Blu-Ray Review: Evil Dead

Uiterst geslaagde remake, die het origineel overigens niet doet vergeten.


Regie: Fede Alvarez | Cast: Jane Levy (Mia), Shiloh Fernandez (David), Lou Taylor Pucci (Eric), Jessica Lucas (Olivia), Elizabeth Blackmore (Natalie), e.a. | Speelduur: 91 minuten | Jaar: 2013 | Bioscooprelease: 2 mei 2013 | Retail release: 23 september 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.39 : 1) | Geluid: Engels DTS-HD MA 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Spaans, Engels | Aantal Discs 1 x Blu-Ray | Distributeur: Sony Pictures Home Entertainment| EAN: 8712609602135 | FilmTotaal.nl recensie

Hollywood blijft voorlopig met remakes strooien en het was dan ook geen verrassing dat na remakes als Psycho (1998), Dawn of the Dead (2004), Halloween (2007), A Nightmare on Elm Street (2009) en Carrie (2013) ook de klassieker The Evil Dead (1981) eerder dit jaar een moderne versie kreeg. Een positief punt aan deze remake is dat de oorspronkelijke regisseur Sam Raimi, producent Robert G. Tapert en hoofdrolspeler Bruce Campbell nauw betrokken waren bij het productieproces. De onbekende regisseur Fede Alvarez werd bijvoorbeeld persoonlijk door Raimi geselecteerd. Er werden geen grote namen aangetrokken voor de stevige R-rated horrorfilm en het budget bleef met circa $17 miljoen verhoudingsgewijs beperkt. In tegenstelling tot vele andere horror-remakes werd Evil Dead redelijk ontvangen door de critici en wist het ook nog eens bijna $100 miljoen te noteren aan de wereldwijde bioscoopkassa. Eerder deze maand verscheen een van de sterkste grote horrorfilms van 2013 op Blu-Ray.

SYNOPSIS
In Evil Dead komen vijf vrienden vast te zitten in een verlaten 'vakantiehuisje' in het bos. Al snel vinden ze daar het 'Book of the Dead' en breekt de hel letterlijk los wanneer ze eeuwenoude bosdemonen uit hun slaap wekken, die het vervolgens gemunt hebben op de groep jongeren.

TRAILER
Bekijk hieronder de Nederlands ondertitelde trailer van Evil Dead:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes is Evil Dead net aan "Fresh" met 62%. De IMDb noteert een prima 6,5 bij ruim 69 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de horror-remake met een 6,6 (Stem zelf). FT recensent Bart Snoek gaf een magere 2 sterren naar aanleiding van zijn recensie.
Een reactie van FilmTotaal bezoeker Gigan72: Eén van de weinige remake's die goed is. Als je van veel bloed en gore houdt, dan zit je bij deze film goed.
Het productiebudget van Evil Dead bedroeg circa $17 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende Fede Alvarez' eerste bioscoopfilm een prima $25,8 miljoen en eindigde op een redelijke $54,2 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een nette $97,5 miljoen. De opbrengst in de Nederland kwam uit op ruim zes ton in dollars.

BLU-RAY
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van Evil Dead. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepcase. De vormgeving van de cover van deze Blu-Ray uitgave is een aangepaste versie van een van de eerste teaserposters. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Audiocommentaar van de cast en filmmakers | Being Mia | Directing the dead | Evil Dead the reboot | Making life difficult | Unleahing the Evil Force
Deze Blu-Ray uitgave van Evil Dead bevat een ruim half uur aan extra's, exclusief het audiocommentaar van regisseur Fede Alvarez, co-schrijver Rodo Sayagues en acteurs Jane Levy, Lou Taylor Pucci en Jessica Lucas. De overige extra's zijn een reeks kortere featurettes, die inzoomen op het hoofdpersonage Mia (Jane Levy), regisseur Alvarez en "Book of the Dead", ook bekend onder zijn naam Necronomicon Ex-Mortis. Ook wordt er samen met Rob Tapert en Bruce Campbell teruggekeken op het origineel en de keuze om een remake te maken.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Voor wie Evil Dead al heeft gezien, weet dat het zich voor het grootste gedeelte in het donker afspeelt. Het is dus van belang dat sfeer bepaalde details goed te zien zijn in de HD transfer. Ondanks dat de verder prima scherpe transfer overwegend goed overkomt, had het op dit vlak allemaal toch iets beter gekund. De DTS-HD track ondersteund de vermakelijk film echter prima en maakt een hoop goed.

CONCLUSIE
De Evil Dead remake zal menig horror-liefhebber vermaken en de gemiddelde fan van de orginele Evil Dead-films zal de nieuwe versie kunnen waarderen. Toch is het enorm moeilijk om een klassieker te remaken, aangezien de sfeer, de hoogtepunten en zelfs de soms herkenbare mindere kanten niet te vatten zijn met een compleet nieuwe cast en de moderne manier van filmmaken. Een sequel staat ondertussen gepland en ook zou er nog een vierde "originele" Evil Dead komen.
Deze Blu-Ray uitgave van Evil Dead is een redelijke uitgave. Het beeld is van redelijke kwaliteit, maar omdat de film barst van de donkere beelden is het jammer dat het erop lijkt dat de details toch iets wegvallen. De wat korte en op zich best aardige extra's hadden wel wat meer inhoud verdiend, aangezien de orginele Evil Dead-films toch heel wat fans heeft.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze single disc Blu-Ray uitgave van Evil Dead is er een 1 disc Dvd uitgave verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de distributeur Sony Pictures Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair