Blu-ray

Blu-Ray Review: Mud

Matthew McConaughey bewijst wederom groot acteur te zijn in nieuwste drama van de veelbelovende regisseur Jeff Nichols.

door Bram de Groot op 13.12.2013 om 15:05 in Blu-ray


Regie: Jeff Nichols | Cast: Matthew McConaughey (Mud), Reese Witherspoon (Juniper), Tye Sheridan (Ellis), Jacob Lofland (Neckbone), Sam Shepard (Tom Blankenship), Ray McKinnon (Senior) e.a. | Speelduur: 130 minuten | Jaar: 2012 | Bioscooprelease: 15 augustus 2013 | Retail release: 26 november 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 | Geluid: Engels DTS-HD MA 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans | Aantal Discs 1 x Blu-Ray | Distributeur: Filmfreak | EAN: 5050582954807 | FilmTotaal.nl recensie

Acteur Matthew McConaughey heeft er goed aan gedaan om rollen te accepteren in de films thrillers The Lincoln Lawyer (2011) en Killer Joe (2011). In de jaren ervoor was hij veelvuldig te zien in romkoms en was het moeilijk voor te stellen dat de gebekte acteur zou spelen in films van de allergrootste regisseurs. McConaughey is volgend jaar namelijk te zien in Martin Scorsese's The Wolf of Wall Street (2013) en Christopher Nolans Interstellar (2014). De afgelopen jaren stortte de acteur zich op meer interessante projecten. Naast titels als Magic Mike (2012) en Dallas Buyers Club (2013) was hij te zien in het kleine, maar zeer fraaie drama Mud van regisseur Jeff Nichols, die in 2011 nog wist te verrassen en overtuigen met Take Shelter. Opvallend aan de uiterst goed ontvangen film is dat het bijna een jaar op allerlei filmfestivals moest draaien voordat het ook maar ergens in de bioscoop te zien was. Op 26 mei 2012 verscheen het al op het Cannes Film Festival, waar regisseur Nichols werd genomineerd voor de Palme d'Or, en pas op 15 augustus dit jaar draaide het in de Nederlandse theaters. Het $10 miljoen kostende Mud, die ook rollen herbergt van Reese Witherspoon en Michael Shannon, deed het uiteindelijk redelijk goed in de States, maar kwam wereldwijd niet verder dan een kleine $30 miljoen aan bioscoopomzet. Distributeur Filmfreak bracht het drama onlangs uit op Blu-Ray.

SYNOPSIS & TRAILER
In Mud doen de veertienjarige vrienden Ellis en Neckbone een wonderlijke vondst op een van hun geheime, avontuurlijke ontdekkingstochten op de Mississippi: een boot die hoog in een boom hangt op een onbewoond eiland. Ze komen er al snel achter dat de mysterieuze en charismatische Mud in 'hun' boot woont. Hij vertelt hen een fantastisch verhaal over hoe hij een man in Texas heeft vermoord en dat hij daarom wordt achtervolgd door wraakzuchtige premiejagers. Nu wacht hij tot de liefde van zijn leven, Juniper, naar de stad komt om samen met haar te vluchten. De jongens weten niet of ze Mud moeten geloven, maar besluiten toch om hem te helpen. Als een prachtige vrouw en een groep premiejagers naar hun dorp komen, lijkt Muds verhaal uit te komen.

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes is Mud bijna volledig "Fresh" met 98%. De IMDb noteert eveneens een prima 7,5 bij ruim 50 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen het drama nog een stuk hoger met een 8,1 (Stem zelf). FT recensent Kaj van Zoelen gaf 4 sterren naar aanleiding van zijn recensie.
Een reactie van FT-bezoeker Tk1989: ...Compleet omver geblazen door deze film. De setting is erg bijzonder, nog eens versterkt door het schitterende, nee perfecte, camerawerk. Acteerprestaties top, verhaal niet super origineel maar wel erg onderhoudend en door de toon van de film weet je toch nooit waar het naartoe gaat...
Het productiebudget van Mud bedroeg zo'n $10 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een redelijke $2,5 miljoen en eindigde op een nette $21,6 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een niet veel hogere $28,8 miljoen. De opbrengst in de Nederland stopte bij ruim $200.000.

