Blu-ray

Blu-Ray Review: After Earth

M. Night Shyamalan samen met Will Smith? Het had zo mooi kunnen zijn!

door Bram de Groot op 04.11.2013 om 14:54 in Blu-ray


Regie: M. Night Shyamalan | Cast: Will Smith (Cypher Raige), Jaden Smith (Kitai Raige), Sofie Okonedo (Faia Raige), Zoë Kravitz (Senshi Raige), e.a. | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2013 | Bioscooprelease: 13 juni 2013 | Retail release: 11 oktober 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: Engels DTS-HD MA 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans | Aantal Discs 1 x Blu-Ray | Distributeur: Sony Pictures Home Entertainment | EAN: 8712609653465 | FilmTotaal.nl recensie

Will Smith was de afgelopen jaren in weinig films te zien. Voor zijn optreden in After Earth zagen we hem nog wel in de sequel Men in Black 3 (2012), maar daarvoor was hij enkele jaren van het toneel verdwenen. Met de sci-fi avonturenfilm After Earth moest zijn "comeback" flink kracht bijgezet worden. Smith kwam zelf met het idee van de film, trad op als producent, speelde een belangrijke hoofdrol en gaf zijn zoon Jaden Smith de andere hoofdrol. Het betekende na The Pursuit of Happyness (2006) de tweede film voor vader en zoon Smith. Voor de regie werd M. Night Shyamalan aangesteld, die na het bekritiseerde The Last Airbender (2010) op zoek ging naar revanche. In tegenstelling tot de redelijk ontvangen trailer, wordt de film zelf met de grond gelijk gemaakt door de critici. Ook de bioscoopbezoeker is weinig positief, al weet de sci-fi avonturenfilm alsnog bijna $250 miljoen te noteren aan de wereldwijde bioscoopkassa. Dat de naam van papa Smith op het affiche prijkt, zal hier waarschijnlijk de nodige invloed op hebben gehad. Verleden maand verscheen After Earth op Blu-Ray.

SYNOPSIS
In After Earth is - duizend jaar na rampzalige gebeurtenissen op aarde, waardoor de mensheid gedwongen is de planeet te verlaten - Nova Prima het nieuwe thuis. De legendarische generaal Cypher Raige keert na een lange dienstplicht terug naar zijn vervreemde familie, klaar om vader te zijn van zijn 13-jarige zoon Kitai. Wanneer een asteroïdenstorm het schip van Cypher en Kitai beschadigt, crashen ze op de nu onbekende en gevaarlijke aarde. Kitai moet door het bedreigende landschap trekken om hun schip te herstellen en om zijn vader van de dood te redden. Zijn hele leven wilde hij al soldaat worden, net als zijn vader.

TRAILER
Bekijk hieronder de Nederlands ondertitelde trailer van After Earth:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes is After Earth flink "Rotten" met 11%. De IMDb noteert een betere 5,0 bij ruim 77 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de sci-fi actiefilm met een nog iets betere 5,7 (Stem zelf). FT recensent Bart Snoek gaf twee sterren naar aanleiding van zijn recensie.
Een reactie van FilmTotaal bezoeker Glennekeeeee: Afgekraakt door de critici, een flop aan de wereldwijde bioscoopkassa. Dan zou je denken dat je een flutfilm voorgeschoteld krijgt... Maar After Earth bewijst toch het tegendeel. Niet dat het een topfilm is geworden of bij het betere werk van Night Shyamalan hoort maar het is zeker geen flop, creatief gezien. De film heeft vooral een eigenaardig sfeertje dat een beetje bengelt tussen een blockbuster en een drama. Op sommige momenten werkt dit erg goed maar vaak is dit het grootste pijnpunt van de film. In het begin lijkt het een mooie opbouw, wordt er gezorgd voor veel spanning maar als je een echte actie-blockbuster verwacht word die spanning nooit omgezet in echte actie of thrill-momenten...
Het productiebudget van After Earth bedroeg circa $130 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een redelijke $27,5 miljoen en eindigde op een zwakke $60,5 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een sterke $243,8 miljoen. De opbrengst in de Nederland kwam uit op nette $2,2 miljoen.

