Paramount en Aronofsky in de clinch over 'Noah'

Het testpubliek reageerde niet positief op de film.

Volgens THR liggen Paramount en Darren Aronofsky in de clinch. De laatste nieuwe versie van Noah, de 125 miljoen dollar kostende Bijbelfilm, werd volgens bronnen niet goed ontvangen. Paramount had enkele test screenings georganiseerd bij het publiek waar de film op gericht is, en dat reageerde dus niet positief.

Het testpubliek bestond uit drie groepen. De eerste groep bevond zich in New York, en bestond vooral uit een Joods publiek. De tweede groep in Arizona, en bestond uit Christenen. De laatste groep was uit Orange County, en dat was het regulieren publiek. Al deze groepen zouden weinig positief hebben gereageerd op de film.

Daarom heeft Paramount Aronofsky aanwijzingen gegeven om de film te veranderen. Maar, de regisseur is het daar niet mee eens. ”Darren is niet gemaakt voor studiofilms,” vertelde een bron van THR. ”Hij reageert er erg afwijzend op. Hij geeft geen zier om de mening van Paramount.”

Dat er niet positief op gereageerd is, betekent dat de studio toch graag veranderingen aan wil brengen. Vooral gezien het hoge geldbedrag dat gepaard ging met het maken van de film. Het zou echter kunnen dat Aronofsky het laatste woord heeft als het aankomt op het eindresultaat.

Er zouden echter een aantal problemen klampen aan de versie die nu aan het testpubliek vertoond werd. Er wordt namelijk flink geleund op visuele effecten. Noah, waarin Russell Crowe de hoofdrol speelt, bevat bijvoorbeeld geen echte dieren. In plaats daarvan zijn er, in de woorden van Aronofsky, ”licht veranderde” dieren in te zien. Maar ook fantasiebeesten. Daarnaast bevatten sommige scènes zoveel visuele effecten dat enkel het gezicht van de acteur echt is.

Maar ook met het verhaal zouden problemen zijn. Vooral de derde akte zou het niet goed hebben gedaan bij het bredere publiek. In oktober 2012 schreef Brian Godawa, die een versie van het scenario had gelezen, daar nog over dat de film een ”oninteressante en onbijbelse verspilling van honderdvijftig miljoen dollar is, en ervoor zorgt dat het de komende decennia onmogelijk is nog een film te maken over deze Bijbelse held.”

Aangezien de film nog lang niet uit zal komen, is de kans groot dat er in elk geval enige veranderingen aangebracht zullen worden. Noah gaat in Nederland pas op 17 april in première. Dat zou volgens THR een bewuste keuze zijn geweest van Paramount. De studio is zich ervan bewust dat het maken van Bijbelse film een moeilijke kwestie is, en heeft er daarom voor gekozen een extra lang post-productie proces in te plannen.



NieuwsFilm

meest populair