BLU-RAY
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van Mud. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepcase. De vormgeving van de cover van deze Blu-Ray uitgave komt overeen met de eerste poster van de film. Deze cover focust zich meer op de naam voor de hoofdrolspeler en is een stuk kleurrijker / minder grauw. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).EXTRA'S
Interviews | Trailer
Deze Blu-Ray uitgave van Mud bevat zo'n 20 minuten aan extra's, waarvan eigenlijk alleen de interviews van de cast & crew enige toegevoegde waarde hebben, maar verder niet datgene biedt wat de fan zou willen zien. Ook is de trailer te zien van de hoofdfilm.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Het drama heeft een redelijk grauwe sfeer, maar dit neemt niet weg dat het er in High Definition prima uitziet. Scherpte is goed, al is het duidelijk geen uitgave waar de kleuren er vanaf spatten. Tevens is er een - bedoelde - laag lichte filmgrain te zien, die de sfeer wat meer aandikt. Ondanks de meer thriller-achtige scenes met muzikale ondersteuning, rust deze film vooral op dialoog, waardoor er uiteraard wel surround effects te horen zijn, maar niet het decor overnemen.

CONCLUSIE
Regisseur Jeff Nichols weet met Mud misschien nog wel meer te overtuigen met het prima Take Shelter. Het was ook een prima keuze om de titelrol toe te bedelen aan de "nieuwe" ster McConaughey, die wederom laat zien dat hij meer in zijn mars heeft dan het neerzetten van een praatgrage charmeur. Naast de reeds in de inleiding genoemde titels is McConaughey vanaf volgende maand ook te zien in de HBO-serie True Detective, waarin hij een team vormt met Woody Harrelson. Regisseur Nichols werkt op dit moment aan de sci-fi drama Midnight Special, waarin rollen zijn weggelegd voor onder meer Kirsten Dunst, Joel Edgerton en wederom Michael Shannon.
Deze Blu-Ray uitgave van Mud is een prima uitgave voor de fan van de film, want van uitgebreide extra's moet deze het namelijk niet hebben.


VERKRIJGBAARHEID
Deze 1 disc Blu-Ray uitgave van Mud is er een 1 disc Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de distributeur Filmfreak voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Blockbuster

Avatar

Vergeet ook niet de jonge acteurs te vermelden, vooral Tye, die ook al indrukwekkend was in The Tree Of Life naast Brad Pitt (ook al zo'n klein juweeltje).

Pete_027

Avatar

Geweldige filmT+)
Een van de beste, zo niet de beste van 2013!

warrior2011

Avatar

Zeker 1 van de betere films van 2013, die ik gezien heb

benjamin

Avatar

Geweldige film en absolute aanrader!

YOLO

Avatar

Ik vind dit wel een keerpunt van Matthew McConaughey T+)
En Take Shelter was een aangename verassing, dus ik had Mud wel hoog zitten.
Jammer dat de Blu-ray nu pas op de markt is. Is gewoon één jaar te laat (lang leve import).

Bluemeister

Avatar

Was een prima film, maar toch niet de beste van 2013, kom nou toch op zeg! dat is wel wat overdreven!

Expendable

Avatar

Heb het nog niet kunnen zien, maar McConaughey speelt de laatste jaren alleen maar in goede films en gezien de reacties hierover wil ik het ook nog zien.

Banned

Avatar

Bluemeister "Was een prima film, maar toch niet de beste van 2013, kom nou toch op zeg! dat is wel wat overdreven!"


Eén van de beste voor mij toch.

nieuwslaatste nieuws

meest populair