BLU-RAY
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van After Earth. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepcase. De vormgeving van de cover van deze Blu-Ray uitgave is redelijk uniek, maar bevat elementen uit een van de weinige filmposters die er voorafgaand aan de bioscooprelease van de film werden vrijgegeven. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).EXTRA'S
A Father's Legacy | Alternate Opening | Building A World | Pre-Visualizing the Future | The Animatics of After Earth | 1000 Years in 300 Seconds | The Nature Of The Future | Previews
Deze Blu-Ray uitgave van After Earth bevat zo'n drie kwartier aan extra's. Alle extra's zijn kortere featurettes en er is een alternatieve openingsscène te zien van zo'n twee minuten. De meest boeiende extra is misschien wel Pre-Visualizing the Future, waaruit duidelijk wordt dat zo'n beetje de gehele film eerst is gemaakt met computerbeelden. Tevens is het aardig om te zien hoe vader en zoon over elkaar spreken in A Father's Legacy. De verdere extra's laten veel zien en horen over de totstandkoming van de sci-fi film via storyboards en visual en special effects. Aardig, als je van de film hebt genoten.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Visueel gezien springt deze schijf van het scherm. Het beeld ziet er overwegend scherp uit en de kleuren zijn door de verschillende omgevingen fraai te noemen. Ook is het beeld ruim voldoende scherp, al komt het beeld soms ook iets wat donker over. Veel minder fraai zijn de matige visual effects in een aantal scenes, die duidelijk niet passen bij een film van een dergelijk formaat en met een budget van een luttele $130 miljoen. Vooral dit laatste is toch een beetje jammer voor de liefhebber van de film.

CONCLUSIE
De liefhebber van de vroegere films van M. Night Shyamalan zal waarschijnlijk met stomme verbazing kijken naar zijn enorme terugval. Will Smith zal zich enigszins verkeken hebben op de regisseur, want After Earth heeft in beginsel prima ingrediënten om uit te groeien tot een vermakelijke sci-fi film. Helaas is het eindproduct nu veel te mager.
Deze Blu-Ray uitgave van After Earth is nette uitgave. Ondanks de matige prestaties heeft Sony Pictures een flinke reeks extra's op de schijf geplaatst die de fan zal waarderen. Beeld en geluid laten uiteraard prima indrukken achter.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze single disc Blu-Ray uitgave van After Earth zijn er een 1 disc Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de distributeur Sony Pictures Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

29 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Blockbuster

Avatar

Alle films van M. Night Shyamalan zijn vaag, behalve The Sixth Sense.

After Earth staat trouwens al in mijn kast, maar da's meer voor Will Smith. Film is best te doen. Beetje I Am Legend versus The Pursuit Of Happyness.

Banned

Avatar

Er is een ook weer een steelbook te verkirjgen.

M0vieFreak

Avatar

Dit is een zeer goede film, jammer dat veel mensen dit niet hebben gewaardeerd. Voor de gene die het nog niet heeft gezien, zeker doen. Dit is één van de beste films van het jaar!

Decepticon

Avatar

Staat bij mij ook al in de kast, maar dan de mooie steelbook van de Media Markt, ik wilde hem eerst nog helemaal niet kopen, maar ik was daar en hij kostte nog geen 15euro, ik kon hem niet laten liggen.
afbeelding
Glennekeeeee verwoordt het goed, de reden waarom veel mensen deze negatief beoordelen niet kunnen waardern is denk ik omdat ze, incl. mijzelf, een grootse blockbuster verwachten en dat is idd zoals bleek een foute instelling. En ik denk dat veel mensen een hekel aan Jaden Smith hebben.
Het is een sci-fi avonturenfilm met enkele actiescenes, ik vind het een hele leuke, vermakelijke en geslaagde film, best wel goed.
Alles is heel mooi vormgegeven, mooie locaties en een leuk en redelijk goed verhaal.

Brein8998

Avatar

M0vieFreak "Dit is een zeer goede film, jammer dat veel mensen dit niet hebben gewaardeerd. Voor de gene die het nog niet heeft gezien, zeker doen. Dit is één van de beste films van het jaar!"

Uuhhhhmmmmmm.....nee, nee gewoon niet. JIJ VINDT het een van de beste films van het jaar.

SciFiFanaat

Avatar

Meningen verschillen, natuurlijk, maar de Blu-ray's van Pacific Rim en Elysium komen ook binnenkort uit. Voor mij is de keuze erg makkelijk, ik pik deze wel een keer op dvd uit de graaibak.

Decepticon

Avatar

SciFiFanaat "Meningen verschillen, natuurlijk, maar de Blu-ray's van Pacific Rim en Elysium komen ook binnenkort uit. Voor mij is de keuze erg makkelijk, ik pik deze wel een keer op dvd uit de graaibak."
Waarom dan op dvd? De blu-ray komt ook wel een keer in de goedkopere graaibak. Als sci-fi fanaat koop je zo'n film dan toch op blu-ray?
Laatst lagen er bij de Media Markt veel toptitels in de bak van 3 voor 15euro.

Robintje

Avatar

Zit te twijfelen als ik deze op BR ga aanschaffen.. het enige waar ik over twijfel: zijn de special effects echt zo erg ?

Het zullen geen Transformers / Pacific Rim / King Kong ( 2005 ) / Battleship special effects zijn maar wat kan ik verwachten ?

benjamin

Avatar

Decepticon "Glennekeeeee verwoordt het goed, de reden waarom veel mensen deze negatief beoordelen niet kunnen waardern is denk ik omdat ze, incl. mijzelf, een grootse blockbuster verwachten en dat is idd zoals bleek een foute instelling. "


Waarom proberen mensen altijd dit soort verhaaltjes uit hun duim te zuigen om toch maar niet te moeten aanvaarden dat de film echt slecht wordt bevonden. De film scoort op 11% op RT en dat zijn recensies van voornamelijk mensen die wel van meer genres houden dan grootse blockbusters en zeker niet daarop een film zouden afrekenen.

SciFiFanaat

Avatar

Decepticon "Waarom dan op dvd? De blu-ray komt ook wel een keer in de goedkopere graaibak. Als sci-fi fanaat koop je zo'n film dan toch op blu-ray?
Laatst lagen er bij de Media Markt veel toptitels in de bak van 3 voor 15euro."


Kan, maar ik moet ergens een grens trekken. Het is niet alleen SF wat ik koop, ook wat er tussen zit zoals horror & fantasy en probeer echt alleen de films die ik toptitels vindt op Blu-ray te kopen. Ik ga After Earth niet afkraken, heb hem nog niet eens gezien, maar om 'm "blind" op Blu-ray te kopen vindt ik een te groot risico/bedrag en dat heeft niets te maken met de reviews, maar wel met de regisseur waar ik al lange tijd geen vertrouwen meer in heb.

SciFiFanaat

Avatar

robinbeckers "Zit te twijfelen als ik deze op BR ga aanschaffen.. het enige waar ik over twijfel: zijn de special effects echt zo erg ?

Het zullen geen Transformers / Pacific Rim / King Kong ( 2005 ) / Battleship special effects zijn maar wat kan ik verwachten ?"


Special effects zijn naar mijn mening geen graadmeter of een film (of serie) goed is.

ik zou me in dit geval meer zorgen maken om de regie, het verhaal en de twee hoofdrolspelers tenzij je dat niet heel belangrijk vindt.

Decepticon

Avatar

benjamin "Waarom proberen mensen altijd dit soort verhaaltjes uit hun duim te zuigen om toch maar niet te moeten aanvaarden dat de film echt slecht wordt bevonden. De film scoort op 11% op RT en dat zijn recensies van voornamelijk mensen die wel van meer genres houden dan grootse blockbusters en zeker niet daarop een film zouden afrekenen."
Waarom probeer jij altijd RT als officiele graadmeter aan te houden? En waar zeg ik dat ik niet wil aanvaarden dat de film slecht wordt bevonden? Dat zeg ik nergens.
Ik zuig geen verhaaltjes uit mijn duim, dit zijn de dingen die ik 'op straat' hoor, van echte mensen.
Ik zeg ook niet dat het de enigste reden is, het acteerwerk van Jaden is ook niet best, terwijl hij in The Karate Kid wel goed acteerde. De sabeltandtijgers zien er ook niet perfect uit, wat we wel van zo'n dure film verwachten.
Maar wat ik aanhaal voedt de mensen wel om negatiever te zijn over de rest van de film en zo de film af te doen als slechte film.

Ik ga geen tientallen/honderden recensies lezen van mensen die me toch niks zeggen, ik bepaal zelf wel of ik naar een bepaalde film wil en of ik die film wel of niet goed vind. Ik heb wel wat beters te doen, nl. films kijken.

Blockbuster

Avatar

Decepticon "Waarom probeer jij altijd RT als officiele graadmeter aan te houden? En waar zeg ik dat ik niet wil aanvaarden dat de film slecht wordt bevonden? Dat zeg ik nergens.
Ik zuig geen verhaaltjes uit mijn duim, dit zijn de dingen die ik 'op straat' hoor, van echte mensen.
Ik zeg ook niet dat het de enigste reden is, het acteerwerk van Jaden is ook niet best, terwijl hij in The Karate Kid wel goed acteerde, De sabeltandtijgers zien er ook niet perfect uit, wat je van zo'n dure film verwacht.
Maar wat ik aanhaal voedt de mensen wel om negatiever te zijn over de rest van de film."


Ik heb 'm tegelijk met The Hangover III aangeschaft, en die vind ik ook de beste uit de reeks, omdat het gewoon een actie-comedy is. De vorige delen over hangovers vond ik flauw. Ik vind volwassenen die zich als pubers gedragen sowieso niks (zie een Adam Sandler of een Will Ferrell). En op de zoveelste American Pie kloon zit ik ook niet te wachten. The Karate Kid komt trouwens met Kerst weer op RTL 4: was begin dit jaar nog 1,5 miljoen kijkers. Dus zo slecht acteert Jaden nog niet, anders wordt er niet massaal naar gekeken. Ik zie in hem wel een nieuwe Will Smith. Mss leuk als duo in Bad Boys III?

Robintje

Avatar

SciFiFanaat "Special effects zijn naar mijn mening geen graadmeter of een film (of serie) goed is.

ik zou me in dit geval meer zorgen maken om de regie, het verhaal en de twee hoofdrolspelers tenzij je dat niet heel belangrijk vindt."


Dat vindt jij.
Ik maak me nooit druk om verhaal of regie.. ik vind een film in de meeste gevallen goed of slecht op basis van special effects.

Natuurlijk mag / moet er verhaal in zitten en natuurlijk kijk ik daarna maar als een film op het oog neppe special effects heeft dan breekt dat voor mij de film erg af.
Dat is dan voor mij ook een reden om niet te zien en / of kopen.

thehungergames

Avatar

Vondt het een best leuke film, hoewel dit ook komt door mijn lage verwachtingen

Frietgezicht

Avatar

Gister gezien en omdat ik lage verwachtingen had viel de film mee. 6je heb ik wel voor over.

Jaden is matig, Smith prima maar zijn personage gun je weinig dus dan blijft er weinig over om voor te juichen.
Film speelt zich op aarde af maar waar zijn de verlaten gebouwen enz? Saaie omgeving die mij meer deed denken aan de planeet uit Predators. Erg jammer. Dreiging in film is ook slap omdat alles duidelijk uit de computer komt en een zelfopoffering van een vogel is echt lachwekkend te noemen. Film heeft zelfs geen klein twistje en de emotionele scenes werken niet. En toch heb ik mij niet erg verveeld :P

benjamin

Avatar

Decepticon "Waarom probeer jij altijd RT als officiele graadmeter aan te houden?"


Dat doe ik niet. Ik heb nergens gezegd dat RT gelijk heeft of dé waarheid heeft (ik heb dat zelfs al zo vaak tegengesproken) - ik merk alleen op dat de lage score daar (die dus al dan niet terecht is) niet zal komen doordat al die mensen op een grootse blockbuster zaten te wachten.

Decepticon "En waar zeg ik dat ik niet wil aanvaarden dat de film slecht wordt bevonden? Dat zeg ik nergens."


Ik weet niet of je het nu bewust doet, maar ik merk vaak op dat wanneer mensen een tegengestelde mening zien ze vaak een soort reden geven om die mening wat teniet te doen. Zoals hier opmerken dat de verwachtingen anders waren, daarom m'n tegenvoorbeeld van RT waar de kritieken ook zwak waren, zonder dat die reden van tel zou zijn - het kan nogal overkomen als 'mensen geven de film geen eerlijke kans omdat ze een andere mening hebben dan ik'. Misschien bedoel jij het niet zo (m'n excuses dan mocht dat verkeerd verwoord zijn), maar ik zie het wel heel vaak terugkeren en ik ben er zeker van dat het vaak wel het geval is.

Heisenberg

Avatar

Al je verwachtingen uitschakelen, en neutraal naar de film gaan kijken, dan is het zeker een vermakelijke film.
De film is volledig in Ultra HD opgenomen, dus voor diegene die al
een 4K / Ultra HD televisie hebben kunnen hier al optimaal van genieten.

Pete_027

Avatar

Alhoewel dit natuurlijk een propaganda film is voor de Church of scientology ben ik neutraal de film ingegaan en hij is niet zo slecht als je zou verwachten afgaande op recensies.

voor de rol van Jaden hadden ze een echt acteur moeten casten.

Banned

Avatar

robinbeckers "Zit te twijfelen als ik deze op BR ga aanschaffen.. het enige waar ik over twijfel: zijn de special effects echt zo erg ?

Het zullen geen Transformers / Pacific Rim / King Kong ( 2005 ) / Battleship special effects zijn maar wat kan ik verwachten ?"


dat is nog 1 van de oké dingen van deze dwaze film.

benjamin

Avatar

robinbeckers " ik vind een film in de meeste gevallen goed of slecht op basis van special effects."


En wat doe je dan met films als The Shawshank Redemption? Is dat dan allemaal bagger door die slechte effecten?

Robintje

Avatar

benjamin "En wat doe je dan met films als The Shawshank Redemption? Is dat dan allemaal bagger door die slechte effecten?"


Ik vind grain ook maar niets, maarja de films van Spielberg koop ik ook !
Om zulke antwoorden te voorkomen zoals die van jou schrijf ik al: in de meeste

Verder hoef ik er dus niet op in te gaan lijkt mij.....

benjamin

Avatar

robinbeckers "Om zulke antwoorden te voorkomen zoals die van jou schrijf ik al: in de meeste"


Toch blijft het een vreemde uitspraak, aangezien de meeste films niet om special effects draaien.

Banned

Avatar

benjamin "En wat doe je dan met films als The Shawshank Redemption? Is dat dan allemaal bagger door die slechte effecten?"


Welke Special Effects zitten dan in die film ?

Foto bovenaan artikel is wel grappig. M. Night zit daar zo van 'what the hell am i doing here? This looks so bad.'

benjamin

Avatar

Banned "Welke Special Effects zitten dan in die film ? "


Lol, Banned, dat is nu net wat ik bedoel: dat er zo veel films zijn die helemaal niks met special effects te maken hebben.

movieboy

Avatar

M0vieFreak "Dit is een zeer goede film, jammer dat veel mensen dit niet hebben gewaardeerd. Voor de gene die het nog niet heeft gezien, zeker doen. Dit is één van de beste films van het jaar!"


Wow dit had ik niet verwacht. But anyway, idereen zijn mening he.

Ik vraag me wel af welk film je erg slecht vind Smiley face.

Asperientje

Avatar

Matige film. Had erger verwacht. Een 5-je.

Ik ga maar even The Legend Of Korra verder kijken;)

MovieWanker

Avatar

Ik vond dit in tegenstelling tot vele anderen een heel goede film! Ik heb me er althans prima mee geamuseerd. Misschien omdat ik me op het ergste voorbereid had na al die vernietigende kritieken. Snap zelf dan ook niet waarom deze zo slecht ontvangen en gewaardeerd is. Een klein minpuntje vond ik alleen het snel afgeraffelde einde maar voor de rest een prima film.

KeesjeNL

Avatar

MovieWanker "Ik vond dit in tegenstelling tot vele anderen een heel goede film! Ik heb me er althans prima mee geamuseerd. Misschien omdat ik me op het ergste voorbereid had na al die vernietigende kritieken. "

Insgelijks, al met al best een leuke avondvuller (6-je).

MovieWanker "Snap zelf dan ook niet waarom deze zo slecht ontvangen en gewaardeerd is."

Ik denk dat dat hem vooral zit in de spectaculaire trailer die eerder was uitgekomen over de film en het feit dat veel mensen (ik niet) moeite hebben met het 'talent' van Will Smith's zoon en de manier waarop hij Jaden in allerlei films naar voren schuift.

NieuwsFilm

meest populair