Blu-ray

Blu-Ray Review: Cloud Atlas

De Wachowski's en Tom Tykwers weten weer te overtuigen, maar helaas had het net geen 'The Matrix'-achtige impact.

door Bram de Groot op 11.10.2013 om 16:26 in Blu-ray


Regie: Andy Wachowski, Lana Wachowski en Tom Tykwer | Cast: Tom Hanks, Halle Berry, Jim Broadbent, Jim Sturgess, Hugo Weaving, Ben Wishaw, James Darcy, Hugh Grant, Keith David, Susan Sarandon (allemaal diverse rollen), e.a. | Speelduur: 152 minuten | Jaar: 2013 | Bioscooprelease: 29 november 2012 | Retail release: 25 september 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: Engels DTS-HD MA 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands | Aantal Discs 1 x Blu-Ray | Distributeur: A-Film / BFD Home Entertainment | EAN: 8716777948293 | FilmTotaal.nl recensie

In 1999 wisten de The Wachowski Brothers de gehele filmwereld te verrassen met de sci-fi klassieker The Matrix. Na de twee bekritiseerde vervolgen en het bedenkelijke Speed Racer (2008) bleef het lange tijd erg stil rond het duo. Tijdens de productiefase van de ambitieuze verfilming Cloud Atlas, die de Wachowski's samen opnamen met The International-regisseur Tom Tykwer, werd al afgevraagd of het ooit een financieel succes kon worden. Ondanks een prima ontvangst bij zowel critici als publiek, wist het wat ingewikkeld-geachte sci-fi drama het productiebudget van zo'n $100 miljoen niet helemaal goed te maken. De film lag al enige tijd klaar om op Blu-Ray te verschijnen, maar door de krachtenbundeling van A-Film Distribution en Benelux Film Distributors kwam het pas afgelopen maand uit.

SYNOPSIS
Cloud Atlas vertelt zes verhalen die zich in een verschillende tijd en op verschillende plaatsen afspelen en onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het eerste verhaal speelt zich rond 1850 af, terwijl het laatste verhaal zich honderden jaren in de toekomst afspeelt. Het is een episch verhaal van menselijkheid waarin de acties en de gevolgen van onze levens impact hebben op een ander door middel van het verleden, het heden en de toekomst wanneer één ziel omgevormd wordt van een moordenaar tot een verlosser en één enkele daad van vriendelijkheid ervoor zorgt dat eeuwen later een revolutie ontketend wordt.

TRAILER
Bekijk hieronder de Nederlands ondertitelde trailer van Cloud Atlas:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes is Cloud Atlas redelijk "Fresh" met 66%. De IMDb noteert een veel betere 7,6 bij ruim 173 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de sci-fi drama met een prima 7,2 (Stem zelf). FT recensent Arjan Welles gaf drie sterren naar aanleiding van zijn recensie.
Een reactie van FilmTotaal bezoeker Roger: Ongelooflijk mooie film. De beelden een 10, de prestaties van de acteurs zijn fenomenaal, soundtrack is aansluitend, ik zou zeggen een nieuw standaardwerk in de film. Ik moest in het begin even inkomen met die verschillende verhalen, maar de snelheid en de overeenkomsten van de scènes zijn erg goed gemonteerd...
Het productiebudget van Cloud Atlas bedroeg circa $100 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een magere $9,6 miljoen en eindigde op een bedenkele $27,1 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een iets betere, maar nog steeds te magere $130,5 miljoen. De opbrengst in de Nederland kwam uit op ruim $1,0 miljoen.

BLU-RAY
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van Cloud Atlas. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepcase. De vormgeving van de cover van deze Blu-Ray uitgave is een samenvoeging van vele eerdere (personage)posters. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).EXTRA'S
A Film Like No Other | Everything is Connected | The Impossible Adaptation | The Essence of Acting | Spaceships, Slaves & Sextets | The Bold Science Fiction of Cloud Atlas | Eternal Recurrence: Love, Life, and Longing
Deze Blu-Ray uitgave van Cloud Atlas bevat een klein uur aan extra's. Helaas raken veel van de featurettes, die nooit langer duren dan tien minuten, elkaar qua onderwerp. De meest opvallende docu is The Impossible Adaptation, waarin de regisseurs discussiëren over het bronmateriaal, het gelijknamige boek van David Mitchell. Verder zijn er veel interviews en achter-de-schermen beelden te zien.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Visueel gezien is Cloud Atlas een hoogstandje. In High Definition pakt dit ook zeker zeer sterk uit en het is daarom ook aan te raden deze film in de beste kwaliteit te bekijken. Door de verschillende verhaallijnen, met verschillende uitstralingen in afspelend op verschillende tijdstippen, wordt de prima beeldkwaliteit met goede scherpte, kleuren en details ook meer benadrukt. De DTS-HD track is niet altijd even aanwezig, maar de fraaie soundtrack ondersteunt de prima film van broer en zus Wachowski ruim voldoende.

