Blu-Ray Review: RED 2

RED krijgt een waardig vervolg, maar of dit ook tot een derde deel leidt?


Regie: Dean Parisot | Cast: Bruce Willis (Frank), John Malkovich (Marvin), Helen Mirren (Victoria), Mary-Louise Parker (Sarah), Anthony Hopkins (Bailey), Byng-hun Lee (Han), Catherine Zeta-Jones (Katja), David Thewlis (The Frog), e.a. | Speelduur: 116 minuten | Bioscooprelease: 25 juli 2013 | FilmTotaal recensie: RED 2

Met een opmerkelijke sterrencast, met Bruce Willis voorop, was RED in 2010 een vermakelijk succes en haalde het $200 miljoen op aan de wereldwijde bioscoopkassa's. Een vervolg was onvermijdelijk. Opvallend was dat regisseur Robert Schwentke werd vervangen door Dean Parisot (Fun with Dick and Jane, 2005). De bijna complete cast, aangevuld met onder meer Anthony Hopkins, Catherine Zeta-Jones en de Koreaanse ster Byung Hun Lee, keerde afgelopen zomer echter wel terug voor een nieuwe confrontatie in RED 2. De critici was over het algemeen minder enthousiast dan het publiek, die de actiekomedie net iets minder waardeerde dan de voorganger. De opbrengst bleef desondanks flink achter op het eerste deel. Met een productiebudget van zo'n $84 miljoen ($26 miljoen meer dan RED) kwam het niet verder dan een nog redelijke $142,1 miljoen ($57 miljoen minder dan RED). In december verscheen RED 2 op een nette Blu-Ray uitgave.

Synopsis & trailer
In RED 2 zullen Frank Moses en zijn team van voormalig CIA-agenten hun krachten wederom samen moeten bundelen om, al toerend door Europa, hun vijanden uit te schakelen. Frank en de andere agenten zijn op zoek naar een massavernietigingswapen. Maar allereerst moeten zij de man die het wapen heeft ontworpen bevrijden uit een psychiatrische inrichting.

Waardering & Box Office
Op Rotten Tomatoes is RED 2 redelijk "Rotten" met 42%. De IMDb noteert een veel betere 6,7 bij ruim 56 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de actiekomedie met een nog iets lagere 6,5 (Stem zelf). FT recensent Arjan Welles gaf 2,5 ster naar aanleiding van zijn recensie.
Een reactie van FT-bezoeker Glennekeeeee: Een uitstekend vervolg die doet wat een sequel moet doen... Grotere cast, nog meer actie en intriges. Het is geen memorabele film maar voor 90 minuten je verstand op nul zetten kan je weinig betere films kiezen als deze (en het origineel).
Het productiebudget van RED 2 bedroeg zo'n $84 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een redelijke $18,0 miljoen en eindigde op een matige $53,2 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een veel betere $142,0 miljoen. De opbrengst in de Nederland was redelijk netjes met $1,3 miljoen.


Blu-Ray: RED 2 | Retail release: 18 december 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 | Geluid: Engels 7.1 DTS-HD MA | Ondertitels: Nederlands | Aantal Discs 1 x Blu-Ray | Ook verkrijgbaar op: Dvd | EAN: 8717344753227 | Met dank aan: Entertainment One | Extra's: The 'RED 2' Experience | Verwijderde scenes | Bloopers

De single disc Blu-Ray uitgave van RED 2 wordt aangeleverd in een standaard Blu-Ray keepcase, waarvan de cover overeenkomt met de poster waarop de complete cast te zien is. De tagline 'The Best Never Rest' heeft een prominente plaats gekregen.
Het beeld en geluid zijn zoals we van Entertainment One gewend zijn. Het ziet er keurig uit, maar bij een grotere Hollywood titel als deze zou je net iets meer verwachten. Positief is wel dat de 7.1 DTS-HD track de actiescenes flink aanzetten! Netjes.
eOne heeft een drietal extra's toegevoegd, die gezamenlijk zo'n drie kwartier duren. Naast een aantal weinig boeiende bloopers en een viertal - altijd leuke - verwijderde scenes, is er de uitgebreide docu The 'RED 2' Experience te zien. Hierin wordt ingezoomd op de cast, de vele wapens, het spionnenwerk en de stunts in de hoofdfilm. Erg aardig gedaan, ook omdat ze afzonderlijk te bekijken zijn waardoor je kunt kiezen wat je wilt zien. In dit geval was de korte featurette 'The Weapons' erg aardig. Jammer dat de Nederlandse ondertitels ontbreken bij de extra's...

Conclusie: Redelijke Blu-Ray schijf van waarschijnlijk de laatste RED-film
RED 2 is zeker geen verkeerde actiekomedie, waarin prima wordt voortborduurd op het eerste deel. Ook leuk zijn de rollen van Anthony Hopkins, Catherine Zeta-Jones en Byung Hun Lee. Deze maken de film zeker de moeite waard, vooral als je hebt genoten van het eerste deel. Ondanks het voorbarige eerdere bericht dat er gewerkt wordt aan een derde deel, is het de vraag of deze er zal komen. RED 2 kostte duidelijk meer en leverde ook behoorlijk wat minder op dan zijn voorganger.
De Blu-Ray uitgave van RED 2 is redelijk netjes, met een prima set aan kortere featurettes en een gemiddelde beeldkwaliteit. Deze misstaat niet naast het eerste deel.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair