening te vormen.


In Amerika is deze film zeer slecht onthaald (dat is een feit) en dat begrijp ik niet want het is een hele, mooie emotionele film.

benjamin

Avatar

Maar ThinkTwoTimes, dit is niet zo vijandig bedoeld. En niet eens persoonlijk.

Ik denk ook echt dat je er te veel achter wil zoeken. Neem dit nu niet als een belediging, maar het enige wat ik wil zeggen is dat de recensies soms wel duidelijk uitleggen wat het probleem is voor die persoon. En ja, dat is subjectief.

Maar verder is dat alles wat ik wou zeggen. Je moet niet gewoon naar de negatieve ontvangsten kijken, maar ook naar de redenen. Misschien had jij 'begrijp ik niet' anders bedoeld, maar ze leggen vaak wel uit waarom ze het minder vinden. That's it, no hard feelings.

JamesBond

Avatar

ThinkTwoTimes " In Amerika is deze film zeer slecht onthaald (dat is een feit) en dat begrijp ik niet want het is een hele, mooie emotionele film."


Waar haal je dat uit?

RT
Critics: 51%
Public: 84%
Box office: $50,1M

IMDB
7,4/10

Vraag me af waar je vandaan haalt dat ie zeer slecht onthaald is...

ThinkTwoTimes

Avatar

JamesBond "Waar haal je dat uit?

RT
Critics: 51%
Public: 84%
Box office: $50,1M

IMDB
7,4/10

Vraag me af waar je vandaan haalt dat ie zeer slecht onthaald is..."


Hier

JamesBond

Avatar

ThinkTwoTimes " Hier "


Ik kan uit dat filmpje niet halen waarom ie slecht ontvangen is :D

ThinkTwoTimes

Avatar

Er staat ook niet waarom hij slecht is ontvangen. Wel dat de film 'zure' reacties kreeg in de U.S.

mhulsie

Avatar

Hoop er gauw heen te gaan, lijkt me prachtig!

SunChaser

Avatar

ThinkTwoTimes "@Benjamin

Ik krijg echt het gevoel dat jij er genoegen in schept om mijn reacties te becommentariëren... Bovendien zoek je gewoon dingen om me te kunnen bekritiseren waardoor je reacties vol met tegenstrijdigheden zitten. Trouwens in meeste je reacties op films herhaal gewoon altijd wat iemand anders al gezegd heeft. (Voorbeelden genoeg) Waar ik uit afleid dat je moeite hebt met een eigen mening te vormen.


In Amerika is deze film zeer slecht onthaald (dat is een feit) en dat begrijp ik niet want het is een hele, mooie emotionele film."


50 miljoen openingsweekene s goed

JamesBond

Avatar

Trouwens, je zegt dat de film zeer slecht onthaald is, en dat is (volgens jou) een feit?! Dat slaat nergens op met zulke cijfers!

ThinkTwoTimes

Avatar

JamesBond "Trouwens, je zegt dat de film zeer slecht onthaald is, en dat is (volgens jou) een feit?! Dat slaat nergens op met zulke cijfers!"


Het merendeel van reacties zijn negatief. De film mag dan goede openingscijfers hebben maar dit heeft niets te maken met de de cijfers.
Wat ik bedoel dat de recensenten zeer slecht praatten over deze film (voornamelijk in de U.S.). Als je me niet gelooft zoek maar op. En openingscijfers hebben niets te maken over hoe goed een film onthaald is bij de pers.

JamesBond

Avatar

ThinkTwoTimes "Het merendeel van reacties zijn negatief. De film mag dan goede openingscijfers hebben maar dit heeft niets te maken met de de cijfers.
Wat ik bedoel dat de recensenten zeer slecht praatten over deze film (voornamelijk in de U.S.). Als je me niet gelooft zoek maar op. En openingscijfers hebben niets te maken over hoe goed een film onthaald is bij de pers."


De cijfers van RT en een IMDB-cijfer ook niet zeker?

ThinkTwoTimes

Avatar

JamesBond "De cijfers van RT en een IMDB-cijfer ook niet zeker?"


Ik heb het over de Amerikaans pers.

JamesBond

Avatar

ThinkTwoTimes "Ik heb het over de Amerikaans pers."


Oh, sorry. Ik dacht dat je het had over alle Amerikaanse recensenten enzo. Excuses

Nolio

Avatar

Jay-Z en Kanye West... gatverdamme, die gasten kunnen niet eens zingen... of rappen. Vreselijk. En dan mist ook de diepere laag nog eens. Ik sla deze film wel over.

Toky

Avatar

Het is naarmate het einde dat de film steeds beter wordt en de acteerprestaties ook. Deze film gaat misschien een oscar krijgen voor visuals(die ik overigens erg nep vond), maar zeker niet voor acteerprestaties, gewoonweg omdat de personages erg leeg waren meeste tijd(al waren de boekkarakters dat ook!)

De muziek was erg strak en flitsend...maar bepaalde stukken waren gemaakt alsof ze de jeugd moesten aanspreken en er zaten soms van die 'speelsere' moulin rouge momenten in de film, wat ik totaal niet vond passen...Overigens maakt Baz Luhrman doodgaan zelfs nog glamorous :p

De negatieve reacties begrijp ik wel, het ging allemaal vrij snel in het begin, was vooral visueel en 'hollow' en het geheel ziet er voor drama gewoon nogal sprookjesachtig gefilmd uit(persoonlijk hou ik wel van die stijl, maar nu met 3D werd ik af en toe moe)...Ik denk gewoon dat Baz Luhrman niet de ideale candidaat is voor serieuze boekadapties...Hij zou bv wel prachtig een sprookjesfilm/jeugdfilm kunnen schieten...

PRIME

Avatar

Gaap. ik weet niet wat jullie definitie van een achtbaan is, maar na het eerste uur wordt het me een partijtje saai.

PRIME

Avatar

Nolio "Jay-Z en Kanye West... gatverdamme, die gasten kunnen niet eens zingen... of rappen. Vreselijk. En dan mist ook de diepere laag nog eens. Ik sla deze film wel over."Zingen... of rappen? Jij weet duidelijk wat Jay Z en Kanye West doen. En ze kunnen er inderdaad niks van, daarom worden ze als 2 van de meest invloedrijke figuren in hip hop gezien. (Y)

VLT

Avatar

Wat een langdradige saaie film die uiteindelijk over niets zinnnigs gaat. Een flauw liefdesverhaal daar moeten we het met doen.
Gelukkig is de setting en de tijdsgeest nog boeiend en vallen de acteerprestaties mee. aAl kwam een Tobey Maguire toch te veel aan bod, een beperkte acteur bleek alweer naar mijn mening.

The Great Gatsby

acties