CONCLUSIE
Cloud Atlas is duidelijk geen doorsnee sci-fi film en het valt de Wachowski's en Tom Tykwer te prijzen dat ze deze uitdaging zijn aangegaan. Met een aantal opvallende rollen van grote namen en een aantal visueel prachtige scenes is het echter niet helemaal de topper geworden die het had kunnen zijn. Dat Cloud Atlas het financieel niet waar kon maken, was op basis van de trailer ook wel een beetje te verwachten. Overigens houden de studio's vertrouwen in het duo, aangezien ze op dit moment werken aan een volgend sci-fi project. In de zomer van 2014 moet namelijk Jupiter Ascending met namen als Channing Tatum, Mila Kunis, Sean Bean en Terry Gilliam (!) verschijnen.
Deze Blu-Ray uitgave van Cloud Atlas is redelijk uitgave, waarbij vooral de nette beeldkwaliteit opvalt. De extra's zijn voornamelijk korte featurettes, die niet heel erg diepgaand zijn. Hier had meer mee gedaan kunnen worden.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze single disc Blu-Ray uitgave van Cloud Atlas is er een 1 disc Dvd uitgave verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de distributeur A-Film / BFD Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Straka

Avatar

Belachelijke film! Dit kan je toch moeilijk serieus nemen met die bizarre verkleedpartijen van alle acteurs. Hugo Weaving spant de kroon door een keer als vrouw en ook als een soort "Spock" uit Star Trek te verschijnen. Het acteerwerk is daarbij ook wisselvallig, met name Tom Hanks slaat de plank een aantal keer lelijk mis.
De film werkt het beste wanneer je er een "drinking game" van maakt; iedere keer een borrel achterover slaan wanneer je iemand in een nieuwe rol ontdekt. Gegarandeerd een gezellige avond (en een flinke kater de volgende ochtend).

benjamin

Avatar

Tja, ik vond dit nochtans de sterkste film die ik de afgelopen twee jaar gezien heb. Aanrader dus.

Banned

Avatar

Vond het ook niet zo bijzonder. Ben de halve film alweer vergeten. Vond wel de verschillende rollen door dezelfde acteurs goed uitpakken. Maar ik hoef het niet nog eens te zien.

IvarW

Avatar

Geweldige film!

Muufley

Avatar

Zeer goede film.

Muufley

Avatar

Straka "
De film werkt het beste wanneer je er een "drinking game" van maakt; iedere keer een borrel achterover slaan wanneer je iemand in een nieuwe rol ontdekt. Gegarandeerd een gezellige avond (en een flinke kater de volgende ochtend)."


Goede film, maar niet voor iedereen, zeker niet voor mensen zoals deze hier.

Straka

Avatar

Muufley "Goede film, maar niet voor iedereen, zeker niet voor mensen zoals deze hier."

Welke categorie mensen mag dat dan wel niet zijn? Naar mijn idee dus de serieuzere filmliefhebber.
Feit is dat er van met name Tykwer meer verwacht mag worden, al zijn zijn segmenten iets beter dan die van de Wachowski's. Het probleem is vooral dat er van de losse verhalen geen eenheid gemaakt kan worden en dat het wisselvallige acteren en de belachelijke kostumering het moeilijk maakt om in de film te komen, of deze soms zelfs serieus te nemen.

Het valt me ook op dat de personen die hier positief zijn dit verder ook niet onderbouwen.

Pete_027

Avatar

Geweldige film. Een van de meest ambitieuze films van de afgelopen jaren! Dit is ook een film die je meer dan een keer moet bekijken om alles te snappen voor zover dat mogelijk isSmiley face

Ik ben het ermee eens dat sommige personages/kostuums en cgi er wat minder uitzien maar als filmliefhebber moet je hier 'overheen' kijken.
Dit is ook geen Hollywood film met een budget van een paar honderd miljoen..

Voor mij voelde de 172 minuten aan als een 90 minuten film.
Een must see voor de filmliefhebber!

Decepticon

Avatar

Straka "Welke categorie mensen mag dat dan wel niet zijn? Naar mijn idee dus de serieuzere filmliefhebber.
Feit is dat er van met name Tykwer meer verwacht mag worden, al zijn zijn segmenten iets beter dan die van de Wachowski's. Het probleem is vooral dat er van de losse verhalen geen eenheid gemaakt kan worden en dat het wisselvallige acteren en de belachelijke kostumering het moeilijk maakt om in de film te komen, of deze soms zelfs serieus te nemen.

Het valt me ook op dat de personen die hier positief zijn dit verder ook niet onderbouwen."
Ben ik helemaal met je eens. Ik heb me niet gestoord aan de speelduur, dus het was enigszins onderhoudend, maar verder idd een belachelijke en waardeloze film. Ik hoef hem ook nooit weer te zien.

benjamin

Avatar

Straka "Het valt me ook op dat de personen die hier positief zijn dit verder ook niet onderbouwen."


Omdat op zich de ingrediënten werken in mijn ogen: de humor (in het verhaal met de home) is leuk en pakweg de actiescènes in het deel met de robot zijn minstens even tof als die in actiefilms. Doordat al die zaken elkaar steeds in hoog tempo afwisselen, krijg je dus een rollercoaster van stijlen en verhalen. De verhalen hebben weinige dode momenten, iets waar pakweg toch wat blockbusters wel onder lijden doordat ze op minder tijd verteld worden en ze varieerden van leuk tot echt uitstekend.

Maar wat vooral het afmaakt is hoe alles kadert in één groter geheel. Doordat de acteurs steeds terugkomen maar vooral omdat de thematiek steeds opnieuw in het oog springt, kan de film echt een boodschap uitdragen over hoe levens verbonden zijn en hoe alles wat gebeurt slechts een stap lijkt in een groter geheel.

NieuwsFilm

meest populair